Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rusi chcú ututlať škandál Valijevovej. Američania sú z toho zúfalí

Hviezdna, no kontroverzná krasokorčuliarka Kamila Valijevová vyhrala cez víkend ruskú Grad Prix. Na náhradnom podujatí pre ruských krasokorčuliarov, ktorí kvôli sankciám za okupáciu Ukrajiny nesmú pretekať na medzinárodnej scéne, štartovala v období, keď by RUSADA mala rozhodnúť jej olympijskú dopingovú kauzu.

24.10.2022 20:46
Kamila Valijevová Foto: ,
Kamila Valijevová.
debata (28)

Ruská antidopingová agentúra uviedla, že verdikt vzhľadom k nízkemu veku Valijevovej nezverejní. Čelí za to kritike zo strany Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) aj amerických krasokorčuliarov, ktorí stále čakajú na svoje medaily z olympijskej tímovej súťaže.

V nedávnej voľnej jazde Valijevová pripomenula udalosti na zimných olympijských hrách v Pekingu, keď vyšiel najavo jej pozitívny dopingový test z MS Ruska. Bolo to bezprostredne po tímovej súťaži, v ktorej pomohla Rusku k triumfu. Medailový ceremoniál bol odložený, ale Valijevová mohla nastúpiť do súťaže žien. Tam náročnú situáciu neustála, a aj keď bola pred začiatkom olympiády favoritkou, skončila až štvrtá.

„Chcem ukázať všetko, čo som v tej chvíli cítila a čo možno stále cítim. Som rada, že to môžem zdieľať,“ povedala ruským médiám po víkendových pretekoch.

Či bude môcť pretekať aspoň na ruskej scéne aj po vyriešení svojho prípadu, nie je jasné. RUSADA nechce verdikt zverejniť, až k nemu dospeje. Odvoláva sa na to, že Valijevová mala v čase dopingového nálezu pätnásť rokov, takže má status chránenej osoby. WADA sa proti tomu ohradila a vyzvala ruskú agentúru, aby rozhodnutie zverejnila.

Peking 2022 Anna Ščerbakovová Čítajte viac Valijevovú hodili vlkom, dopingový tlak neustála. Zlato berie jej krajanka

„V prípadoch, ktoré sa týkajú maloletých, ako je tento, nie je v žiadnej fáze požadované povinné utajenie. Vzhľadom na to, že tento prípad je už verejný, WADA vyzve agentúru RUSADA, aby verdikt zverejnila – aj vzhľadom na okolnosti tohto prípadu,“ uviedla WADA. Kompletné rozhodnutie požaduje aj kvôli tomu, aby sa mohla prípadne odvolať na športovú arbitráž CAS.

Ďalší medailisti z krasokorčuli­arskej tímovej súťaže na ZOH stále nevedia, na čom sú. Druhé Spojené štáty americké a tretie Japonsko zatiaľ medaily nedostali a nie je jasné, či sa neposunú o priečku vyššie. Bronz by v prípade diskvalifikácie Ruska získala Kanada.

Americký tanečník Evan Bates označil čakanie za frustrujúce. „Je obrovské sklamanie byť o osem mesiacov neskôr v tejto pozícii a stále to mať zahalené tajomstvom. Mali by sme dúfať v transparentnosť nielen kvôli verejnosti, ale najmä kvôli športovcom, ktorých sa to týka,“ povedal.

Eteri Tutberidzeová, Kamila Valijevová Čítajte viac Krasokorčuľovanie rieši zvýšenie vekového limitu. Čo bude s Valijevovou?

RUSADA uzavrela vyšetrovanie len nedávno. Rozhodnutie disciplinárnej komisie bolo avizované na október, ale zatiaľ žiadne informácie nie sú. Právnici Valijevovej uviedli, že zakázaný trimetazidín sa krasokorčuliarke do tela dostal náhodnou kontamináciou.

Túto látku podľa nich po operácii srdca užíva jej starý otec, ktorý ju často vozil na tréningy.

Ruskí športovci s povolávacím rozkazom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
- povolávací rozkaz dostali aj viacerí...
šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
28 debata chyba
Viac na túto tému: #ruský doping #Peking 2022 #Kamila Valijevová