Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kouč: Odchádzame so cťou aj bolesťou

"Po výsledkoch, ktoré sme dosiahli v základnej skupine, prežívame veľké sklamanie," vravel po štvrťfinálovej prehre s Českom tréner slovenskej hokejovej reprezentácie František Hossa. Po olympiáde mu vyprší zmluva a ešte nevie, či bude národný tím viesť aj na majstrovstvách sveta v Lotyšsku. Od redaktora Pravdy priamo z dejiska ZOH.

24.02.2006 01:43
debata

Slovensko prechádzalo olympijským turnajom bez straty bodu. Čím si vyvsvetľujete zaváhanie v najdôležitejšom zápase?
Veľmi ťažko sme sa rozbiehali, hráči sa zle pohybovali. Česi v strednom pásme zachytávali naše nepresné prihrávky a ťažili z nich. Priebeh zápasu výrazne ovplyvnili individuálne chyby, po ktorých sme dvakrát inkasovali. Napriek tomu sme verili, že strelíme kontaktný gól. V záverečnej tretine sme sa vrátili do zápasu, mali sme šance na vyrovnanie, ale chýbal nám kúsok šťastia. Puk lietal pred bránkovou čiarou, ale nedokázali sme ho dotlačiť dnu.

Prečo tím nehral počas celého zápasu tak, ako v poslednej tretine? Doľahla naň psychická ťarcha zápasu proti súperovi, s ktorým sa mu zvyčajne nedarí?
Nerozhodovala ani tak psychika, ako fyzické možnosti. Stále sme šli do plných, museli sme tvoriť a popritom rešpektovať silu súpera. To si vyžaduje veľa energie od všetkých hráčov – aj naši najlepší museli v prvom rade brániť.ň

Lenže ani v presilových hrách Slováci nedokázali súpera pritlačiť, hoci ich hrali sedem…
Česi veľmi dobre bránili, navyše prvý gól sme inkasovali v početnej výhode. Chlapci potom mali z presiloviek rešpekt, nedovolili si riskovať, veľa pukov súper zblokoval.

Čomu pripisujete zmŕtvychvstanie v tretej tretine?
Pozmenili sme zostavu, otvorili sme hru, bol to vabank. Akonáhle sme do Čechov šli naplno a s nasadením, mali problémy. Žiaľ, na vyrovnanie to nestačilo.

Ako sa cítite po vypadnutí z turnaja?
Som veľmi sklamaný. Systém turnaja je krutý – s piatimi víťazstvami a jednou prehrou nebudeme hrať o medaily. Musíme sa s tým však zmieriť. Skončili sme na piatom mieste za silnými mužstvami a pred Kanadou či USA. Dosiahli sme historicky najlepšie umiestnenie slovenského hokeja na olympiáde.

Takže ste spokojný?
Napriek vypadnutiu sme si neurobili hanbu. Od úvodu turnaja všetko klapalo výborne, prechádzali sme zápasmi vynikajúco a nemám dôvod byť nespokojný. Myslím, že sme dosiahli úspech a treba si ho vážiť. Bojovať o medaily sme však veľmi chceli. Bohužiaľ…

Švédi taktizovali a vo štvrťfinále poľahky prešli cez Švajčiarsko.
Špekulovanie s výsledkami nie je športové. My odchádzame z turnaja so cťou, hoci vovnútri cítime bolesť.

Ako znášali vypadnutie hráči?
Ten pohľad do kabíny hovoril za všetko. Neprial by som to nikomu. Všetci sme vedeli, o čo ide, a dúfali sme, že do semifinále sa dostaneme. Napriek vypadnutiu sa chcem tímu poďakovať za výborné výkony. Uznávam schopnosti a vystúpenie hráčov, ktorí tu boli.

Je olympijský turnaj signálom, že v reprezentácii príde k hráčskej obmene?
To bude záležať na hráčoch, ktorých sa to týka. Jedna generácia je na odchode, ale prichádzajú noví hráči a to je pozitívne. V Turíne sa veľmi dobre ukázal brankár Budaj aj ďalší mladí hokejisti.

Pri reprezentačnom tíme vám po olympiáde vyprší zmluva. Predĺžite ju?
Ja aj hokejový zväz budeme zvažovať, či ju predĺžime. Ešte je príliš skoro povedať, či ostanem. Musím si to najprv premyslieť.

Máte chuť pokračovať?
Momentálne mám chuť si oddýchnuť. Len škoda, že tak predčasne.

debata chyba