Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijský oheň v Turíne zhasol

Športové zápolenia v 84 disciplínach sa po vyše dvoch týždňoch skončili a s nimi aj ostro sledovaný veľkolepý fenomén ľudstva - XX. zimné olympijské hry. Olympijský oheň oficiálne zapálili v piatok 10. februára na Olympijskom štadióne v Turíne a na tomto mieste ako symbol mieru horel až do nedele 26. februára.

26.02.2006 22:00
debata

V nedeľu jeho plamene na najbližšie dva roky uhasil prezident Medzinárodného olympijského výboru Jacques Rogge. Najbližšie sa olympijský oheň znova rozhorí tradične o dva roky v Pekingu, zimnú olympiádu po štvorročnej odmlke od turínskej privíta Vancouver.

Organizátori pripravili pre divákov milé prekvapenie, keď na svojich sedadlách si návštevníci rozlúčkového ceremoniálu našli na striedačku masky anjelov a čertov. Naopak, spoločným znakom prítomných športovcov boli nasadené červené klaunovské nosy. Vlajkonosičom slovenskej výpravy bol bežec na lyžiach Martin Bajčičák, ktorý ešte v deň ukončenia olympiády súťažil v maratóne na 50 km. Napriek únave „Bajčo“ veril, že zvládne pochod so slovenskou zástavou a svojou prítomnosťou prispeje k nostalgickej atmosfére nedeľňajšieho večera, ktorý sa odohrával pod mottom „taliansky karneval“.

Slávnostný večer odštartovali klauni a akrobati vo Felliniho cirkusovom štýle, ktorí zabávali 35.000 prítomných divákov skvostnými artistickými kúskami. Hviezdne obsadenie mimoriadne vydarenej olympiády mal nielen otvárací, ale aj rozlúčkový záverečný ceremoniál. Na „pódiu“ nechýbal nevidiaci taliansky tenorista Andrea Bocelli, operný sólista Ben Heppner, popstarová hviezda Ricky Martin a mladšie generácie si prišli na svoje, keď vystúpila kanadská rocková speváčka Avril Lavigne.

Práve Heppner, ktorý sa narodil v Kolumbii, no krajina „javorového listu“ sa stala jeho druhým domovom, zaspieval kanadskú hymnu a olympijská vlajka sa presunula z rúk primátora Turína a prezidenta MOV pod patronát Sama Sullivana, primátora Vancouveru. Netradične sa počas „zatváracej“ galašou spievala aj talianska hymna na počesť Giorgia di Centu. Domáci reprezentant totiž vyhral poslednú disciplínu XX. ZOH – bežecký maratón na 50 km.

V piemontskom regióne sa život postupne vráti do pôvodných koľají. Isté však je, že ešte najbližšie dni po skončení olympiády budú domácim obyvateľov pripomínať masový športový sviatok, keďže v pohotovosti bude do úplného „vyľudnenia“ športovcov, novinárov a divákov až 15.000 policajtov a príslušníkov bezpečnostných zložiek. Prísne opatrenia sú nevyhnutnosťou aj vzhľadom na prítomnosť viacerých popredných politikov v dejisku hier. Na záverečnom ceremoniáli nechýbali taliansky premiér Silvio Berlusconi či primátor New Yorku Rudolph Giuliani.

„Výborná práca, ktorú ste všetci odviedli. Splnili ste neľahkú úlohu a uspeli nad očakávanie. Ďakujeme Taliansko, ďakujeme Piemont, ďakujeme Turín. Dobrovoľníci i športovci, ste hrdinami týchto hier. Urobili ste z olympiády neopakovateľný zážitok,“ povedal vo svojom záverečnom príhovore prezident MOV Jacques Rogge, ktorý oficiálne zatvoril XX. ZOH o 21.29 h.

debata chyba