Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nové meno, rovnaký cieľ. Fialková chce späť medzi elitu

Slovenská biatlonová jednotka Paulína Fialková sa v lete vydala a medzi elitou Svetového pohára bude po novom súťažiť pod menom Bátovská Fialková. Vytrvalostné preteky žien sa idú v stredu.

29.11.2022 19:10
Sestry Paulína a Ivona Fialkové. Foto:
Sesterské biatlonové duo Paulína Bátovská Fialková (vľavo) a Ivona Fialková.
debata

Staršia zo sesterského dua Fialkových nebude chýbať na štarte stredajšieho individuálu na 15 km, ktorým ženy odštartujú vo fínskom Kontiolahti novú sezónu.

„Prestala som posudzovať kvalitu svojho života podľa dosiahnutých výsledkov. Som skúsenejšia a určite mentálne silnejšia pretekárka, ako som bola pred rokmi," vraví 30-ročná pretekárka.

Sesterské dvojice

Rodáčka z Čierneho Balogu vie o čom hovorí. V období rokov 2018 a 2020 mala skvelú sériu. Vybojovala osem pódiových umiestnení a hoci na premiérovú výhru čaká doteraz, patrila medzi špičku.

Lenže po druhom mieste v stíhačke v Ruhpoldingu 2020 išlo všetko z kopca. Nasledujúce dva roky sa trápila na trati i na strelnici, pridali sa zranenia i komplikácie po prekonanom covide.

Petra Vlhová Levi Čítajte viac Vlhová má trochu neohrabaný štýl. Spomeňte si však na Jasnú

V závere minulej sezóny nemala ďaleko od toho, aby oznámila predčasný koniec kariéry. Nakopol ju marcový výsledok z Osla, kde v stíhačke trafila všetkých 20 terčov a po viac ako dvojročnej pauze opäť skončila na pódiu.

„Boli to jedny z najlepších pretekov v mojej kariére. Pomohli mi, aby som pokračovala. Súťažím, pretože chcem uspieť, ináč by som už nebola ochotná absolvovať takú náročnú prípravu. Robila som všetko, aby som presne strieľala a rýchlo behala," uviedla pred štartom sezóny.

V reprezentačnom tíme jej bude robiť spoločnosť sestra Ivona, ako aj súrodenecké duo Zuzana a Mária Remeňové. Ak Fialkové zostanú zdravé a Remeňové potvrdia progres z predchádzajúcich ročníkov, ženské družstvo spod Tatier by mohlo po dlhšom čase zažiť úspešnú sezónu.

740553904 Čítajte viac Hororový pád v mužskom super-G. Švajčiara omráčila bránka

„Spojenie zdravých sestier Fialkových a stále zlepšujúcich sa sestier Remeňových by mohlo dostať Slovenky po desiatich rokoch opäť medzi desať najlepších tímov sveta," píše český magazín BiatlonMag. Umiestnenie v top 10 by bolo vynikajúce, ale k nemu treba, aby do seba zapadlo viacero detailov. Šéf slovenského biatlonu Peter Vozár tvrdí, že reálnejšie je miesto v najlepšej pätnástke.

„Top desiatka by bola fantastická, ale radšej buďme realisti. Dievčatá majú kvalitu, ale to platí aj o konkurencii. Ak by sme sa zo 17. miesta z minulej sezóny posunuli do najlepšej pätnástky, budeme radi," tvrdí Vozár.

Bez Ruska a Bieloruska

K želanému umiestneniu môže prispieť viacero faktorov. V seriáli Svetového pohára chýbajú silné tímy Ruska a Bieloruska. Biatlon sa jasne vyhranil voči krvavej ruskej agresii na Ukrajine a na rozdiel od tenisu či cyklistiky zakázal športovcom z týchto dvoch krajín štartovať na pretekoch.

363306282 Čítajte viac Víkendové obavy top lyžiarov: V zime by sa nemal hrať futbal

Medzi elitou tiež prišlo k výmene generácií. S kariérou skončili osvedčené stálice ako Bescondová, Hojniszová, Dunkleeová, Gasparinová či Puskarčíková. V úvode sezóny bude pre zdravotné problémy Nórkam chýbať elitné duo Olsbuová Roiselandová, Eckhoffová, Francúzkam zase Braisazová-Bouchetová.

To všetko môže pomôcť najmä staršej Fialkovej, ktorá bude jasnou jednotkou slovenského tímu. „Paulína je stopercentná profesionálka. Vždy bola a je ňou naďalej. Aj v príprave na novú sezónu pristúpila ku všetkým povinnostiam absolútne zodpovedne. Verím, že odmenou pre ňu budú dosiahnuté výsledky," želá si Vozár.

Ester Ledecká Čítajte viac Vlhovú tak skoro nevyzve. Češka Ledecká tento rok jazdiť nebude

Kým ženy si na základe výsledkov z minulej sezóny polepšili a namiesto troch budú štartovať štyri, muži idú opačným smerom. V novej sezóne si slovenský dres v SP oblečie len dvojica Tomáš Sklenárik, Michal Šima čo znamená, že Slovensko neobsadí mužské štafety. Vo včerajších vytrvalostných pretekoch na 20 km skončil Sklenárik na 45. mieste, Šima bol 59.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Paulína Fialková #slovenská biatlonová reprezentácia