Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už žiadne deti na ľade. Éra 15-ročných krasokorčuliarok sa skončila

Na ZOH 2022 v Pekingu mohli súťažiť aj 15-roční reprezentanti, na ZOH 2026 už budú musieť byť o dva roky starší.

07.06.2022 17:00
Kamila Valijevová Foto: ,
Kamila Valijevová.
debata (4)

Medzinárodná korčuliarska únia (ISU) postupne zvýši minimálny vekový limit pre krasokorčuliarov na seniorských medzinárodných súťažiach z 15 na 17 rokov.

Od sezóny 2023/2024 nebudú môcť súťažiť športovci mladší ako 16 rokov, v predolympijskom ročníku 2024/2025 už budú musieť mať aspoň 17 rokov.

Posunutie vekového limitu jednoznačne schválili delegáti ISU na utorkovom kongrese v thajskom Phukete, pri hlasovaní bolo 110 členov za návrh a iba 16 proti.

Greg LeMond. Čítajte viac Začína svoj najťažší boj. Jediný víťaz Tour de France z USA má rakovinu

„Toto je veľmi dôležité rozhodnutie. Povedal by som, že až historické," uviedol prezident korčuliarskej únie Jan Dijkema.

„Našou povinnosťou je chrániť fyzické aj mentálne zdravie a bezpečnosť všetkých športovcov, vrátane tých dospievajúcich,“ zdôvodnila ISU svoje rozhodnutie zvýšiť vekový limit.

Dôvodom sú obavy z vyhorenia, nepravidelného stravovania a dlhodobých následkov zranení, s ktorými sa musia boriť krasokorčuliari pri dospievaní.

Alexander Zverev po zranení členka v semifinále Roland Garros. Čítajte viac V súboji s Nadalom kričal od bolesti. Svetová trojka vynechá Wimbledon

ISU sa začala vážnejšie zaoberať vekovým limitom práve po ostatnej zimnej olympiáde v Číne, počas ktorej sa prevalil pozitívny dopingový test 15-ročnej ruskej krasokorčuliarky Kamily Valievovej z decembra 2021.

Mladá športovkyňa pomohla svojej krajine získať zlaté medaily v tímovej súťaži, no v tej individuálnej urobila pod tlakom chyby a skončila štvrtá. Navyše, jej trénerka Eteri Tutberidzeová ju verejne skritizovala.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #vekový limit