Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hegemónia nemeckých štvorbobov trvá

Nemecký štvorbob v zložení Andre Lange, Kevin Kuske, Martin Putze a René Hoppe potvrdil na dráhe v Cesana Pariol hegemóniu reprezentantov tejto krajiny v štvorsedadlových boboch v olympijskom ľadovom koryte. Nemci štvorboby totiž vyhrali aj na predchádzajúcich troch olympiádach v rokoch 1994 - 2002.

25.02.2006 20:55
debata

Favorizovaná posádka s pilotom Andre Langom (spolu s Kuskem vyhrali aj súťaž dvojbobov) dokázala v štyroch súťažných jazdách časom 3:40,42 triumfovať v mimoriadne dramatickej súťaži na XX. ZOH v Turíne. Nemci základ svojho úspechu položili najmä prvou súťažnou jazdou, keď devätnásť zákrut na 1650-metrovom ľadovom koryte prekonali v čase 55,20 s, čo je nový rekord tejto trate. Tak rýchlo už v Turíne nikto nešiel.

Ako druhá posádka vo výsledkovej listine figuruje štvorica Rusov Alexander Zubkov, Alexej Vejvoda, Alexej Seliverstov a Filip Jegorov so stratou iba 13 stotín sekundy. Bronzové medaily si vybojovali Švajčiari Martin Annen, Cedric Grand, Beat Hefti a Thomas Lamparter (strata 41 stotín sekundy) ktorí na 4. miesto odsunuli prvú posádku zo zámoria  Kanadu I (+ 0,50). Za Kanadou I skončila druhá posádka Nemecka (+0,62) a za ňou dve posádky z USA (+ 0,94 a + 1,02). Do elitnej desiatky sa ešte vošli druhé posádky Švajčiarska (+1,38) a Ruska (1,51), ako aj štvorbob Lotyšska I (+ 2,17).

Slovenská štvorica v zložení Milan Jagnešák, Viktor Rajek, Andrej Benda a Róbert Kresťanko v konkurencii 25 strojov z 18 krajín dosiahla čas 3:44,66 s a obsadila 20. miesto, keď za čerstvými olympijskými víťazmi v nemeckom drese zaostali o 4,24 sekundy. Slováci za sebou nechali posádky Lotyšsko II, Rumunsko I, Chorvátsko I, Maďarsko I a Brazília I, ktoré mohli v Cesana Patriol ísť iba tri súťažné jazdy. Bobisti SR na čele s Milanom Jagnešákom tak v Turíne splnili cieľ, s ktorým na jubilejnú XX. Zimnú olympiádu išli. Pri svojom druhom štarte pod piatimi kruhmi chceli skončiť do 20.miesta a zlepšiť umiestnenie štvorbobov, ktoré Jagnešák a spol. dosiahli na ZOH 2002 v Salt Lake City. Hoci reprezentanti SR sa v tréningu nevyhli smole a Róbert Kresťanko súťažil s nalomenou lopatkou, slovenský štvorbob sa do prvej dvadsiatky predsa dostal. Takže Slováci o štyri priečky vyššie posunuli svoje historické maximum.

Z vybojovanej 20. priečky mal radosť aj Róbert Kresťanko, jeden zo zakladateľov a priekopníkov bobového športu na Slovensku. „Byť vo svetovej dvadsiatke je veľkým úspechom,“ povedal po pretekoch muž, ktorý sa dolu ľadovým korytom odvážne púšťal aj napriek nalomenej lopatke. „Aj napriek všetkým tým problémom, ktoré nás tu postretli, si myslím, že sme dosiahli veľmi slušné umiestenie. Pre moje zranenie sme išli v podstate bez štartu a takéto časy v štartoch robíme normálne na tréningoch, takže môžeme byť vlastne radi, že sme to dobojovali a odišli sme úplne so cťou,“ neskrýval spokojnosť Kresťanko a ešte raz zopakoval: „Byť vo svetovej dvacine je veľmi slušný výkon.“´

Nováčik v slovenských štvorboboch Viktor Rajek sa po dojazde do cieľa priznal, že práve prežíva veľké uvoľnenie. „Adrenalín sa rozpustí do celého tela, všetko opadne, celý organizmus sa uvoľní a je to nádherný pocit. Som rád, že sme v top dvacine aj napriek všetkým nástrahám, ktoré sme mali nielen tu na olympiáde, ale aj počas celej sezóny. Teší ma preto, že sa to oplatilo,“ dodal 20-ročný Žilinčan.

Štvorboby, konečné poradie: 1. Nemecko I (Andre Lange, Martin Putze, Kevin Kuske, Rene Hoppe) 3:40,42, 2. Rusko I (Alexander Zubkov, Alexej Vojvoda,  Alexej Seliverstov, Filip Jegorov) + 0,13, 3. Švajčiarsko I (Martin Annen, Cedric Grand, Beat Hefti, Thomas Lamparter) + 0,41, 4. Kanada I + 0,50, 5. Nemecko II + 0,62,  6. USA II+ 0,94, 7. USA I + 1,02, 8. Švajčiarsko II + 1,38, 9. Rusko II + 1,51, 10. Lotyšsko I + 2,17 …20. Slovensko I (Milan JAGNEŠÁK, Andrej BENDA, Viktor RAJEK, Róbert KRESŤANKO) + 4,24.

debata chyba