Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mikaela, a čo tak poslanecká selfie? Vlhová naznačila ďalší veľký cieľ

Vraví sa, že vo finále treba ísť na doraz. Stopercentne sa sústrediť, poslednýkrát v sezóne...

19.03.2022 12:46 , aktualizované: 16:20
pjimage Foto:
Petru Vlhovú prišiel do Méribelu podporiť aj Boris Kollár.
debata (6)

Ale čo ak najdôležitejšie trofeje už poznajú svojich majiteľov a vonku je krásne jarné počasie? Pohoda, klídek, tabáček… Aj také je finále Svetového pohára v alpskom lyžovaní.

Žiadny stres… Maximálne pre tých, ktorí hľadajú parkovacie miesto v známom stredisku v Savojských Alpách.

Pri vstupe do cieľového priestoru sa rozdávajú francúzske vlajočky. Úspech majú však iba polovičný, na tribúnach je nápadne veľa podobných. V rovnakých farbách, v inom poradí. Aj tentoraz prišlo za Petrou Vlhovou veľa slovenských fanúšikov.

Samozrejme, nechýba ani starosta Drahoviec Miroslav Ledecký. Šéf fanklubu 26-ročnej Liptáčky. Z vrecka vyťahuje a rozdáva malé odznaky – pripomínajú olympijský triumf jeho hrdinky z nedávneho Pekingu.

Medzitým už na veľkoplošnej obrazovke vidieť tváre najlepších slalomárok. 1. Gisinová, 2. Buciková, 3. Vlhová, 4. Shiffrinová. Potom už by malo byť všetko zrejmé.

Finálový víkend je iný ako tie ostatné. Iba tu sa stretávajú najlepší mužskí lyžiari s najlepšími ženami. Pravá časť svahu so širokými bránkami patrí prvým, ľavá slalomárska nežnejšiemu pohlaviu.

Tú druhú dokonca vidíte od štartu až po cieľ. Málokde je to tak, azda len v rakúskom Flachau.

Champion olympique Vlhová

10.30, na trať sa spúšťa Švajčiarka Michelle Gisinová, ide dobre, nerobí chyby, v cieli vidí na časomere 48,92. Bolo to však dostatočne rýchle? O minútu sa ponúka odpoveď, že nebolo, lebo druhá Ana Buciková stráca iba tri stotiny.

Provizórna tribúna v cieli ožíva, aj miestny hlásateľ pripomína, že zo štartového roštu sa práve odrazila olympijská šampiónka. Jej časy bývajú spravidla určujúce, až na základe nich vieme povedať, ako sa ostatným darí.

Vlhová však ide podobne ako Gisinová s Bucikovou, plus jedenásť stotín v cieli teda budí rozpaky. Nezhltne ju Mikaela Shiffrinová, ktorá už prešľapuje na štarte?

Tá má úžasnú formu, po olympijskom fiasku prišla do Francúzska bojovať s Vlhovou o veľký glóbus. Všetko vybavila za dna dni, v stredu a vo štvrtok, keď ovládla zjazd a skončila druhá v super G.

Igor Vlha Čítajte viac Slovo dalo slovo už pred zlatom. Igor Vlha nám porozprával o plánoch tímu

Američanka všetkých prekvapila, aj ľudí z Vlhovej tímu, ako nám niekoľko hodín predtým priznal asistent hlavného trénera Matej Gemza. Odteraz štvornásobná víťazka celkového poradia Svetového pohára nám však len pripomenula, aká je extratrieda.

Ale späť na slalomársku trať. Shiffrinová si ide svoje, ale tentoraz ju časomer akoby nepočúvala. Od začiatku až do cieľa to je červená jazda s pomerne veľkým mankom. Ešteže tu je jej silný finiš, v ktorom z neho niečo uberie. Na „zjazdárku“ aj tak dobré, všakže?

Nemka Lena Dürrová je pretekárka, ktorá sa v tejto sezóne rozhodla, že vek nehrá rolu. Je ako víno, má tridsať a až teraz sa zaradila medzi najlepšie slalomárky na svete.

