Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zmätky v dopingovej kauze Rakúšanov

Nemecká televízia ZDF v piatkovej spravodajskej relácii informovala, že dopingové testy desiatich rakúskych olympionikov sú negatívne. Medzinárodný olympijský výbor túto informáciu vzápätí dementoval.

24.02.2006 16:57
debata

Podľa prvého oficiálneho stanoviska MOV nie sú k dispozícii ešte žiadne výsledky analýz vzoriek desiatich bežcov na lyžiach a biatlonistov. Tí sa cez víkend a následne v pondelok museli podrobiť močovým odberom v súvislosti s raziami talianskej polície, ktorá dôsledne prehľadala ubytovne tejto časti rakúskej športovej výpravy. „Ešte nič neprišlo, MOV žiadne výsledky nedostal,“ potvrdila hovorkyňa Giselle Daviesová.

Podľa talianskeho prokurátora Cira Santoriella stojí za nečakane dlhým procesom vyhodnocovania vzoriek podozrivé správanie testovaných. Keď totiž polícia vstúpila do ubytovne tímu, Rakúšania siahli po fľašiach s vodou, ktorú začali konzumovať vo veľkých množstvách. „Verte mi, nepili ako ja alebo vy. Vyzeralo to také dôležité a neodkladné,“ povedal Santoriello pre denník L´Equipe.

Voda mohla v tomto prípade slúžiť ako zahmlievací prostriedok, ktorý rozriedením vzorky testovanie sťažuje. Polícia pri razii našla okrem neoznačených balíčkov liekov, prístrojov na transfúziu krvi a desiatok injekčných striekačiek aj veľké množstvo salbutamolu, čo je liek proti astme a zároveň zakázaný podporný prostriedok. Na to, aby ho mohol športovec počas olympiády užiť, musí mať špeciálne povolenie. 

Polícia si v súvislosti so škandálom pozvala v piatok „na koberec“ do Sestriere rakúskeho športového riaditeľa pre biatlon a klasické lyžovanie Markusa Gandlera, vo štvrtok pred vyšetrovateľom vypovedal šéf Rakúskej lyžiarskej federácie Peter Schröcksnadel.

Stredobodom kauzy je tréner biatlonistov Walter Mayer, ktorý za svoju účasť v škandále s krvnou transfúziou na ZOH 2002 v Salt Lake City dostal zákaz účasti na zimných olympiádach do roku 2010. Podľa Schröcksnadela sa šéfovi tímu priznali dvaja biatlonisti Wolfgang Perner a Wolfgang Rottman, že na zvýšenie svojej výkonnosti možno použili zakázané prostriedky. Obaja už dejisko olympiády opustili.

debata chyba