Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tony snehu ju pritlačili o strom. Známa extrémna lyžiarka zomrela v lavíne v Kosove

Američanka Catherine "Kasha" Rigbyová bola jedno z najlepších extrémnych a telemarkových lyžiarok na svete. No jej vášeň sa jej stala osudnou, keď zomrela pri lavínovom nešťastí.

19.02.2024 14:50
Catherina Rigbyová Foto:
Catherina "Kasha" Rigbyová.
debata

Spoznávanie zasnežených hôr na lyžiach bolo jej vášňou a teraz na to doplatila životom. Rigbyová zahynula pri lavínovom nešťastí v kosovskej Brezovici ešte 13. februára, mala len 54 rokov.

Rigbyová bola považovaná za jednu z najlepších telemarkových a extrémnych lyžiarok na svete a zúčastnila sa množstva medzinárodných pretekov.

841864057 Čítajte viac Gutová ide inou cestou ako mnohé súperky. Musíte si vybrať, nepriamo kritizuje hviezdne kolegyne

Ako priekopníčka vo svojom športe opakovane zdolávala hory, ktoré pred ňou ešte nikto nezdolal. Je jednou z troch Američaniek, ktoré zlyžovali z 8-tisíc metrového vrcholu v Himalájach.

Pred smrťou cestovala so svojím partnerom Magnusom Wolfe Murrayom. Dvojica pred nešťastím preskúmavala dovtedy neznáme svahy v kosovskom lyžiarskom stredisku.

Ako uvádza Ski Magazine, obaja boli mimo zjazdovky a za zlých poveternostných podmienok, keď Rigbyová spadla a spustila lavínu.

Noriaki Kasai Čítajte viac Príbeh za všetky drobné. Lietajúci Japonec skákal na lyžiach už v 80. rokoch. Opäť sa prebojoval do hlavnej súťaže

Tá podľa magazínu síce nebola veľká, ale lyžiarku ťažký nápor snehu pritlačil o strom. Utrpela vážne vnútorné zranenia, najmä pľúc.

Hoci bol pri Rigbyovej jej partner takmer okamžite a snažil sa ju resuscitovať, nepodarilo sa mu ju zachrániť. Vážnym zraneniam vo veľmi krátkom čase podľahla.

Smrť známej extrémnej lyžiarky potvrdil Murray tlačovej agentúre AP. Dvojica mala pritom mať už o pár mesiacov svadbu. „Boli sme zasnúbení a dátum svadby už bol stanovený. Chceli sme sa vziať v septembri, som zničený,“ cituje AP Murraya.

Vychádzajúca slalomárska hviezda Lara Colturiová Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
V Taliansku ju nechceli a tak reprezentuje...
debata chyba
Viac na túto tému: #extrémne lyžovanie #Catherina Rigbyová