V aktuálnom ročníku bola už trikrát na stupni víťazov, zakaždým bronzová. Dokonca aj v Pekingu viedla po prvom kole slalomu, napokon z toho bolo to najškaredšie umiestnenie – skončila 4.

Aj teraz – v Meribeli – ide skvele. Oproti ostatným priam famózne. V cieli má pred druhou Gisinovou takmer štyri desatiny náskok. Ale teší sa z toho vôbec? Neraz už bola na čele priebežného poradia a doteraz ho nikdy neudržala.

Nebojte sa, príde

V cieľovom priestore sa zatiaľ medzi sebou rozprávajú a do rytmu hudby poskakujú pretekárky, ktoré to už majú za sebou. Aj Vlhová čaká a sleduje, ktorá z jej súperiek hore na štarte by ešte mohla prekvapiť.

Potom povie zopár viet do kamery a okolo ostatných novinárov už iba prechádza. „Nebojte, po 2. kole príde aj za vami,“ usmieva sa jej brat Boris, ktorý ju sprevádza. Po siedmich mesiacoch zhodil bradu. „A užívam si to. Už ani jesť sa s tým nedalo, mal som to potom kade-tade,“ priznáva.

Aj na ňom je vidieť, že toto sú iné preteky. Bez stresu, žiadne motivačné reči, ktorými by hecoval sestru, dnes viesť nebude. „Všetci máme pohodu. A tešíme sa, že je už koniec,“ hlási do diktafónu.

Petra Vlhová s malým glóbusom po finálovom slalome Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
2. Petra Vlhová (Slovensko) - 3,2/1.

Shiffrinová medzitým prehadzuje pár slov so svojim priateľom, Nórom Aleksandrom Aamodtom Kildem – držiteľom malého glóbusu za super G. Môžeme sa len domnievať, že sa nebavia o lyžovaní.

Cieľový priestor sa pomaly vyprázdňuje. Krátka pauza na obed. Čoskoro čaká mužov 2.kolo obrovského slalomu. A vzápätí posledná slalomová jazda Petry Vlhovej v sezóne 2021/2022.

Slokarovej bomby

Ak doobedňajšia časť priniesla pomerne prekvapujúci priebeh, poobedie v ničom nezaostáva. Teplomer v Meribeli ukayuje dvanásť stupňov, na slnku je o poznanie viac. Kto si na obed nenatrie ústa, večer ich len-tak neotvorí, také je horské slnko.

Aj trať dostáva poriadne zabrať. Našťastie, vo finále má právo nastúpiť iba 30 najlepších slalomárok, na štart sa ich postavilo 25, v druhom kole iba 21. Beztak sa na svahu v mäkkom snehu rýchlo tvoria ryhy.

Preteky majú rýchly spád, v jednej chvíli sú na čele tri Kanaďanky, ich dokonalý blok naruší až skúsená Švédka Swenn-Larsonnová.

Dávno sú preč časy, keď vychádzajúcimi hviezdami ženského slalomu boli Shiffrinová s Vlhovou. Dnes sú nimi napríklad Zrinka Ljutičová, či Slovinka Andreja Slokarová. Prvá z nich ide solídnu jazdu a je zrejmé, že prvá desiatka jej neujde.

Slokarová, šiesta po prvom kole, však ide „bomby“. Z náročnej trate si nerobí hlavu a časomer je v hlboko v zelených číslach. „Bude to stačiť na pódium?“ pýtame sa. Možno ani nie, veď na štarte práve stojí Shiffrinová.

Ale iná Shiffrinová, akú sme videli uprostred týždňa. Evidentne trénovala iba zjazd a práve na dlhých lyžiach chcela rozhodnúť bitku o veľký glóbus.

Američanka tentoraz od začiatku stráca. Kedysi chodila do cieľa s viac ako sekundovým náskokom, teraz je z toho manko. Slokarová prvú hviezdu ustála.

