Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slepý Angličan išiel na lyžiach 162 km/h

Slepý Angličan Kevin Alderton posunul hranicu ľudských možností v rýchlostnom lyžovaní. Tridsaťtriročný bývalý vojak na najrýchlejšej zjazdovke na svete vo francúzskom Les Arcs zašiel v piatok meraný stometrový úsek neuveriteľnou rýchlosťou 162,4 km/h, čo je nový svetový rekord.

15.04.2006 21:10
debata

Alderton pri svojom pokuse počúval iba hlas svojho trénera Normana Clarka, s ktorým bol v spojení pomocou vysielačky v helme.

„Udržať pri tejto rýchlosti potrebný postoj i priamu dráhu sa zdalo byť pre nevidomého človeka nemožné,“ uviedli prevádzkovatelia zjazdovky v Les Arcs v tlačovej správe.

Angličan prišiel o zrak pred ôsmimi rokmi, keď sa snažil brániť so svojim kamarátom ženu, ktorú pred reštauráciou obťažovali dvaja muži. Keď na ňu zaútočili, išli jej s priateľom na pomoc a násilníkov zneškodnili. Tým však z lokálu vybehla na pomoc početná skupina, vášnivého lyžiara dokopali a prsty mu zaryli do očí. Zničené tkanivo nezachránilo ani deväť operácií.

Od pondelka sa v Les Arcs uskutočnia oficiálne majstrovstvá sveta v rýchlostnom lyžovaní, ktorého vládcom je už štyri roky Francúz Philippe Goitschel. Jeho svetový rekord má hodnotu 250,70 km/h. Prvým zaznamenaným rekordom bol v roku 1932 výkon 143,2 km/h Taliana Liona Gasperiho, ktorého rýchlosť slepý Angličan suverénne prekonal.

debata chyba