Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiari o obráku v Jasnej: Úplne šialené preteky! Niektoré lyžiarky vyzerali ako začiatočníčky

Švajčiarsky denník Blick sa detailne obzrel za sobotným obrovským slalomom v Jasnej, ktorý ovládla Švédka Sara Hectorová a vážne sa počas 1. kola zranila Petra Vlhová.

20.01.2024 16:28
Federica Brignoneová Foto:
Hneď prvou pretekárkou, ktorá vypadla v obrovskom slalome v Jasnej, bola talianska hviezda Federica Brignoneová.
debata (66)

Preteky nedokončilo celkovo 14 zo 64 pretekárok. „Úplne šialené preteky v Jasnej!“ informoval Blick o obrovskom slalome v Nízkych Tatrách.

Experti štúdiu JOJ Šport sa zhodovali, že trať nevyzerala na prvý pohľad náročne. No okrem počtu vypadnutých do učí udierali aj obrovské rozostupy medzi jednotlivými pretekárkami.

Šiesta najrýchlejšia v cieli, Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová, stratila v cieli na víťaznú Saru Hectorovú v súčte oboch kôl štyri a pol sekundy. A jej krajanka, deviata Camille Rastová, dokonca vyše päť sekúnd.

016 Jasná Vlhová Čítajte viac Koniec sezóny. Pozrite si vyhlásenie k zdravotnému stavu Petry Vlhovej

Blick našiel hneď štyri príčiny udalostí, ktoré sa diali v obrovskom slalome. Prvá: Hectorová zajazdila obe kolá ako lyžiarka z inej planéty. Druhá: Ťažký, ľadový a tvrdý povrch, ktorý spôsoboval aj skúseným pretekárkam problémy.

Tretia: Zlý výber použitých materiálov na skĺznice lyží. Štvrtá: obrovská nevyrovnanosť vo svetovej špičke. Okrem výrazných rozdielov v časoch elitnej desiatky sa denník venoval aj zraneniu Vlhovej.

„Frustrácia a strach medzi tisíckami slovenských fanúšikov. Podobne ako olympijská víťazka, aj oni si tento obrovský slalom predstavovali úplne inak,“ informoval Blick.

Petra Vlhová Čítajte viac Tisíce Slovákov v Jasnej stíchli: Vlhová kričala od bolesti, priletel vrtuľník. Sezóna sa skončila, pozrite si pád Liptáčky

Mikaela Shiffrinová po pretekoch hovorila o ľadových a náročných podmienkach, ktoré lyžiarky v tejto sezóne ešte nezažili. K tomu sa navyše pridali tesne pri sebe rozmiestnené bránky od švajčiarskeho trénera Heiniho Pfitschera. A lyže mnohých nemali na povrchu potrebnú priľnavosť.

„Niektoré lyžiarky potom vyzerali ako začiatočníčky v porovnaní s Hectorovou. Veď do druhého kola postúpila Lena Dürrová z 30. miesta so stratou 5,11 sekundy,“ napísal Blick.

004 Jasná Čítajte viac Nevhodné pre citlivé povahy. O pohľade na Vlhovej rodičov, z ktorého mrazí a bratovej ruke

Preteky sa skončili katastrofálne pre rakúsku reprezentáciu, keďže táto lyžiarska veľmoc ostala v Jasnej bez bodov. V tejto disciplíne sa to stalo po prvýkrát od roku 1985. Ricarda Haaserová síce postúpila do 2. kola, ale to nedokončila.

„Boli to prekvapivo ťažké preteky. Terén je pomerne ľahký, včera pri tréningu to vyzeralo krásne. Dnes to bolo ťažšie. Povrch bol zmesou ľadu a agresívneho snehu – to mnohých prekvapilo,“ uviedla pre SRF Lara Gutová-Behramiová, ktorá sa dostalo v hodnotení disciplíny.

Šou so smutným koncom a pádom Vlhovej Fotogaléria - 90 fotiek Všetky fotky
Svetový pohár v Jasnej so smutnou slovenskou...
66 debata chyba
Viac na túto tému: #alpské lyžovanie #Svetový pohár v Jasnej #Jasná 2024