Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Lyžiarsky sviatok sa nekoná. Pod Matterhornom neodštartujú ani ženy

Po mužských pretekoch zrušili organizátori aj oba ženské zjazdy Svetového pohára so štartom vo švajčiarskom Zermatte a cieľom v talianskej Cervinii.

25.10.2022 12:51 , aktualizované: 13:29
Matterhorn Foto: ,
Lanovka pod ikonickým Matterhornom.
debata

Dôvodom sú vysoké teploty, netradičné na túto oblasť v tomto ročnom období. Zjazdy žien sa mali pod Matterhornom konať 5. a 6. novembra.

Usporiadatelia sa rozhodli zrušiť preteky po utorkovej snehovej kontrole. „Musíme rešpektovať a akceptovať prírodu,“ citovala agentúra AP šéfa organizačného výboru Franza Julena.

Už minulý týždeň odvolali oba zjazdy mužov, ktoré sa mali uskutočniť najbližší víkend (29. a 30. októbra).

odkaz
vlhova-program

Ako príčinu uviedli hustý dážď a príliš mäkký podklad v spodnej časti zjazdovky. Usporiadatelia za daného stavu nevedeli garantovať bezpečnosť pretekárov.

Historický zjazd mal okoreniť kalendár alpského SP, prvýkrát mala trať viesť cez dve krajiny.

Generálny sekretár Medzinárodnej lyžiarskej a snoubordovej asociácie (FIS) Michel Vion je sklamaný, no krok považuje za nevyhnutný. Spolu s Julenom dúfa, že premiéra cezhraničného zjazdu sa bude môcť konať o rok.

Tím Petry Vlhovej v sezóne 2022/23 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mauro Pini - hlavný tréner.

„S organizátormi sme dúfali až do úplného konca. Žiaľ, zrušenie ženských pretekov je nevyhnutné. Ľudia však naďalej veria v tento jedinečný projekt cezhraničného zjazdu," uviedol Vion pre švajčiarsky denník Blick.

Pozornosť sústreďuje na koniec jesene 2023. Matterhorn má podľa neho pridanú hodnotu pre každého, napríklad šport, športovcov, oba regióny, turistiku či lyžiarsky priemysel.

„Preto budeme aj naďalej tvrdo pracovať, aby sme budúci rok mohli zažiť veľkolepé zjazdy na úpätí Matterhornu,“ dodal Vion.

Tím Vlha Čítajte viac Nováčikovia aj známe tváre. Táto partia chce pomôcť Vlhovej ku glóbusom
debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Matterhorn