Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Valijevová sa preniesla cez dopingovú kauzu. Pomohlo vyznamenanie od Putina

Víťazka Anna Ščerbakovová sa akoby ani neradovala. Strieborná Alexandra Trusovová sa po zisku striebra hnevala, mala byť podľa nej prvá. A Kamila Valijevová plakala po tom, ako ju zomlel tlak, ktorý sa nedal ustáť.

28.03.2022 06:27
Kamila Valijevová Foto:
Kamila Valijevová v Pekingu.
debata (53)

Už je to viac ako mesiac od neuveriteľného vyvrcholenia ženského krasokorčuliarskeho finále na ZOH 2022 v Pekingu.

Krátko pred poslednou disciplínou, voľnými jazdami, sa prevalila správa, že Valijejová užila ešte pred Hrami zakázanú látku trimetazidín a porušila tak dopingové pravidlá.

Dovtedy vyzeral pätnásťročný ruský supertalent neporaziteľný. Voľnú jazdu však nezvládol a nakoniec skončil bez medaily na štvrtej priečke.

Aby toho nebolo málo, trénerka Eteri Tutberidzeová svoju zverenku skritizovala, že sa málo snažila.

Kamila Valijevová Čítajte viac Doping ruskej kométy? Omylom mala užiť dedkove lieky

A všetci sa na ňu aj napriek vysvetleniu – napila sa z vody, ktorou jej dedo zapíjal lieky obsahujúce trimetazidín – pozerali ako dopingovú hriešnicu.

Špekuluje sa o tom, že práve trénerka s brutálnymi metódami a skvelými výsledkami, túto zakázanú látku Valijevovej podala.

Jej prípad má teraz v rukách ruská antidopingová asociácia RUSADA. Ak by Valijejovú nepotrestala, je veľmi pravdepodobné, že sa svetová antidopingová asociácia WADA odvolá.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

„Dopingové obvinenia proti nej sú vycucané z prsta. Išlo o nechutnú šikanu mladého dievčaťa zo strany medzinárodných funkcionárov,“ vyhlásila Tatiana Navkaová, olympijská víťazka v tancoch na ľade z Turína 2006 a manželka hovorcu ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrija Peskova.

Odvtedy pretieklo Volgou veľa vody a Valijejová sa z dopingovej kauzy už otriasla. Deň po ruskej invázii na Ukrajinu obdržala od prezidenta Vladimíra Putina štátne vyznamenanie Rád priateľstva.

„Ďakujem všetkým, ktorí ma previedli cez náročné obdobie, stáli na mojej strane a modlili sa za mňa,“ povedala Valijejová.

Dvojičky Dina a Arina Averinové. Čítajte viac Na pódiu s Putinom. Hviezdy ruského športu podporili prezidenta

Na vlastnom ruskom šampionáte – ktorí tamojší predstavitelia zorganizovali na protest voči suspendácií na včera skončených MS 2022 v Montpe­llieri – už štvorité skoky skákala aj Valijejová.

Pohár Prvého kanálu v Saransku má byť oslavou krasokorčuliarskej veľmoci i symbolom vzdoru voči Západu.

„Som si istá, že Američania a Kanaďania teraz radostné tlieskajú, lebo sa nás zbavili. Vyhlásili nám vojnu, likvidujú všetky sféry rozvoja Ruska,“ doplnila Navkaová.

Ruská sedmička. Kto sa dostal na sankčný zoznam? Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Olympijský víťaz v zápasení Artur Tajmazov....

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #krasokorčuľovanie #Kamila Valijevová