Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prezidentka Čaputová udelila Vlhovej Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí

Petra Vlhová sa dočkala vzácneho ocenenia. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je udelila Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti športu, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí.

14.01.2024 22:36
Petra Vlhová Foto: ,
Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová, vpravo lyžiarka Petra Vhová si preberá Rad Ľudovíta Štúra I. triedy.
debata (4)

Petra Vlhová sa narodila 13. júna 1995 v Liptovskom Mikuláši. Vyrastala doslova na lyžiarskom svahu, keďže rodina mala v lyžiarskom stredisku stánky s občerstvením. Od ôsmich rokov sa začala venovať lyžovaniu systematicky.

Petra Vlhová: Je to pre mňa veľká česť, veľmi si to vážim
Video
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Ako pätnásťročná sa vo februári 2011 stala vo švajčiarskej Crans Montane juniorskou majsterkou sveta v obrovskom slalome v kategórii do 18 rokov. Pri svojej premiére na Svetovom pohári v Semmeringu v roku 2012 dosiahla vo veku 17 rokov jedenáste miesto, čo bolo jej vstupenkou do svetovej elity.

Získala prvú slovenskú zlatú medailu na zimných olympijských hrách mládeže, keď zvíťazila v slalome v Innsbrucku v januári 2012.

O dva roky neskôr pribudla zlatá medaila z juniorských majstrovstiev sveta v Jasnej. Prvé víťazstvo na svetovom pohári získala v sezóne 2015/2016, keď ako 20-ročná vyhrala slalom v švédskom Åre.

Tréning Petry Vlhovej v Jasnej Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Vlhovej návrat z cieľa späť na štart...

Po Jane Gantnerovej a Veronike Zuzulovej sa Petra Vlhová stala treťou slovenskou víťazkou preteku Svetového pohára a išlo o jej prvé pódiové umiestnenie.

Na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní získala dohromady šesť medailí a na majstrovstvách sveta 2019 vo švédskom Åre získala zlatú medailu z obrovského slalomu, striebornú medailu z alpskej kombinácie a bronzovú medailu zo slalomu.

V roku 2022 ako prvá slovenská lyžiarka na olympiáde v Pekingu získala zlatú medailu za slalom.

Len pred niekoľkými dňami Petra Vlhová potešila svojich fanúšikov víťazstvom v slalome v slovinskej Kranjskej Gore. Bolo to jej tretie víťazstvo počas tejto sezóny. Vlhová sa stala jednou z najúspešnejších osobností slovenského lyžovania.

Slovinsko Alpské Lyžovanie Ženy slalom 2. kolo Čítajte viac Shiffrinová dala Vlhovej neuveriteľnú šancu. Mala by prehodnotiť priority
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Zuzana Čaputová