Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Získala som veľký glóbus, ale stratila vášeň. Načo by som bez nej lyžovala?

Vysmiata, oddýchnutá a nabudená. Petra Vlhová (27) už v sobotu otvorí svoju jedenástu sezónu vo Svetovom pohári alpských lyžiarok.

20.10.2022 17:17 , aktualizované: 17:32
Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová.
debata (3)

Začne ju tradične obrovským slalomom v Söldene (prvé kolo sa začína o 10.00, druhé o 13.05, prenos vysiela RTVS Šport, preteky budeme sledovať aj online).

„Po olympiáde som hľadala motiváciu. Spravila som všetko, aby som nevyhorela a túžila po ďalších výhrach,“ povedala médiám na štvrtkovej videokonferencii.

Ste stopercentne pripravená na nový ročník?

Myslím, že áno, ale Sölden je zradný. Nikto nevie, ako na tom je. To ukážu až preteky. V príprave však všetko išlo podľa plánu. Boli sme v Saas Fee a aj v Argentíne.

Video

Vyšlo to perfektne. Moja technika sa zlepšila a som pripravená. Štyri týždne v Argentíne boli kľúčové z hľadiska mojej prípravy. Podmienky tam boli výborné. Bavili sme sa s trénerom Maurom Pinim, že sme stratili kvôli počasiu len jediný deň. Zvyčajne to býva tak päť.

Aký bol návrat do Ushuaie po deviatich rokoch?

Super, všetko som si pamätala. Smiali sme sa, že by tam mohli urobiť Svetový pohár, lebo tam boli vlastne všetci s výnimkou pár tímov.

Mali sme pohodu, ale mesiac na druhom konci sveta a stále v tréningu, je drina. Jazdili sme aj rýchlostné disciplíny, ale najmä tie technické.

Po olympiáde ste priznali problémy s motiváciou. Ako ste ich vyriešili?

V kariére som vyhrala všetko, o čom som snívala. Po zlate v Pekingu som sa cítila prázdna a ťažko sa mi hľadala motivácia. Bolo to najkrajšie aj najnáročnejšie obdobie.

Francúzsko SR Lyžovanie šport SP finále slalom ženy Čítajte aj Vlhová nemohla dosiahnuť viac. So Shiffrinovou si budú vyberať preteky

Nechcela som prísť na prvé preteky s pocitom, že sa mi nechce. Hranica medzi úspechom a negatívnymi pocitmi je tenká. Po olympiáde som si vzala čas voľna. Musela som si dať pauzu od lyžiarskeho sveta a žiť ten svoj. S prípravou sme začali pomalšie, až v júni.

Nejazdila som toľko ako v minulosti. Spravila som všetko, aby som nevyhorela a túžila po ďalších víťazstvách v tejto sezóne. Momentálne sa tak cítim. Moja motivácia je späť.

Pomohol vám aj výstup na Gerlachovský štít či koncert kapely Coldplay?

Koncert bol obrovský zážitok. Keby mi niekto povedal, že tam mám ísť, okamžite utekám. (smiech) Ak by som na Gerlach mala ísť sama, tak by som povedala, že je to hrozné. Boli sme však s tímom a užili si to. Bol to dobrý mentálny oddych.

Potrebovali ste ho?

Áno. Pre športovcov je dôležité mať aj osobný život, nie len športový. Musíte aj trénovať, ale treba aj normálne žiť. Užila som si leto, bola viac s blízkymi, ale aj sa vytrápila v tréningu.

odkaz
vlhova-program

Zmenil vám olympijský triumf život?

Nie tak veľmi, ale možno sa ľuďom v mojom okolí zdá, že je tých zmien viac. Som pyšná na to, čo sme dokázali, a že sa môžem nazývať olympijskou šampiónkou.

V tíme máte dvoch nových členov. Ako ste si sadli so servismanom Bricom Bottollierom?

Som spokojná. Každá zmena je iná. Môže dopadnúť dobre, aj zle. Nám všetko klape, obaja zapadli do tímu. Je dôležité, aby som mala so servisákom vzťah už od začiatku.

