Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lyžiarska hviezda z Nórska: Mala som mlčať a klamať o dopingu

Na zimnej olympiáde v Pekingu ukončila kariéru ziskom troch zlatých medailí. 12-násobná majsterka sveta Therese Johaugová sa v novej knihe vrátila aj k temnému obdobiu kariéry, keď jej rozlet zastavil doping.

04.11.2022 17:10
Therese Johaugová Foto: ,
Therese Johaugová.
debata (11)

Škandál sa prevalil na jeseň 2016, čiže necelé dva roky pred olympiádou v Pjongčangu. Pozitívnu dopingovú vzorku jej odobrali počas letnej prípravy v Taliansku a obsahovala stopy steroidu clostebol.

Do jej tela sa mal dostať vďaka prípravku, ktorý na popraskané pery dostala od tímového lekára. Na tlačovke sa snažila pred verejnosťou toto údajné nedorozumenie vysvetliť, ale 18-mesačnému zákazu činnosti sa nevyhla.

V novej knihe s názvom „Celý príbeh“ popisuje dramatické pozadie celého dopingového škandálu. O pozitívnom teste vedelo okrem nej vedenie reprezentačného tímu, sponzori a niekoľko kolegov z národného tímu. Johaugová opisuje spor s vedením zväzu a reprezentácie o to, ako prípad odkomunikovať.

Iga Swiateková. Čítajte viac Jednotka o dopingu Halepovej: Som zmätená, bola mojim vzorom

Zväz chcel predstaviť novinárom najväčšie hviezdy sezóny a chcel aj Johaugovú napriek tomu, že o jej dopingu už vedel. Vedenie bolo odhodlané mlčať, právnik a manažér lyžiarky chceli vyjsť s pravdou čo najskôr von.

„Celé to nakoniec totálne prasklo. Nils Jakob (partner Johaugovej), ktorý je normálne kľudný, buchol päsťou do stola a začal hovoriť o tom, v akom som stave, ako som na dne,“ napísala v knihe ikona bežeckého lyžovania.

Kamila Valijevová Čítajte viac Rusi chcú ututlať škandál Valijevovej. Američania sú z toho zúfalí

„Nemohla som si sadnúť pred novinárov a tváriť sa, že sa nič nedeje," vracia sa v spomienkach do minulosti. Napokon mali jej neúčasť na tlačovke ospravedlniť funkcionári chorobou.

„Nemohla som uveriť tomu, čo počujem.“ Jej partner mal potom v hneve perom trafiť predsedu federácie. „Teraz chcete, aby Therese vyšla von a ešte klamala?“ zúril Nils Jakob Hoff.

Okrem tohto škandálu sa Johaugová v knihe zamýšľala aj nad pomermi v súčasnej ženskej bežeckej reprezentácii, v ktorej sa malo po jej návrate omnoho menej trénovať, ako v minulosti. Podľa nej prichádza Nórsko o výsadné postavenie v bežeckom lyžovaní, ktoré mu počas jej kariéry patrilo.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #beh na lyžiach #Therese Johaugová