Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pľuvala na deti, hádzala po nich korčule. Ruská trénerka čelí obvineniam z násilia

Je jednou z najznámejších krasokorčuliarskych tréneriek v Estónsku. Anna Levandiová bola slávnou sovietskou reprezentantkou, medailistkou z MS a ME. Po skončení kariéry sa presťahovala do Tallinu, kde si otvorila vlastnú školu.

22.02.2024 20:00
Anna Levandiová Foto:
Anna Levandiová.
debata (13)

Za viac ako 25-ročnú trénerskú kariéru jej rukami prešli desiatky svetových korčuliarov. Teraz je však jej pozícia ohrozená – Estónska nadácia pre športovú etiku preveruje obvinenia od bývalých zverencov a rodičov Levandiovej.

Tlačová správa nadácie neuvádza žiadne podrobnosti. Portál ERR však podrobne opisuje sťažnosti na trénerku, v ktorých rodičia korčuliarov hovorili o ponižovaní a urážkach svojich detí. Nadávky, pľuvanie, hádzanie korčúľ po zverencoch, ignorovanie zranení – to všetko bola údajne bežná prax v Levandiovej skupine.

„Vytvorili sme komisiu, ktorá bude počúvať všetkých zainteresovaných ľudí,“ povedala novinárom Maire Armová, šéfka Estónskej krasokorčuliarskej federácie. Dovtedy bude činnosť trénerky pod dočasným obmedzením.

663375137 Čítajte viac Arbitráž zverejnila, ako sa Rusi bránili v prípade Valijevovej. Bájky o dedkovom lieku, ktorý sa "pošmykol" a iné výhovorky

Je dôležité uviesť postavenie Levandiovej (rodenej Kondrašovovej) pre estónsky šport. Je jednou z najznámejších sovietskych krasokorčuliarok. Počas ZSSR sa kládol dôraz na párové korčuľovanie a tanec na ľade. Silné singlistky boli vzácne a Anna Kondrašovová bola jednou z mála.

Štyri bronzové medaily na ME, striebro na MS. Kondrašovová mala smolu len na dvoch olympijských hrách, keďže na nich obsadila piate a ôsme miesto. V minulosti o tom žartovala, že jej hlavnou „odmenou“ za cestovanie pod päť kruhov je jej manžel Allar Levandi.

Sovietsky atlét z Estónska, senzačný bronzový medailista z Calgary 1988, si na párty v olympijskej dedine získal srdce krasokorčuliara z Moskvy.

Kamila Valijevová Čítajte viac Sprisahanie západu! Sú to svine bez mozgu a špinavci. Rusi zúria, prísny trest pre ich hviezdu považujú za neľudský

„Zachránil som Annu pred našimi hokejistami. Všetci boli na šrot, vyhrali zlato. Veľa pili… A ja a Anna sme začali tancovať. Stále tancujeme,“ povedala Allar v rozhovore pre ruské médiá.

Kondrašovová sa presťahovala do Tallinnu a prijala priezvisko svojho manžela. Anna sa navyše po manželovi rozhodla pre ďalší krok – kríza 90. rokov zasiahla aj pobaltské štáty, a tak Levandiovci žili istý čas v Nórsku.

Tam Anna začala svoju trénerskú cestu. O čo som, podľa vlastného priznania, v skutočnosti ani neusilovala. „Ako som bola trénovaná, ako som vyrastala na klzisku, to som rozhodne nechcela. Byť takýmto trénerom nie je niečo, s čím by ste chceli žiť. Len sústavný tréning, nervy, jačanie – prečo? Sníval som o tom, že sa stanem architektom, ako moja stará mama," povedala.

Adam Hagara Čítajte viac Veľký úspech slovenského krasokorčuliara. Na ZOH mládeže si vybojoval medailu

Len čo sa pár postavil na nohy a estónska ekonomika sa dostala z útlmu, rodina sa rozhodla vrátiť do Tallinnu.

Tam si otvorila vlastnú trénerskú školu a takmer od nuly rozvíjala krasokorčuľovanie vo svojej novej vlasti. Bola malá šanca, že sa Levandiová vráti do Ruska – na začiatku roku 2000 ju s takýmto návrhom oslovil bývalý šéf Ruskej krasokorčuliarskej federácie Valentin Piseev.

Anna však nikam ísť nechcela. Prečo? V Tallinne mala všetko – rodinu, postavenie, talentovaných zverencov aj nedostatok konkurencie. V Moskve by bola „jednou z“. V posledných rokoch však Levandiovej tím začal mať problémy aj v Estónsku.

Najmä jej najlepšia žiačka Eva-Lotta Kiybusová sa presťahovala do Holandska. O vodcovský status prišiel aj jej syn Arlet Levandi.

Jozef Sabovčík Čítajte viac Slováka zo mňa nik nevytlčie. Legendárny Jumping Joe chodí na Slovensko inkognito

Súčasný škandál s obvineniami z násilia páchaného na deťoch pomaly ukončuje Levandiovej pozíciu. „Slová slaboch, debil a ironicky princezná sa počas tréningu ozývali pravidelne," hovorí matka jedného zo športovcov klubu Levandiovej. „Verejne ponižuje aj žiakov svojich kolegov, teda iné deti, ktoré sú sú napríklad príliš tučné."

Nie je to prvýkrát, čo bola trénerka obvinená z citového zneužívania – pred desiatimi rokmi údajne nazvala bývalého 13-ročného zverenca prasaťom. Potom však estónska federácia sťažnosti nevenovala veľkú pozornosť – Levandiová bola pre krajinu príliš dôležitý.

Teraz je všetko inak. Henn Vallimäe, šéf Estónskej nadácie pre antidoping a športovú etiku, prevzal situáciu pod osobnú kontrolu. Sú však aj takí, ktorí Levandiovú podporujú.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Anna Levandiová