Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lidström si uctí palicu, Koivu prorokuje

Strelec víťazného gólu vo finále olympijského turnaja Nicklas Lidström a spolu s ním aj Fredrik Modin sa stali členmi exkluzívnej spoločnosti, v ktorej sú hokejisti vlastniaci "zlatú trojkorunu" - Stanleyho pohár, titul majstra sveta a olympijské zlato.

26.02.2006 20:25
Nicklas Lidström, Nicklas Kronwall Foto:
Švédsky veterán Nicklas Lidström sa teší z víťazného gólu vo finále olympijského turnaja proti Fínsku. Spoločne s ním sa raduje Nicklas Kronwall.
debata

„Túto hokejku si odložím, zostane naveky u mňa. Je to moja relikvia. Olympijský titul dávam na úroveň hodnoty Stanleyho pohára. Človek nemá v živote veľa šancí hrať na takomto turnaji, kde sa stretnú najlepší hokejisti z najlepších krajín. Tento gól je v mojej kariére preto zrejme nejväčší,“ vyznal sa po zápase 35-ročný Lidström.

O hokejovú generáciu mladší Henrik Sedin zdupľoval: „Toto je niečo obrovské. Toto je olympiáda.“ Práve dvojičky Sedinovci (Henrik a Daniel) sa spolu s Jönssonovcami postarali o historický zápis, ktorý sa bude ťažko opakovať. Zlaté medaily získali dve bratské dvojice, ktoré na ľade tak tvorili pätinu tímu… A v olympijskom finále hrali až tri súrodenecké dvojice, lebo slávny Fín Saku Koivu mal po svojom boku mladšieho brata Mikka. „Od roku 1993, keď som začal reprezentovať, sa toho udialo veľa. Tých radostí bolo viac ako sklamaní, aj keď jediným zlatým úspechom zostáva titul majstrov sveta z roku 1995. Ale raz príde na rad aj Fínsko a jeho zlatá olympiáda. Ja už zrejme pri tom nebudem, ale môj brat možno áno,“ vyhlásil po finále dlhoročný kapitán Suomi. 

Mužstvo, ktoré vyhralo v Turíne predchádzajúcich sedem zápasov, v nedeľu v najnevhodnejšom momente ukončilo spanilú jazdu celým turnajom. Fínsko tak neskompletizovalo medailovú zbierku, keď predchodcovia tohto tímu získali striebro (1988) a bronz (1998) a takisto nerozšírili šesticu krajín, ktoré siahli na hokejové olympijské zlato. Celá fínska olympijská výprava odchádza z Turína so 6 striebornými, tromi bronzovými, ale žiadnou zlatou medailou.

debata chyba