Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky
Anastasia Kuzminová vek 34, Ťumen
Profil športovca

Narodila sa ako Anastasia Vladimirovna Šipulinová. S biatlonom začala ako 15-ročná. Spoločne s mladším bratom Antonom, ktorý je aktuálne ruskou reprezentačnou jednotkou, trénovali v areáli zimných portov v rodnom Ťumeni.

Rusko úspešne reprezentovala v mládežníckych kategóriách, na jeseň 2005 úspešne prešla do kategórie senioriek.

O rok neskôr sa zoznámila s rusko-izraelským bežcom na lyžiach Danielom Kuzminom. V apríli 2007 táto dvojica vstúpila do zväzku manželského a o necelý mesiac sa im narodil syn Jelisej.

Niekoľko mesiacov po pôrode sa Kuzminová plánovala vrátiť do tréningového procesu, ale v ruskej reprezentácii sa stretla s nepochopením.

Vedeniu zväz sa nepáčilo, že na sústredenia chcela chodiť so synčekom a odmietli jej robiť akékoľvek ústupky. Spory sa vystupňovali do takej miery, že funkcionári ju vyradili z národného tímu.

Vtedy 22-ročná Kuzminová však nechcela skončiť s biatlonom a preto sa rozhodla reprezentovať inú krajinu. Jej manžel už predtým býval na Slovensku a mal aj slovenské občianstvo. Na konci roka 2007 začal občianstvo vybavovať aj svojej manželke.

Biatlonistka Anastasia Kuzminová Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová...

Prvými oficiálnymi pretekmi vo farbách SR bol pre ňu šprint SP v decembri 2008. Kuzminová sa postupom času zaradila medzi absolútnu svetovú špičku, čoho dôkazom sú aj tri olympijské medaily.

„V období, keď som sa dostala na Slovensko, sa mi podarilo otvoriť a nájsť nový potenciál, inú Nasťu. Novú. Za to všetko vďačím Slovensku. Som nesmierne šťastná, že môžem byť súčasťou slovenskej športovej histórie,“ povedala necelé dva mesiace pred začiatkom ZOH v Pjongčangu, kde získala ďalšie tri olympijské medaily – jednu zlatú a dve strieborné.

V aktuálnej sezóne Svetového pohára, ktorá bude zrejme jej poslednou v kariére, jej v priebežnej klasifikácii patrí štvrté miesto. Z MS má v zbierke zlato (Östersund), striebro (Pjongčang 2009) a bronz (Chanty Mansijsk 2011).

Úspechy a zaujímavosti
  • Účasť na MS: Pjongčang 2009, Chanty-Mansijsk 2011, Ruhpolding 2012, Nové Město na Morave 2013, Hochfilzen 2017
  • Úspechy: šesťnásobná olympijská medailistka (2 x Vancouver 2010, 1 x Soči 2014, 3 x Pjongčang 2018), majsterka sveta v šprinte na MS v Ostersunde 2019, vicemajsterka sveta v pretekoch s hromadným štartom (2009), majsterka Európy v šprinte (2009), juniorská majsterka Európy v stíhacích pretekoch (2005)
  • Tréneri: Daniel Kuzmin, Natália Prekopová
Program na MS 2019
  • Rýchlostné preteky na 7,5 km – 1.
  • Stíhacie preteky na 10 km – 6.
  • Vytrvalostné preteky na 15 km – 58.
  • Hromadný štart 12,5 km – 28.
  • Zmiešaná štafeta –
  • Štafeta 4×6 km – 6.
Sociálne siete