Dürrová opäť iba skoro

Ihneď po Shiffrinovej skúša prekonať Slovinku Vlhová. Ani ona však nie je taká rýchla ako zvyčajne. Aj ona je iba chvíľu „zelená“. Ani ona neprekonáva Slokarovú. Zdá sa však, že všetko je v poriadku, máva divákom a teší sa.

Buciková, Gisinová, Dürrová, na štarte sú stále ešte tri pretekárky. Prvá nezvláda tlak, predsa len, o stupne víťazov ani zďaleka nebojuje pravidelne a jedno je isté: Slovinsko nebude mať v prvej trojke dve lyžiarky.

Gisinová sa vrhá dolu kopcom bez zábran, ale o čo odvážnejšia je, o to horšie končí. Pri jednej z bránok zavadí a takmer urobí salto. Pád chvíľu rozdýchava vedľa trate.

O tohtosezónnom prekliatí Dürrovej sme už písali. Sú to zmiešané pocity, doprajete jej konečne triumf alebo chcete prekvapujúce víťazstvo pre nenápadnú Slovinku?

Dürrová dilemu za nás rýchlo vyrieši. Ani ona nejde v pomalom snehu rýchlo. Hoci na začiatku druhého kola mala solídny náskok, v cieli je z toho solídna strata. Je druhá. Gratulujeme, aj tak si vytvorila osobné maximum.

Nečakaná slalomárska šampiónka Meribelu sa volá Andreja Slokarová. Má 24 rokov, pochádza z Ajdovščiny na juhozápade Slovinska. Na lanských MS skončila v slalome 5., v aktuálnej sezóne ovládla jedine paralelný slalom. Tomu sa povie záver sezóny ako hrom. To však ešte netuší, že o pár hodín zdupľuje veľkú slovinskú sobotu na Miláno-San Remo cyklista Matej Mohorič.

Mikaela, selfie?

Slávnostná ceremónia tentoraz trvá hodnú chvíľu. Naraz dekorujú ženy aj mužov. Za sobotňajšie preteky, ale aj celkové poradie v slalome, resp. obrovskom slalome. Keď Vlhová prechádza okolo novinárov, symbolicky sa objíme s Marcom Odermattom, 24-ročným Švajčiarom, oficiálne najlepším lyžiarom na svete.

Aj Shiffrinová je spokojná, v sobotu z toho bolo napokon ôsme miesto, ale vo Francúzsku už svoj cieľ splnila. Ktovie, či ho nakoniec docielila poslankyňa Romana Tabak, ktorá americkú hviezdu (zrejme) žiadala v novinárskej zóne o selfie.

Mimochodom, po areáli sa pohybuje ešte jedna oranžová čiapka. Presne taká, akú nosí Petra Vlhová. Má ju na hlave Boris Kollár, predseda Národnej rady.

Boris Kollár počas slalomových pretekov v... Foto: TASR, Martin Baumann
Boris Kollár Boris Kollár počas slalomových pretekov v Méribeli.

Ale späť k lyžovaniu…

Vlhová vyzerá po pretekoch unavene. Keď odpovedá na otázky novinárov, nepohrdne ponúknutou stoličkou. Brat Boris jej medzitým nosí ovocné pyré v malých sáčkoch, také, aké kupujeme deťom v obchode.

Vraví o tom, ako ju občas unavuje, keď sa rozpráva iba o nej a Mikaele Shiffrinovej, aj to, že tie otázky sa často opakujú. O sezóne, ktorú si užila, spomenie aj náročné chvíle a stres pod bývalým trénerom Liviom Magonim.

Malý glóbus stojí na stole, keď sa jej pýtame, či je rovnako vzácny, ako ten veľký, nechce odpovedať. Tieto veci nerada porovnáva, za každou trofejou je veľa úsilia.

Obrák je ďalší cieľ

Sezóna sa pomaly končí, už iba jedny preteky. Nedeľný obrovský slalom. Slovenka tvrdí, že toto je disciplína, na ktorú by sa v budúcnosti chcela ešte viac zamerať.

Dnes je majiteľkou veľkého glóbusu a dvoch malých za slalom. Ten obrákový zatiaľ nemá. Chcela by to zmeniť.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Boris Vlha