Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šetriť sa? Ešte chcem niečo dokázať, verí veterán Bajčičák

Slovenskí reprezentanti v behu na lyžiach sú v týchto dňoch na sústredení v rakúskom stredisku Ramsau. Základom ich tréningov je lyžovanie na ľadovci Dachstein. Je to vlastne záverečná fáza ich letnej prípravy pred blížiacou sa sezónou. Tréner Peter Bartoň má pod dohľadom trio Martin Bajčičák, Ivan Bátory a Peter Mlynár. Lídrom tímu by mal byť aj tentoraz na základe výsledkov z predchádzajúcich sezón Martin Bajčičák.

20.10.2010 14:09
Martin Bajčičák, beh na lyžiach Foto:
Martin Bajčičák.
debata

Tento skúsený reprezentant má pred sebou už šestnástu sezónu vo vrcholovom lyžovaní. Prvý štart vo Svetovom pohári absolvoval v decembri 1995. Odvtedy sa už etabloval v širšej svetovej špičke.

„Po uplynulej sezóne som si ako každý rok dal pauzu, aby som si oddýchol. Tri týždne som regeneroval. Potom som už začiatkom mája začal s letnou prípravou. V jej rámci som absolvoval dve sústredenia. Prvé bolo vysokohorské trojtýždňové v talianskom Livigne v nadmorskej výške cez dvetisíc metrov. Bolo zamerané skôr tak všeobecne na rozvoj sily a vytrvalosti. Potom sme trénovali väčšinou doma a na záver letnej prípravy sme boli v nemeckom Oberhofe, kde otvorili nový skitunel. Týždeň sme tam lyžovali vo výborných podmienkach. Potom opäť prišla krátka pauza na oddych a od začiatku septembra sme už prešli na špeciálnu prípravu. Máme za sebou prvý dvojtýždňový pobyt na rakúskom ľadovci Dachstein, desaťdňový blok prípravy doma a momentálne sa opäť pripravujeme na Dachsteine. Prídeme domov koncom októbra a potom začiatkom novembra už pôjdeme do Švédska, kde sa budeme pripravovať na prvé preteky Svetového pohára,“ zhrnul uplynulé mesiace rodák z Oravy.

Letná príprava mu teda vyšla. „Ja som spokojný. Keby som to mal percentuálne vyjadriť, tak asi na deväťdesiatpäť percent som absolvoval všetko, čo som chcel. Výrazné problémy neboli, tých chýbajúcich päť percent sú iba drobnosti, ktoré sa objavia hocikedy. Verím tomu, že kvalitná príprava sa prejaví v sezóne na kvalitných výkonoch a výsledkoch a ja budem môcť byť spokojný sám so sebou, či už v pretekoch Svetového pohára, alebo potom na majstrovstvách sveta,“ optimisticky pokračoval Martin Bajčičák.

Nadchádzajúca sezóna bežcov na lyžiach bude mať dva výrazné vrcholy. „Tým najvyšším budú jednoznačne majstrovstvá sveta v Osle. Chcem však absolvovať aj seriál Tour de Ski na prelome rokov. No a medzi tým si budem vyberať, na ktoré preteky Svetového pohára pôjdem. Budem to brať ako súčasť prípravy na spomenuté dva vrcholy,“ naznačila plány na sezónu slovenská mužská jednotka v behu na lyžiach.

Vlani Slováci na TdS neštartovali. Všetko podriadili príprave na zimnú olympiádu v kanadskom Vancouveri. Teraz si však chcú opäť vyskúšať dvojboj. „Medzi Tour de Ski a majstrovstvami sveta sú takmer dva mesiace, nemyslím si, že by sa nedali zvládnuť obe podujatia na špičkovej úrovni. V predchádzajúcej sezóne sme Tour vypustili, lebo bola olympiáda a tá sa začínala už začiatkom februára. Majstrovstvá sveta budú teraz až na prelome februára a marca. Ale viacerí pretekári, ktorí boli na Tour, uspeli potom aj vo Vancouveri. Aj pre nás to bolo poučenie, že sa dajú zvládnuť dva vrcholy za jednu sezónu. Preto teraz ideme do toho. Tour budeme brať ako testy výkonnosti a vhodnú prípravu na majstrovstvá sveta,“ dodal 34-ročný člen ŠKP Štrbské Pleso.

Na otázku, či by sa nemal najmä vzhľadom na svoj vek už viac šetriť, sa len pousmial. „Keď som videl na Dachsteine trénovať Estónca Andrusa Veerpalua (ročník narodenia 1971) a Taliana Giorgia Di Centu (1972), tak som si povedal, že ja som ešte oproti nim mladík, a verím, že som ešte nepovedal posledné slovo,“ so smiechom zakončil Martin Bajčičák.

debata chyba