Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemečka potešil Židek, zarmútil osud hokeja

Najzamestnanejším členom slovenskej výpravy na XX. ZOH v Turíne bol jej vedúci Igor Nemeček, podpredseda Slovenského olympijského výboru (SOV) pre zimné športy. V centre Piemontu prežil takmer mesiac plný neopakovateľných zážitkov, veľkej zodpovednosti, ale aj mnohokrát vypätých a stresových situácií.

27.02.2006 15:43
debata

Jeho prvým pocitom po skončení zimnej olympiády bola veľká úľava. „Úľava z toho, že to už všetko šťastne máme za sebou. Som rád, že počas tých 16 dní sa nič mimoriadne v našej výprave nestalo. Nemuseli sme riešiť žiadne vážne zdravotné problémy a zranenia. Nemuseli sme sa zaoberať nejakými disciplinárnymi priestupkami. Nemali sme žiadnu vážnejšiu nepríjemnosť okolo prenájmu toho veľkého množstva vecí, ktoré sme tu mali k dispozícii,“ hodnotil Igor Nemeček práve skončenú olympiádu z pozície vedúceho slovenskej výpravy.

Podľa šéfia slovenskej misie to boli tvrdé dni, plné pracovného nasadenia a krátkych nocí, ale všetka tá námaha stála za to. Z celého pobytu v Turíne najviac na Nemečka zapôsobili dva momenty: „V prvom rade to bol otvárací ceremoniál, ktorý bol mimoriadne pútavý a veľmi dobre spravený. A potom samozrejme strieborná medaila Radoslava Žideka. Je to prvá medaila pre Slovensko, ktorú náš športovec získal na zimnej olympiáde. Sme radi, že sme splnili to, po čom sme už dlhé roky na Slovensku snívali. Medaila Rada Žideka bola aj najpríjemnejším prekvapením, ktoré som v Turíne počas takmer štvortýždňového pobytu zažil.“ 

Podpredseda SOV pre zimné športy a generálny sekretár Slovenského zväzu ľadového hokeja tvrdí, že na podrobné hodnotenie slovenskej účasti je teraz ešte veľmi skoro: „To urobíme až po návrate z Turína. My sa teraz musíme zamerať na to, aby sme v dejisku ZOH do utorka všetko odovzdali organizátorom. Aby sme v posledný februárový deň mohli bez problémov uzavrieť kapitolu s názvom XX. ZOH v priamo v jej dejisku. A po návrate domov bude čas na komplexnú analýzu nášho vystúpenia na v nedeľu skončenej zimnej olympiáde.“

Nemeček však zdôraznil, že vedenie SOV na rozdiel od širokej športovej verejnosti, nerobí tragédiu ani z účinkovania slovenských hokejistove. „Na turnaji, na ktorom hrali najlepší hráči z NHL a z európskych špičkových súťaží, Slováci neprehrali ani jeden zápas v základnej skupine. Hokejisti hrali veľmi dobre. Dokázali sa vyrovnať so všetkým, čo im tento turnaj postavil do cesty, pravda, až na tú jednu prehru vo štvrťfinále. Tento herný systém s najdôležitejším štvrťfinálovým súbojom je mimoriadne krutý. Všetky mužstvá vedeli, že zo štvrťfinálového súboja musí jeden vypadnúť. Tentoraz sme to boli my. Veľmi si však cením to, že aj tie najväčšie hviezdy z NHL, či to boli Švédi, Fíni, alebo naši hráči, prijali dané podmienky a vyrovnali sa s nimi. Vyrovnali sa aj s tým, že sa museli v hlavnej hale obliecť do výstroja, nasadnúť do autobusu, pätnásť minút cestovať do druhej haly, tam si obuť korčule a odohrať zápas. A po zápase zasa unavení a spotení vo výstroji sa vrátiť späť do hlavnej haly, kde sa mohli prezliecť. Všetci to prijali. Samozrejme, že šomrali, že aj nadávali, no nikto s tým nemal extra veľké problémy. Všetci sa sústredili na hokej, na šport a táto koncentrácia sa odrazila aj na úrovni jednotlivých zápasov. Aj preto sme v Turíne zažili jeden špičkový turnaj, žiaľ, s krutým systémom pre nás. Ale s tým sa už nič nedá robiť. Hokejisti Slovenska však patrili k ozdobám tejto olympiády. Hrali veľmi dobre a zanechali v Turíne veľmi dobrý dojem. Získali tu veľa obdivovateľov a fanúšikov,“ dodal na záver Igor Nemeček.

debata chyba