Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijské zlato získali Švédi!

Olympijské zlato získali druhýkrát v histórii hokejisti Švédska. V dramatickom finálovom zápase v Turíne vyhrali nad rivalom zo severu Európy Fínskom 3:2. Víťazný gól strelil v tretej tretine obranca Nicklas Lidström. Švédi tak nadviazali na triumf z roku 1994 z Lillehammeri, Fínsko vyrovnalo druhým miestom svoj najlepší výsledok z Calgary 1988.

26.02.2006 00:00 , aktualizované: 16:13
debata

Z turínskeho tímu pamätajú si švédsky triumf z roku 1994 pamätajú bratia Kenny a Jörgen Jönssonovci a hrdina vtedajšieho finále Peter Forsberg. Strelec víťazného gólu Nicklas Lidström sa stal členom exkluzívnej spoločnosti, v ktorej sú hokejisti vlastniace „tripple“ – Stanleyho pohár, titul majstra sveta a olympijské zlato.

Suomi, ktorí vyhrali v Turíne predchádzajúcich sedem zápasov, v nedeľu v najnevhodnejšom momente ukončili spanilú jazdu celým turnajom. Fínsko tak neskompletizovalo medailovú zbierku, keď predchodcovia tohto mužstva získali striebro (1988) a bronz (1998) a takisto nerozšírili šesticu krajín, ktoré siahli na hokejové olympijské zlato. Celá fínska výprava odchádza z Turína so 6 striebornými, tromi bronzovými, ale žiadnou zlatou medailou. 

Fínsko – Švédsko 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)

  • Góly: 15. Timonen (Selänne), 35. Peltonen (J. Jokinen, O. Jokinen) – 25. Zetterberg (Samuelsson, Bäckman), 34. Kronwall (Zetterberg), 41. Lidström (M. Sundin, Forsberg). Rozhodoval: Devorski (Kan.) – Nelson (USA), Mášik (SR). Vylúčení: 7:7, presilovky 1:2. Diváci: 8274.
  • Fínsko: Niittymäki – Timonen, Numminen, Nummelin, Lydman, Berg, Niemi – Selänne, S. Koivu, Lehtinen – Peltonen, O. Jokinen, J. Jokinen – Hagman, N. Kapanen, Nieminen – Laaksonen, M. Koivu, J. Ruutu. Tréner: Erkka Westerlund.
  • Švédsko: Lundqvist – Kronwall, Lidström, Hävelid, D. Tjärnqvist, Bäckman, K. Jönsson, R. Sundin – Modin, M. Sundin, Forsberg – Alfredsson, Pahlsson, Axelsson – Samuelsson, Zetterberg, Holmström – H. Sedin, J. Jönsson, D. Sedin. Tréner: Bengt-Ake Gustafsson.

zápas sme sledovali ONLINE

Prvé škandinávske finále v histórii ZOH sa rozvíjalo v kombinačne i korčuliarsky solídnom rytme, aj keď herné štruktúry oboch tímov boli v prvej tretine opatrné. Obe hokejové školy sa veľmi dobre poznajú a najmä Fíni si napriek sedemzápasovému uragánu netrúfli na otvorenú hru proti rivalovi, v ktorého drese nastúpilo viacero osobností determinujúcich dianie v NHL. Švédi tak mierne prevzali iniciatívu, no narážali na celoplošne kmitajúcich Suomi, ktorí svojou rýchlosťou a zmyslom pre dopĺňanie sa na postoch nepriedušne uzavierali priestor na súperove kombinačné výstavby. Fínsko sa v prvej tretine ujalo vedenia po výbornej práci kanoniera Selänneho, ktorý poslal dozadu ideálne puk na čepel Timonena.

V druhej časti sa Tre Kronor dostali do pomerne výraznej prevahy a súpera nútili faulovať. Zo série štyroch presiloviek využili dve, hoci v oboch prípadoch šťastne. Najprv si Zetterbergom do bránkoviska nahodený puk zrazil do siete obranca Berg a onedlho sa s pukom za modrou zamotal Kronwall, ale stačil sa dobre zorientovať a gólovým švihom prekvapil všetkých a azda i sám seba. Fíni však veľmi rýchlo vyrovnali, keď spoluprácu Jokinenovcov zakončil veterán Peltonen.

Hneď po úvodnom buly tretej tretiny zlomil hokejku fínsky kapitán Koivu, Forsberg uchmatol puk, vnikol s ním do pásma, dal ho do tandemu Sundinovi, ten Lidströmovi a 35-ročný zadák od modrej príklepom zavesil do vinkla. Po tomto momente sa na obraze hry nič nezmenilo, hral sa výborný kombinačný hokej so šancami na oboch stranách. Dvadsať sekúnd pred koncom mal obrovskú šancu Olli Jokinen, ale Lundqvist parádnym rozštepom zabránil zmene skóre.

Hlasy Švédov:
Henrik Lundqvist:
„Naším cieľom, keď sme prichádzali do Turína, bol zisk zlatej medaily. Zahrať si vo finále proti Fínom bolo skvelé.“
Peter Forsberg: „Neviem, ktoré zlato má pre mňa väčšiu príchuť. V Lillehammeri som mal 21 rokov, teraz som skúsenejší, no emócie sú rovnaké. Dokonca si dovolím tvrdiť, že teraz som bol viac nervóznejší.“
Mats Sundin: „Vyhrať olympijské zlato je určite jedným z vrcholných úspechov mojej kariéry. Veď v Turíne hrali všetky tímy so svojimi najväčšími hviezdami.“

Kronwall možno venuje medailu Öhlundovi****

Hlasy Fínov:
Saku Koivu:
„V tomto momente cítim veľkú hrdosť, no zároveň aj čiastočný smútok. Keď prehráte, tak v takom okamihu iba ťažko hľadáte na veciach pozitíva.
Niklas Hagman: "Bol to vyrovnaný zápas. Škoda nevyužitých šancí v záverečnej tretine. Švédsky brankár bol dnes jednoducho vo forme a zlikvidoval naše kľúčové šance.“

Fínsky brankár Antero Niittymäki sa stal podľa direktoriátu najužitočnejším hráčom a najlepším brankárom olympijského turnaja. Za najlepšieho obrancu vyhlásili Švéda Kennyho Jönssona, najlepším útočníkom sa stal Fín Teemu Selänne.

Najlepší hráči na jednotlivých postoch podľa direktoriátu turnaja:

  • brankár: Antero Niittymäki (Fínsko)
  • obránca: Kenny Jönsson (Švédsko)
  • útočník: Teemu Selänne (Fínsko)
  • najužitečnejší hráč: Niittymäki
  • All star: Niittymäki – Nicklas Lidström (Švédsko), Kimmo Timonen (Fínsko) – Selänne, Saku Koivu (Fínsko), Alexander Ovečkin (Rusko).

Konečné poradie hokejového turnaja: 1. Švédsko, 2. Fínsko, 3. Česko, 4. Rusko, 5. Slovensko, 6. Švajčiarsko, 7. Kanada, 8. USA, 9. Kazachstan, 10. Nemecko, 11. Taliansko, 12. Lotyšsko.

debata chyba