Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bajčičák: Na viac som dnes nemal

Veľmi chcel uspieť. Na päťdesiatke voľnou technikou si Martin Bajčičák veril mimimálne do prvej desiatky. Okolnosti boli proti. "Na viac som dnes nemal," priznal v cieli kráľovskej disciplíny bežcov na lyžiach v olympijskom Pragelate. Ale štrnáste miesto aj tak neľutuje. Od redaktora Pravda.sk priamo z dejiska ZOH.

26.02.2006 14:26
debata

Prvé pocity v cieli?
Ambície som mal vyššie. Ale noc pred pretekmi som som spal veľmi zle, asi iba štyri hodiny. Vôbec som nemohol zaspať, začal som byť nervózny. Už tretí deň som po zápale zubu na antibiotikách, to mi tiež nepomohlo. Cítil som, že mám oslabený organizmus. Ale vydal som zo seba maximum a nie som nespokojný.

Nebyť zdravotných problémov, bolo by to lepšie?
Jednoznačne. Skúste brať antibiotiká, nespať dve noci a potom odbehnúť päťdesiatku a nebodaj ju vyhrať. Musel by som byť veľký borec, aby som to dokázal. Ale dúfal som stále, psychicky som sa nepoddával. No viac sa nedalo. Bojoval som, ako to len šlo. Išiel som na doraz.

Nie je štrnáste miesto sklamaním?
Nie som sklamaný. Som spokojný, že aj s takými problémami, s ktorými sa borím od začiatku sezóny i teraz na hrách, som na olympiáde dosiahol takéto výsledky. Každú chvíľu ma niečo trápilo. Keď nie zub, tak viróza a stále dokola. A keď som bol konečne zdravý, zasa mi vyskočil hemoglobín. Bez pohody nejde zaútočiť na medailu. Navyše sa pripravujem v slovenských podmienkach, ktoré nie sú na takej úrovni ako má konkurencia. Keď si všetko zosumarizujem, tak musím byť spokojný. Na viac som dnes nemal a preto si nemám čo vyčítať.

Kedy ste cítili, že do desiatky to nebude?
V predposlednom kole, keď sa v ťažkom stúpaní začalo zrýchlovať tempo, som vedel, že dnes na to nemám. Skúsil som sa predrať viac dopredu, aby som nezaostal, keď sa pole začne trhať. V poslednom kole som už dostával kŕče do nôh, ale veril som, že to ešte vydržím. V najťažšom stúpaní sa to ale odtrhlo a už som nebol schopný viac zamakať. Napriek tomu si myslím, že je to pre mňa dobrý výsledok. Urobil som dnes maximum, čo som mohol.

Nedalo sa ešte v závere zabojovať?
Dúfal som, že to ešte vydržím. Ale cítil som, že to dnes nie som ja. Keď chcem zabojovať o medailu, musí u mňa všetko klapať na jednotku. Dnes to tak nebolo. Už ráno som cítil, že to nie je ono.

Lyže ste mali dobre pripravené?
Na štarte som trochu zariskoval. Vedel som, že sa za hodinu a pol, teda v rozhodujúcich fázach pretekov, oteplí a vybral som si síce trochu pomalšie lyže, ale na teplejší sneh. Ukázalo sa, že som sa rozhodol dobre. Vybral som si tie správne lyže. Za súpermi som nezaostával.

Vpredu sa s vami pohybovali aj Česi. Komunikovali ste na trati?
Ale áno. Lukáš Bauer je komunikatívny typ a vždy sa zapojí. Prehodili sme spolu zopár slov, ale na veľké debaty nebol čas. Iba mi naznačoval, že všetko sa bude rozhodovať až v poslednom kole. Ja som to ale sám dobre vedel. Toto bola totiž typická trať, kde sa nedalo uniknúť. Po náročných kopcoch boli vždy dlhé roviny a zjazdy a tam keby sa chcel niekto odtrhnúť, musel by byť aspoň o triedu lepší ako ostatní. Opäť sa ukázalo, že špička je vyrovnaná a rozhodovalo sa až v cieli.

Celkový sumár z olympiády?
Urobil som maximum. Všetko musím brať reálne, zahrnúť do toho problémy, ktoré som mal a brať do úvahy, že počas sezóny som sa nepohyboval v špičke Svetového pohára. V sezóne som ledva bodoval a vzhľadom na to som tu v Pragelate dosiahol výborné výsledky. Verím, že keď budem mať pohodovú sezónu ako vlani, dočkám sa niekedy aj medaily. Som spokojný.

debata chyba