Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Argentína je prívetivá. Nielen k Messimu, ale aj k Vlhovej

S nemilým pseudonymom, ale vynikajúcimi podmienkami na tréning. Petra Vlhová sa minulý týždeň vrátila domov na Liptov z Ushuaie.

11.10.2022 19:11
Petra Vlhová v 2. kola obrovského slalomu. Foto:
Petra Vlha.
debata (1)

Vo vychýrenom argentínskom stredisku sa slovenská zjazdárka pripravovala na blížiacu sa sezónu Svetového pohára.

Tradične ju otvorí obrovský slalom v Söldene (22. októbra). „Uvidíme, čo ukáže. Dozvieme sa, kde stojíme my a kde konkurencia,“ vraví Matej Gemza (45), asistent hlavného trénera Maura Piniho.

odkaz
vlhova-program

Vrátili ste sa z miesta, ktorému sa hovorí koniec sveta. Cítili ste sa tak?

(smiech) Nebolo to také hrozné, ako sa zdá. My sme tam však neprišli na výlet, ale pracovať.

Ako to šlo?

Dali sme si jasné ciele a splnili sme ich.

Čo sa rieši necelý mesiac pred štartom Svetového pohára?

Finalizujeme materiál. Vyberáme, ktoré lyže či lyžiarky pôjdu na preteky. V Ushuai boli ideálne podmienky na tréning. V centrálnej Európe je to bieda so snehom.

Predošlá zima bola slabá na sneh a ten sa v teplom lete rýchlo roztopil. Obmedzilo to naše možnosti na tréning. Všetky silné tímy cestovali na južnú pologuľu – na Nový Zéland alebo do Južnej Ameriky.

Argentína sa skôr spája s futbalom a Lionelom Messim. Aké podmienky na lyžovanie ste našli?

Peťa tam bola pred deviatimi rokmi, rovnako aj v Čile. Pre mňa to bolo premiéra. Mauro Pini tam s výnimkou predošlých dvoch rokov pandémie cestoval pravidelne každú sezónu.

Rozlúčka Petry Vlhovej so sústredením v Argentíne Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Na sústredení to nebolo iba o tvrdej drine,...

Argentína je veľká krajina. Nielen kolíska futbalu, ale má aj obrovské Andy. Sú vyššie ako Alpy. Tu problém so snehom nebol. Majú vynikajúce podmienky nielen pre Messiho ale aj pre Vlhovú. (smiech)

Platilo – ako zvyčajne – že prioritou v tréningoch i blížiacej sa sezóne budú technické disciplíny?

Samozrejme. Petino nastavenie je jasné. Makali sme však aj na kĺzavých disciplínach. Podľa toho, ako sa sezóna bude vyvíjať a či sa naskytne možnosť získať kvalitné umiestnenia, pôjdeme aj do zjazdov a super G. Pravdepodobne to bude na zjazdovkách, ktoré Peťa jazdila aj v minulosti. Skúsenosti naberá vekom i tým, že na nich už jazdila.

Nespomenuli ste paralelné disciplíny. Je to signál, že vynecháte preteky v Lechu (12.11.)?

Je to veľmi pravdepodobné.

Prečo?

Dôvodov je viacero. Prvým je, že ide o hybridnú disciplínu medzi obrákom a slalomom. Kedysi to bolo bližšie k slalomu a darilo sa nám na to naladiť. Dnes je to bližšie k obrovskému slalomu a už to nie je také jednoduché.

Stojí nás to veľa času a energie. Ten by sme mohli využiť na presun, regeneráciu či tréning prioritných disciplín. Ďalší dôvod je, že sú to jediné preteky a nie je možnosť pobiť sa o glóbus. A posledná vec – je to týždeň pred dvomi slalomami v Levi. Pred nimi chceme ísť na kemp do Fínska, rovnako ako vlani.

1 Vlhová Čítajte viac Milované Chorvátsko aj totálna novinka. Vlhovej plány sú jasné

Sú to pre nás veľké preteky. Sústredíme sa na ne a zrejme sa nebudeme všetci baliť a presúvať sa tritisíc kilometrov do Rakúska. Radšej asi zostaneme trénovať na severe.

Má to byť disciplína, ktorá nahradí alpskú kombináciu. Zatiaľ jej to však nejde, čo myslíte?

Veru nie. Všetky lyžiarske disciplíny sú nebezpečné, ale paralelný obrovský slalom je v tomto špecifický.

Vysoké rýchlosti, kolená v neprimeraných uhloch, možná kolízia s vedľa jazdiacou súperkou. Riziko je veľké. Nie je to výhovorka, ale máme iné sezónne priority. Táto mladá disciplína otvára dvere pre tých, ktorí nemajú miesto medzi elitou. Tá si spočíta, čo je dôležité.

Aké priority máte?

