Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozhodla až Planica. Lietajúci Japonec si doletel po glóbus

Japonský skokan na lyžiach Rjoju Kobajaši sa stal druhýkrát v kariére celkovým víťazom Svetového pohára. K zisku veľkého krištáľového glóbusu mu stačilo aj ôsme miesto v záverečných pretekoch sezóny v slovinskej Planici.

27.03.2022 12:31
Nemecko skoky SP muži Willingen kobajaši Foto: ,
Japonský skokan na lyžiach Rjoju Kobajaši s trofejou z januárových pretekov SP v nemeckom stredisku Willingen.
debata

Jeho konkurent Nemec Karl Geiger, ktorý mohol na veľký glóbus pomýšľať len v prípade víťazstva, skončil až na 16. priečke.

V nedeľnej súťaži v letoch na „mamuťom“ mostíku HS-240 triumfoval so ziskom 455,1 bodu Nór Marius Lindvik, ktorý vyhral s náskokom 8,3 bodu pred Japoncom Jukijom Satom (446,8). Na pódiu ich doplnil domáci Peter Prevc (438,6).

Lindvik viedol už po 1. kole, keď za let dlhý 241,5 m dostal 222,6 bodu. V druhom kole si triumf postrážil výkonom 245,5 m. Najdlhší let dňa predviedol Slovinec Cene Prevc, ktorý v 2. kole pristál na značke 246 m, v súčte s prvým mu to stačilo len na ôsme miesto.

Kobajaši, ktorý viedol pred záverečnou súťažou celkové poradie o 89 bodov pred Geigerom, nedal v nedeľu Nemcovi ani len nádej uvažovať o trofeji.

Napokon vyhral klasifikáciu so 106-bodovým náskokom pred Geigerom, tretí skončil Lindvik. Japonec pridal do svojej zbierky druhý veľký glóbus po celkovom prvenstve v seriáli v roku 2019.

Malý glóbus za triumf v letoch na lyžiach vybojoval Slovinec Žiga Jelar, ktorý v konečnom poradí o 10 bodov zdolal krajana Timiho Zajca. Víťazmi Pohára národov sa stali Rakúšania. Preteky v Planici boli rozlúčkové pre 33-ročného Nemca Severina Freunda, ktorý sa rozhodol ukončiť kariéru.

debata chyba