Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

História a popularita hokeja vo Fínsku

Keď sa povie Fínsko, mnohým príde na um divoká príroda, polárna žiara, lyžiarske strediská, nekonečné lesy, ale aj fínska sauna či jedinečný škandinávsky dizajn a architektúra. Krajina tisícich jazier je však aj regiónom skvelého hokeja. "Suomi" sa v uplynulých desaťročiach zaradili medzi svetovú elitu, o čom svedčí tucet medailí zo svetových šampionátov. Nie tak dávno však bola situácia odlišná...

19.05.2022 00:00
Helsinki ice hall Foto:
Helsinki Ice Hall, dejisko zápasov A-skupiny na hokejových MS 2022.

Prelomové Calgary

Fínsko má bohatú športovú históriu. Legendárni atléti Hannes Kolehmainen a Paavo Nurmi získali zlaté olympijské medaily ešte pred II. svetovou vojnou. Nurmi ich celkovo vybojoval deväť a je spolu s Američanom Carlom Lewisom historicky najúspešnejším atlétom spod piatich kruhov.

Povojnová situácia, ktorá priniesla rapídny vzostup ekonomiky a rýchlu urbanizáciu, zmenila aj športové návyky Fínov. Atletika pre nich prestala byť príťažlivá a vrhli sa na tímové športy.

Najskôr to bol futbal či basketbal, neskôr sa pridal aj hokej. Fíni v ňom dlho patrili medzi európsky priemer, zmenu priniesli až 70-roky minulého storočia. V krajine sa vo veľkom začali stavať ľadové plochy, na ktorých drilovali svojich zverencov tréneri zo zahraničia.

,,Hokej naberal na popularite. Jej prvý vrchol dosiahol v 80-tych rokoch. Vtedy sme začali zdolávať aj tímy ako Sovietsky zväz, Kanada či Československo," vraví športový historik Ari-Pekka Lindberg.

Veľký zlom nastal na zimnej olympiáde v Calgary 1988, kde Fíni získali prvú medailu na veľkom podujatí. K striebru ich doviedol Erkki Lehtonen, ktorý v zápase proti Sovietom strelil víťazný gól a s bilanciou 4 góly, 6 asistencií patril medzi najproduktívnejších hráčov turnaja.

Prvého zlata sa krajina dočkala na MS 1995. Zvyčajne chladní a pokojní Fíni vyšli do ulíc a búrlivo oslavovali. Na Námestí obchodu v Helsinkách sa zišli tisícky ľudí. Odvtedy sa datuje legenda, že Fínsko prežilo ekonomickú krízu predovšetkým vďaka hokejovým fanúšikom, ktorí zvýšenou konzumáciou po triumfe na svetovom šampionáte zachránili pred bankrotom najznámejšie fínske pivo Karjala.

Na ďalší titul si Fíni museli počkať dlhých 16 rokov. Stálo to za to, pretože vo finále MS, ktoré usporiadali Bratislava a Košice, zdolali odvekých rivalov Švédov 6:1 a národ opäť mohol oslavovať.

Tretí a zatiaľ posledný titul svetových šampiónov získali v roku 2019 – opäť na Slovensku. Vo finále na bratislavskom Štadióne Ondreja Nepelu triumfovali nad Kanadou 3:1, trofej pre víťazov zdvihol nad hlavu ich kapitán Marko Anttila.

Zdieľať spoločnú vášeň pre šport. Na nezaplatenie

Relax, fandenie a poriadne výkony? Šport v mnohých podobách nás najviac baví s parťákom alebo v tíme, či už s kamarátmi, rodinou alebo so štvornohým miláčikom.

S kartou Mastercard® sú všetky tieto aktivity ešte jednoduchšie. Získajte prístup k zľavám na športové vybavenie, k top športovým aplikáciám a k ďalším športovým zážitkom na nezaplatenie.

Požiadajte si o svoju kartu Mastercard aj vy!

Spravodajstvo z MS v hokeji 2022 vám prináša Mastercard.

Helsinki Ice Hall je domovským stánkom... Foto: instagram.com
HIFK Helsinki Ice Hall je domovským stánkom hokejistov IFK Helsinki, na snímke v modro-žltej farbe na podporu Ukrajiny.

Záborský medzi legendami

Ak chcete zažiť pravú hokejovú atmosféru vo Fínsku, navštívte Hartwall Arénu. Moderný športový stánok vybudovali v Helsinkách v roku 1997. Je najväčšou hokejovou halou v krajine. Zmestí sa do nej 13 500 fanúšikov, domáce zápasy tam hrá Jokerit.

Na aktuálne prebiehajúcich majstrovstvách sveta v nej mali hrať aj hokejisti Slovenska, ale všetko narušila ruská vojenská agresia na Ukrajine. Hartwall Arénu totiž vlastnia ruskí oligarchovia Gennadij Timčenko s Borisom Rotenbergom. Fínski organizátori sa rozhodli, že nebudú podporovať zbohatlíkov verných Vladimirovi Putinovi a odmietli im platiť za prenájom haly.

Súboje A-skupiny, v ktorej okrem Slovenska figurujú aj Kanada, Švajčiarsko, Nemecko, Dánsko, Kazachstan, Taliansko a Francúzsko, tak presunuli do Helsinki Ice Hall. Má o polovicu menšiu kapacitu ako Hartwall Aréna, stojí už od roku 1965.

Hokej vo Fínsku je aktuálne najpopulárnejším športom čo sa týka televíznej sledovanosti a diváckej návštevnosti. V rámci Fínskej hokejovej federácie je registrovaných 71 063 hráčov, čo tvorí 1,3 percenta z celkovej populácie krajiny. Väčšie percento (1,6) sa venuje hokeju len v Kanade.

V krajine tisícich jazier pôsobilo či pôsobí viacero slovenských hokejistov. V uplynulej sezóne korčuľovali v najvyššej súťaži Liige šiesti – Mário Grman, Pavol Skalický, Kristián Pospíšil, Oliver Okuliar, Samuel Kňažko a Juraj Slafkovský.

,,Vo Fínsku máme skvelé podmienky. Všetko tu funguje na sto percent," pochvaľuje si Slafkovský, ktorý v nedávno skončenej sezóne získal v drese TPS Turku ligové striebro.

Výborné meno si vo Fínsku urobil aj Tomáš Záborský. Rodák z Trenčína odohral v Liige spolu 468 zápasov, v ktorých zaznamenal 170 gólov a 182 asistencií. Celkových 352 kanadských bodov ho radí v historickom poradí zahraničných hráčov na siedme miesto.

Obrazy zachytávajúce veľkolepé koncerty a... Foto: Pravda
Helsinki, hala Obrazy zachytávajúce veľkolepé koncerty a vystúpenia v miestnej hale.
chyba