Niekoľko rokov ukazujeme potenciál v obrovskom slalome. Žiaľ, Petra stále nie je vo výkonoch stabilnejšia. Veríme, že to tento rok či budúci zlomí. Radi by sme sa zúčastnili boja o malý glóbus. Trénovali sme dosť.

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová je ako pretekársky kôň. Pre súperky bude tvrdším orieškom

Objemovo a z hľadiska vyjazdenosti sme na tom najlepšie za posledné roky. Uvidíme, čo ukáže Sölden. Kde stojíme my a kde konkurencia.

Sölden je tradičným testom. Vlani bola Vlhová tretia. Bude náročné to zopakovať?

Radi by sme na to nadviazali, ale v obrovskom slalome je medzi mužmi i ženami najväčšia konkurencia. Je to najjazdenejšia disciplína aj z hľadiska štartujúcich pretekárov. V niektorých našich disciplínach je to o pár dievčatách, ale v obráku to neplatí. Nie je ľahké sa tam presadiť.

Ak sa však bavíme o snahe zapojiť sa do boja o malý glóbus v obrovskom slalome, chcelo by to solídny štart, nie?

Isteže. Nevyvliekame sa zo zodpovednosti, chceme útočiť na pódium. Sölden je špecifický. Každý sa tam chce ukázať, je to pre pretekárky zaväzujúce. Stále však nie sú v tej vrcholnej forme ako napríklad v novembri či decembri, je to skôr test.

Nie každému charakter týchto pretekov vyhovuje. Ďalšie špecifikum je nadmorská výška zhruba 2700 metrov nad morom. Často v nej trénujeme v lete. Atmosféra je šialená, lebo tam chodia tisíce divákov. Ďalšia vec je strmosť a náročnosť zjazdovky.

Svetové lyžiarky bez kombinéz Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Corinne Suterová - Švajčiarsko

Podmienky sa cez deň často menia. Podľa východu slnka a osvetlenia sa stane, že prvá lyžiarka v prvom kole ide ešte za šera a zjazdovka nie je dobre osvetlená. V druhom kole to posledným pretekárkam na štarte sťažuje zapadajúce slnko.

S čím ide víťazka malého glóbusu v slalome z uplynulej sezóny do tej nadchádzajúcej?

S túžbou a vôľou obhájiť ho. Peťa i tím sme sa na tom zhodli. Snáď môžem tlmočiť tieto jej myšlienky (smiech). Urobíme maximum, aby sa nám to podarilo.

Po sezóne Vlhová priznala, že hľadá motiváciu. Už ju našla?

Keď dosiahnete na životný sen – v Petrinom prípade zisk zlatej olympijskej medaily v slalome – o ktorom ste premýšľali od detstva, zvoľníte.

Užijete si ho a príde aj uspokojenie, že ste niečo dokázali. Po tejto fáze je dôležité nájsť nový cieľ. Peťa ho našla a s chuťou pracuje. Teší ju lyžovanie, baví športovanie. Má motiváciu aj ambície.

Potrebovala v tomto trochu popohnať od členov tímu, alebo si nové výzvy našla sama?

Určite sme sa v tom angažovali aj my, veď sme tím. Je to jedna veľká pracovná chémia. Prispeli sme k tomu, ale je podstatné, aby si ju našla sama od seba. Je to z osemdesiatich percent jej rozhodnutie a zvyšných dvadsať tvoríme my s rodinou a blízkymi. Tešíme sa, že ideme ďalej.

Veronika Vnenčáková Čítajte viac Nebojí sa roboty ani výziev. Táto kočka je novou členkou Vlhovej tímu

V tíme je viacero zmien. Ako sa podpísali na jeho fungovaní?

Všetko šliape tak ako má. Noví ľudia priniesli aj pre nás iné názory a poznatky. Beriem to ako osvieženie tímu i vzťahov. Funguje to veľmi dobre. Negatíva som zatiaľ nenašiel.

Tešíte sa, že sa začína sezóna a budete do marca v jednom kolotoči?

V kolotoči sme už od júna. Jasné, že sa teším. Snáď ideme zbierať ovocie našej práce. Neberieme to tak, že od Söldenu už nebudeme doma, lebo my sme tam príliš často neboli ani doteraz. Máme radi našu prácu a tí, ktorí majú radi nás, to tolerujú (úsmev).

Na Slovensku je momentálne príjemné babie leto, teplo je aj v Rakúsku. Ovplyvňuje to záverečnú prípravu pred prvými pretekmi sezóny?

Výrazne. Nevieme, či nám organizátori povolia štart na zjazdovke. To je náš hlavný plán. Ak nie, zvolíme plán B, v Taliansku a Švajčiarsku. Zajtra odchádzame do zahraničia a vrátime sa až po Söldene.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Matej Gemza #Mauro Pini #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2022/2023