Dôvera je v našej práci najdôležitejšia. Nechýba nám. Došlo aj k nejakým zmenám v materiáli. Jazdím na inom modeli lyží, ale nie je to dramatický rozdiel.

1 Vlhová Čítajte aj Od nuly k miliónom. Svahy sú pre Vlhovú zlatou baňou

Ten vidieť v novej kombinéze. Ako sa vám páči?

Doteraz som ju nikdy neriešila. Podstatné nie je, ako vyzerám, ale či budem rýchla. Teraz som si to užila.

Bola to nová skúsenosť. Riešila som to s dizajnérmi a pýtali sa ma, čo tam chcem. Vedia, že som srdciarka, a tak sa snažili tam dať aj Slovensko. Dopadlo to veľmi dobre, páči sa mi.

Asistent hlavného trénera Matej Gemza povedal, že ste v obrovskom slalome natrénovali toľko, ako ešte nikdy. Cítite sa v ňom najsilnejšia v kariére?

Neviem to zhodnotiť. Cítim sa dobre a je pravda, že sme sa obráku poctivo venovali. Radi by sme sa v ňom posunuli na vyššie priečky. Vlani som bola v hodnotení obrovského slalomu štvrtá, takže mám pred sebou ešte tri priečky.

Petra Vlhová. Foto: Profimedia
Petra Vlhová Petra Vlhová.

Ako bude vyzerať váš program v tejto sezóne?

Podobne ako v minulom ročníku – prioritami sú slalom a obrovský slalom. Pôjdeme nejaké zjazdy aj superobrovské slalomy.

A čo ambície?

Rada by som v slalome potvrdila moju pozíciu z predošlého ročníka (Vlhová vyhrala malý glóbus, pozn.) a zlepšila sa v obráku. Rýchlostné disciplíny sú otvorené. Nejaké určite absolvujem, ale rozhodneme sa neskôr. V polovici sezóny sa uvidí, či budem bojovať aj o veľký glóbus.

Keď ste ho získali pred dvomi rokmi, absolvovali ste všetky preteky. Zvažovali ste tento krok aj teraz?

Nie. Raz som to urobila a bolo to náročné – pre moje telo i hlavu. Vyhrala som celkovo, ale vtedy som si povedala, že najbližšie pôjdem menej pretekov. Možno sa takto v budúcnosti ešte rozhodnem, ak budem chcieť útočiť na veľký glóbus. Teraz to nechcem robiť. Necítim sa na to. Keď som vyhrala, strácala som vášeň z lyžovania. Načo by som to potom robila?

Koho favorizujete na celkový triumf?

Je ťažké hovoriť o konkrétnych menách. Bude ich tam dosť. Mikaela Shiffrinová bude silná, možno aj Sofia Goggiová či Lara Gutová-Behramiová. Všetky, ktoré budú schopné byť na pódiu vo všetkých disciplínach, majú šancu.

Petra Vlhová v 2. kola obrovského slalomu. Čítajte rozhovor Argentína je prívetivá. Nielen k Messimu, ale aj k Vlhovej

Slalomové zlato z majstrovstiev sveta vám v zbierke chýba. Netúžite po jeho zisku na februárových MS vo Francúzsku?

Samozrejme, je to jeden z cieľov v tejto sezóne. Veľa snov som si už splnila, ale toto zlato by som chcela.

Vlani i predvlani ste skončili v Söldene na tretej pozícii. Budete opäť na pódiu?

Áno, rada by som získala hetrik. Cítim sa dobre a aj tak lyžujem. Je tu teplo, na súťažný kopec nás nepustili.

Podmienky nie sú ideálne. Dám do toho všetko, ale je náročné odhadnúť, kde sme my a kde konkurencia. Môže sa stať hocičo.

Favoritky vo Svetovom pohári podľa kurzov Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
18. Nicole Schmidhoferová (Rakúsko) - kurz 200...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní