Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na hokejovom turnaji sa hrá o medaily

Čistou európskou záležitosťou budú dnešné semifinálové zápasy hokejového turnaja na ZOH v turíne. V boji o postup do finále sa najskôr Česi stretnú so Švédmi a vo večernom dueli Fíni s Rusmi. Iba po šiesty raz v histórii zimných olympiád sa cenné kovy určite neujdú zámorským tímom. Od redaktora Pravda.sk priamo z dejiska ZOH.

24.02.2006 04:08
debata

ČESKO – ŠVÉDSKO (16.35, Palasport Olimpico)

Premožitelia slovenských hokejistov vo štvrťfinále Česi chytili v Turíne druhý dych. Po rozpačitom úvode turnaja potrápili v záverečnom stretnutí základnej skupiny Kanaďanov a v boji o semifinále svojou typickou hrou nedali šancu Slovákom bojovať o medaily. „Vedeli sme od začiatku, že máme kvalitné mužstvo. Len sme sa potrebovali dať dohromady ako tím,“ vysvetľuje pomalší štart do turnaja obranca Tomáš Kaberle.

Čechom pomohla aj zmena brankára. Nevýrazného Tomáša Vokouna vystriedal vo štvrťfinále Milan Hnilička z extraligového Liberca a oplatilo sa – so Slovenskom inkasoval iba raz. „Nerobím z neho hrdinu, ale má môj veľký rešpekt,“ vyjadril sa na jeho adresu český kouč Alois Hadamczik. Ten o „troch korunkách“ hovorí iba v superlatívoch: „Budeme to mať veľmi ťažké. Švédi majú v kádri výrazné individuality a ich obrana je výborne organizovaná.“

Najväčšia hviezda českého tímu Jaromír Jágr vo štvrtok vôbec prvýkrát na turnaji zavítal medzi novinárov. „Bude to náročné. Sundin a Forsberg sa bránia mimoriadne ťažko,“ povedal o súperovi. Nájde recept na spoluhráča z NY Rangers Henrika Lundqvista, ktorý asi dostane prednosť v bránke súpera? „Nemyslím si, že bude výhodou, že ho poznám. Keď má formu, chytí všetko.“

Česi nastúpia na zápas v kompletnom zložení. Pripravený nastúpiť bude aj Aleš Kotalík, ktorý pre zdravotné problémy vo štvrťfinále nehral. Švédom vypadol obranca Mattias Öhlund. Proti Švajčiarom doplatil na súboj s hráčom súpera zlomeným rebrom. V zostave ho nahradí Niklas Kronwall. Severania majú v Turíne jednoznačný cieľ – postúpiť do finále. Navyše chcú prelomiť aj jednu negatívnu sériu. Nad Čechmi vo vyraďovačke na vrcholnom podujatí vyhrali naposledy pred trinástimi rokmi.

„Prvý gól bude veľmi dôležitý. Kto ho strelí, bude mať finále na dosah,“ myslí si švédsky útočník Henrik Sedin. Skvelý center Peter Forsberg omieľal po štvrtkovom tréningu jediné meno: „Jaromír Jágr. Tohto muža nesmieme spustiť z očí…“ kapitán Mats Sundin pre švédske médiá potvrdil jednoznačný cieľ: „Myslíme iba na zlato. Ale potrebujeme hrať lepšie ako doteraz.“ Zápas bude rozhodovať Kanaďan Dan Marouelli.

FÍNSKO – RUSKO (21.05, Palasport Olimpico)

Fíni, to je zatiaľ najväčšie prekvapenie olympijského turnaja. Šesť zápasov, šesť víťazstiev. A to aj bez viacerých opôr, ktoré do Turína zo zdravotných dôvodov nemohli prísť. „Máme štyri vyrovnané útoky, všetky vedia dať gól. To je kľúč k úspechu,“ tvrdí útočník Antti Laaksonen. Ďalším je brankár – Antero Niittymäki podáva na turnaji vynikajúce výkony.

„Nikto z nášho mužstva nie je taký dobrý ako Niittymäki. Ak získame zlato, bude mať na tom najväčšiu zásluhu,“ vyhlásil útočník Olli Jokinen, ktorý sa dvoma gólmi postaral o vyradenie USA vo štvrťfinále. Žiari aj ďalší forvard Teemu Selänne, momentálne najlepší strelec turnaja. Proti Amričanom prišiel o tri predné zuby, ale je pripravený hrať. Otáznik však visí nad štartom obrancu Samiho Sala, bolí ho rameno.

„Rusi majú v Turíne najsilnejší tím, keď vezmem do úvahy individuality. Ale hokej je kolektívny šport. Nesmieme sa s nimi pustiť do streleckých pretekov, to by bol náš koniec,“ varuje Selänne. Kanonier bude mať proti sebe silného protivníka – aj ruský gólman Jevgenij Nabokov je na olympiáde v skvelej forme. Na konte už má tri zápasy s čistým kontom.

Trénerovi Rusov Vladimirovi Krikunovovi pribudli pred semifinále vrásky. V zostave bude musieť urobiť nútené zmeny v treťom i štvrtom útoku. Direktoriát turnaja totiž za extempore s Vincentom Lecavalierom udelil Jevgenijovi Malkinovi dištanc na jeden zápas a Alexander Koroľuk má problémy so slabinami. V zostave tak pravdepodobne dostane príležitosť Ivan Neprjajev z ruskej superligy.

Bronzový tím spred štyroch rokov v Salt Lake City získal vo štvrťfinále skalp obhajcov titulu z Kanady a aj v piatok sa bude spoliehať na skvelého strelca Alexandra Ovečkina. „Máme z hokeja radosť. To je to hlavné a aj preto sa nám zatiaľ darí. Keď všetci ťahajú za jeden koniec povrazu, úspech sa dostaví,“ je pred semifinále presvedčený Ovečkin. Stretnutie bude rozhodovať Kanaďan Don Van Massenhoven.

debata chyba