Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Putinove Matky hrdinky? Ruské biatlonistky nemajú čo robiť a tak rodia

Od konca februára majú zakázané pretekať na medzinárodnej scéne. Môže za to Putinova invázia na Ukrajinu. Ani ich vyhliadky nie sú dobré, podľa všetkého sa na biatlonové trate tak skoro nevrátia. Rusky i Bielorusky majú problém a riešia ho po svojom.

09.11.2022 08:24
slepcovová Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

Rodia deti…

Akýsi „baby boomu“ odštartovala nedávno bronzová medailistka z MS v Pokljuke Hanna Solaová z Bieloruska. Teraz ju nasledujú ďalšie dve kolegyne.

Ruska Kristina Rezcovová sa už vlani stala matkou a o rok neskôr vybojovala na olympiáde v Pekingu striebro a bronz. Teraz sa opäť pripravuje na materstvo.

„Budeme mať druhé dieťa. Som tehotná. Neviem, kedy sa vrátim späť,“ povedala pre ruský kanál Matč TV Rezcovová.

Krátko po nej oznámila rovnakú novinku aj jej reprezentačná kolegyňa – Uljana Nigmatullinová.

„Túto sezónu ma čaká iná dôležitá misia – pôrod dieťaťa,“ oznámila pretekárka na Telegrame.

Alena Procházková Čítajte viac Sovietske praktiky: Ty, ty, ty aj ty otehotniete! A bežkyne poslúchli

Pre ruské športovkyne to však nie je žiadna novinka. Aj covidovú pauzu sa snažili využiť na materstvo. Elitné bežkyne na lyžiach vtedy presvedčila legendárna Jelena Vjalbeová, toho času šéfka ruských klasikáriek.

„Rusi – to je iná mentalita. Jelena pochádza zo starej sovietskej školy. Zdá sa, že to aplikovala aj do svojho tímu,“ smiala sa vtedy manažérka švédskeho tímu Karin Erssonová. Jej zverenkyne by vraj podobné rady rýchlo zmietli zo stola. „Niečo také by som im nikdy nepovedala. A aj keby áno, nikto by ma neposlúchol,“ dodala pre denník Expressen.

Rád Matka hrdinka

Vladimír Putin však nedávno pritvrdil v boji s hlbokou demografickou krízou Ruskej federácie. Vydal totiž nariadenie o ustanovení čestného titulu Matka hrdinka, na ktorý dosiahne každá žena, ktorá porodí a vychová desať detí.

Rád Matka hrdinka bude zaradený medzi najvyššie vyznamenanie. Jeho nositeľkám sa tak dostanú podobné pocty ako držiteľom rádu Hrdina Ruskej federácie a Hrdina práce. S udelením je spojená jednorazová odmena milión rubľov.

Na titul dosiahne každá občianka Ruskej federácie, ktorá privedie na svet desať detí, a to v momente, keď jej najmladší potomok dosiahne prvý rok života a všetkých ostatných deväť detí bude stále nažive.

Dauha, perla Blízkeho východu, v obrazoch Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Dauha, metropola Kataru, je perlou Blízkeho...
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #ruské biatlonistky