Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Môže iba hovoriť. Pre ochrnutého českého komentátora spustili zbierku, za pár dní vyzbierali milióny

Jeho hlas dobre poznajú fanúšikovia v Česku i na Slovensku. Komentáror Peter Lachman, ktorý mal v máji minulého roka ťažký úraz, je naďalej v nemocnici.

04.02.2024 15:46
336711 109073919199446 1321532646 o Foto:
Hlas Tomáša Lachmana je fanúšikom dobre známy.
debata

Obľúbený komentáror, ktorý má zásluhy na popularizácii biatlonu na československej scéne, túto zimu počas priamych prenosov absentuje. Stále sa spamätáva z následkov pádu zo schodov, ku ktorému došlo minulý rok v máji.

Lachman počas dovolenky, ktorú trávil v v spoločnosti svojej manželky, nešťastne spadol a čiastočne ochrnul. Jeho zdravotný stav sa zlepšuje, no o návrate pred kameru zatiaľ nemôže byť ani reči.

47-ročný športový redaktor utrpel ťažké poranenia mozgu, po ktorých nasledovali viaceré operačné zákroky. Dlhú dobu ležal v umelom spánku a aj keď sa jeho stav zlepšuje, stále je ochrnutý a upútaný na lôžko.

667786689 Čítajte viac Známy hlas túto zimu nezaznie. Český komentátor utrpel ťažký úraz, zastúpila ho majsterka sveta

Teraz už síce môže opäť hovoriť, no svaly ho naďalej odmietajú poslúchať. Podstupuje rehabilitáciu v kúpeľoch Bělohrad, ktorá je však finančne náročná.

Jeho kamaráti a športová obec na neho nezabudli, preto sa rozhodli usporiadať zbierku. Tá má názov „Sportovní rodino, ukaž svoji sílu! Pomoz Tomášovi na nohy!“ a prvé výsledky sa ukázali už po pár dňoch.

S výzvou o pomoc začali v posledný januárový deň a už na konci týždňa na webovej stránke zbierky svietilo krásnych viac ako 3 200 000 českých korún, pričom Lachmana finančne podporila nad 4 500 darcov.

Rekordný stotisícový príspevok pochádza od anonymného darcu. Českí biatlonisti sa však nenechali zahanbiť – finančnú injekciu poslali tréner Ondřej Rybář alebo hviezdny Ondřej Moravec. „Ty to dáš, kámo,“ odkázal biatlonový majster sveta.

4 Djoko Čítajte viac Známy americký komentátor podozrieva Djokoviča z klamstva. Tvrdí, že jeho reči o zranení už nikto v brandži neberie vážne

„Kto iný by mal pomôcť jemu a celej rodine, ak nie biatlonová komunita? Vôbec netreba zdôrazňovať zásluhy,“ uviedol šéf zväzu Jiří Hamza, ktorý poslal 50 000.

Vůbec nejštědřejší byl svazový prezident Jiří Hamza (53), ten poslal 50 tisíc. „Kdo jiný by měl pomoct jemu a celé rodině, když ne biatlonová komunita? Není vůbec potřeba zdůrazňovat zásluhy,“ má jasno.

„Tomáš bol súčasťou našej rodiny a to, čo sa mu stalo, je jedno veľké nešťastie. Verím, že jedného dňa bude opäť stáť za plotom, možno aj s mikrofónom.

Najdôležitejšie však je, aby sa mohol vrátiť k svojej rodine a žiť plnohodnotný život, pokiaľ to bude možné," dodal Hamza s tým, že biatlonisti budú zbierku propagovať aj počas majstrovstiev sve­ta.

Česká biatlonová kráska Gabriela Soukalová Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Bývalá biatlonistka Gabriela Soukalová patrí aj...
debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #zbierka #finančná pomoc #úraz #ochrnutie #komentár #Tomáš Lachman