Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Bajčičák túži po životnom výsledku

Najťažšia disciplína na záver hier. Päťdesiat kilometrov je pre bežcov na lyžiach riadna drina. V nedeľu predpoludním vybehnú na kráľovskú trať všetci naraz. Medzi nimi aj Martin Bajčičák. Slovenský reprezentant má potenciál byť na špici a myslí na elitnú desiatku. Od redaktora Pravda.sk priamo z dejiska ZOH.

26.02.2006 01:00
debata

„V každom prípade mám na to skončiť v desiatke. A chcem vylepšiť svoje umiestenie zo skiatlonu, kde som bol ôsmy,“ netají svoje ambície na päťdesiatke voľnou technikou s hromadným štartom (štart o 10.00 h) onedlho 30-ročný Zákamenčan.

Na trať v Pragelate vybehne s číslom 16 a s túžbou popasovať sa o svoj životný výsledok. Jeho doteraz najvýraznejším úspechom je štvrté miesto v skiatlone na vlaňajších MS a triumf v pretekoch Svetového pohára v Reit im Winkl. Teraz v Turíne už dvakrát skončil ôsmy. V nedeľu sa chce ešte zlepšiť…

„Myslím si, že som dobre pripravený,“ tvrdí Bajčičák. „Klasická pätnástka mi uplynulý piatok už tak nevyšla, cítil som únavu. Odvtedy som si však oddýchol a posledný meraný tréning pred maratónom dopadol dobre.“ Pred štyrmi rokmi na ZOH v Salt Lake City obsadil na klasickej päťdesiatke 12. miesto. Maratón bežal naposledy vlani v rámci Svetového pohára v nórskom Holmenkollene. A skončil štvrtý.

V nedeľu očakáva vyrovnaný boj. „Myslím, že sa bude veľa taktizovať. Pochybujem, že sa na dvadsiatom kilometri niekto vydá do trháku. Pätnásť bežcov, ktorí majú na umiestenie v špičke, sa bude držať vpredu.  Ak chcem uspieť, ani jeden dôležitý faktor úspechu nesmie vypadnúť,“ vysvetľuje rozumný muž, ktorý si bude vyberať z pätnástich párov lyží.

Okrem Bajčičáka pobežia päťdesiatku aj dvaja jeho krajania – s číslom 40 Ivan Bátory a s číslom 59 Michal Malák. Okruh favoritov na medaily nie je úzky. Medzi tých s prívlastkom top patria určite domáci Pietro Piller Cottrer, vedúci muž SP Nemec Tobias Angerer, či v skejte silný Francúz Vincent Vittoz. Na špici sa chcú pohybovať aj Česi Martin Koukal a Lukáš Bauer.

debata chyba