Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi vydolovali medailu. Vďaka Vokounovi

Od 36. minúty hrali bez svojej najväčšej hviezdy Jaromíra Jágra. Napriek tomu Česi v boji o tretie miesto na hokejovom turnaji odolali mohutnému ruskému náporu v tretej tretine a po výhre 3:0 získali olympijský bronz. Ďakovať môžu najmä skvelému výkonu brankára Tomáša Vokouna. Od redaktora Pravda.sk priamo z dejiska ZOH.

25.02.2006 23:55
debata

Kompaktný tímový výkon, bojovnosť i obetavosť a fantastická práca v defenzíve na čele s gólmanom Vokounom. Na tom stála bronzová radosť českých hokejistov v Turíne.

Po zlatom Nagane a ôsmich rokoch čakania sa Česi opäť tešia z olympijského kovu. „Som šťastný, že sme to dokázali. Napriek tomu, že po semifinálovej prehre sme boli zlomení,“ tešil sa hrdina zápasu Vokoun. K víťazstvu pomohol 28 úspešnými zákrokmi. „Pre mňa je úspechom aj bronz, hoci si stále myslím, že ak by sme proti Švédom zahrali o niečo lepšie, mohli sme ísť na ľad až v nedeľu. Vo finále.“

Pred polovicou zápasu prišli Česi o obrancu Pavla Kubinu. Ruský forvard Iľja Kovalčuk ho hrubo narazil na mantinel s lakťom vystrčeným dopredu. Otrasený Kubina zamieril do šatne a Kovalčuk tiež – dostal trest na päť minút a do konca zápasu. „Veľa si toho nepamätám. Akurát, že som sa blížil k mantinelu medzi dvoch hráčov súpera. Sústredil som sa na toho vpravo, ale úder prišiel z druhej strany,“ opisoval Kubina moment z druhej tretiny. V 36. minúte ľad opustil aj Jágr pre natiahnutý stehenný sval. Na striedačku sa neskôr vrátil, ale do hry už nezasiahol.

„Poučili sme sa z chýb v dueli so Švédmi. V semifinále sme hrali naozaj zle. Vedeli sme, že Rusi sú silní najmä v útoku a tak jediná cesta k úspechu viedla cez pozorné bránenie. Kľúčom k úspechu bol dnes brankár Vokoun,“ vyzdvihol svoju oporu český kouč Alois Hadamczik.

Rusi iba po druhý raz od roku 1956 odchádzajú z olympiády bez medaily. V Lillehammeri i teraz v Turíne im zostalo miesto tesne za stupňami víťazov. „Som veľmi, veľmi sklamaný. Ťažko teraz poviem k tomu niečo viac…,“ márne hľadal slová kanonier Alexander Ovečkin.

V tretej tretine sa hralo iba na jednu bránku – českú. Rusi vyhrali záverečnú časť na strely 12:2. V zápase hrali až osem presiloviek, ale gól nedali. „Neviem si to vysvetliť,“ smutne konštatoval obranca Darius Kasparaitis. „Po výhre nad Kanadou vo štvrťfinále sme si verili aj na zlato, ale potom prišla kríza. Dva zápasy za sebou sme nedali gól a bez gólu sa nedá vyhrávať.“

Útočník Alexej Jašin hľadal príčiny v slabej komunikácii v mužstve. „Nehrali sme ako tím. V posledných dvoch zápasoch sme boli zborom individualít a vtedy ťažko očakávať úspešný výsledok. Mali sme viac kombinovať, hrať náš typický hokej. Je frustrujúce odchádzať bez medaily,“ povedal Jašin.

debata chyba