Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokejový bronz majú Česi

Českí hokejisti vyhrali v boji o 3. miesto na olympijskom turnaji v Turíne nad Ruskom 3:0 a získali bronzové medaily. Zverenci trénera Aloisa Hadamczika sa na ZOH predstavili ako turnajový tím, ktorému sa nedarilo v základnej skupine a hoci nenadchol ani vo vyraďovačke, uspel v dvoch kľúčových zápasoch.

25.02.2006 23:20
debata

Najprv po štvrťfinálovom víťazstve 3:1 nad Slovenskom postúpil do bojov o medaily a hoci po piatkovej prehre 3:7 so Švédskom stratil nárok na zlatú, síl na bronzový kov zmobilizoval dostatočne. 

o 3. miesto: Rusko – ČR 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

  • Góly: 5. Erat (Výborný, Lang), 27. Židlický (Jágr, Lang), 60. Straka (Erat). Rozhodcovia: Andersson (Švéd.) – Karlsson (Švéd.), Miller (Kan.), vylúčení: 3:7, navyše: 24. Kovaľčuk 5+DKZ za napadnutie, 57. Dacjuk 10 min. za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 8379 divákov.
  • Rusko: Nabokov – D. Markov, A. Markov, Ťjutin, Volčenkov, Gončar, Kaparaitis, Žukov, Višnevskij – Kovaľov, Dacjuk, Kovaľčuk – Kozlov, Jašin, Ovečkin – Sušinskij, Malkin, Charitonov – Afinogenov, Taratuchin, Neprjajev.
  • Česko: Vokoun – Kubina, Špaček, T. Kaberle, Židlický, F. Kaberle, Kuba, Malík – Hejduk, Prospal, Bulis – Jágr, Straka, Ručinský – Erat, Výborný, Lang – Hemský, Olesz, Kotalík.

Na súboj sa po semifinálových sklamaniach lepšie motivovali Česi, zrejme aj vďaka 5-hodinovej výhode odpočinku. Podali takticky bezchybný výkon, opretý o kolektívny systém rúcania rýchlych nájazdov ruských supertechnikov. Tí im to postupom času čoraz viac uľahčovali, lebo z ich hry sa vytrácala kombinácia a k individualizmu Kovaľčuka, či Ovečkina sa uchyľovali aj menej nadaní spoluhráči.

Česi prvé dve tretiny nielenže stačili s Rusmi korčuľovať, ale dokázali ich dostať aj pod tlak a to najmä v presilovkách. Po úvodnom parádnom vinkli, ktorý Erat zavesil po nádhernej kombinácii celého tretieho útoku, pridali druhý gól práve v početnej prevahe. Nevidel ho vinník celej situácie Kovaľčuk pretože za nezmyslené napadnutie Kubinu zozadu sa predčasne sprchoval v kabíne. Jeho trest 5+DKZ v 24. minúte zavŕšil podpriemerné výkony ruského bohatiera NHL, ktorý sa v 8 zápasoch predstavil iba 4-gólovým divadlom proti rozloženým Lotyšom a inak iba čoraz trápnejším sólovaním.

Ani v tretej tretine nenastal obrat, hoci sa Rusi dostali do systematickej prevahy. Lenže hrali stereotypne a keď sa im aj podarilo čosi nebezpečnejšie vymyslieť, zaúradovali v poslednej chvíli neúnavne šermujúce palice súperov, alebo v dobrej fazóne chytajúci Vokoun. Napriek nie príliš presvedčivej a ataktívnej hre sa český hokej vrátil aj na ZOH na medailové pozície, ktoré pred 8 rokmi odpichol senzačným zlatom na „turnaji 20. storočia“ v Nagane.

debata chyba