Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj Vlhová sa už stráni od zvyšku sveta. Inak by bola „verejným majetkom“

Ide do tuhého. Päť dní, štvoro pretekov, 400 bodov. Vo Francúzsku to môže byť v súboji medzi Petrou Vlhovou a Mikaelou Shiffrinovou napínavé až do nedele.

15.03.2022 05:48
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová Foto:
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová.
debata (1)

„Veľa bude záležať aj na tom, ako sa vyvinú rýchlostné disciplíny v stredu a vo štvrtok. Ale nebudú ešte kľúčové,“ myslí si bývalá česká lyžiarka a dnes televízna expertka Eva Kurfürstová (44).

Päťdesiatšesť bodov je rozdiel medzi Shiffrinovou a Vlhovu. Je to dosť alebo málo?

Oboje, veľa aj málo. Momentálne sa zdá, že Mikaela je na tom o niečo lepšie v rýchlostných disciplínach, podľa všetkého v nich náskok o niečo zveľadí. Petra sa však ukazuje v lepšom slalomárskom svetle. Navyše, Shiffrinová končí v technických disciplínach nižšie, ako by sme od nej kedykoľvek očakávali.

Po víkende v Lenzerheide sa zdalo byť rozhodnuté…

Aj preto, že Vlhová sa tento rok rýchlym tratiam nevenovala. Odjazdila iba pätoro pretekov, Shiffrinová osmoro. Samozrejme, nedávne vypadnutie v obrovskom slalome bolo škrtom cez jej rozpočet, ale to sa stáva. Aj najlepším. Naozaj sa zdalo, že už je rozhodnuté, no alpské lyžovanie je veľmi nevyspytateľné. Napokon, všetci to videli – týždeň po vypadnutí Petra v obráku deklasovala celý lyžiarsky svet. O deň, aj s Mikaelou, na svoje pomery zasa dostali na frak. Sezóna je dlhá, udržať si formu je náročné.

Vlhová skončila v poslednom slalome štvrtá, Shiffrinová deviata, pritom sa nedá povedať, že by robili vážne chyby. Pracuje už aj nervová sústava?

Mikaela si na olympiáde prešla peklom, jej psychika bola zákonite dole. V Číne jej to však na tamojšom snehu nesedelo, to preto stále padala. Aj keď s návratom do Európy sa jej vrátili solídne výsledky, jej mentálne nastavenie je stále ako na hojdačke – dole a hore.

Vlhová mala na ZOH tiež problémy, zlato si vyškriabala len obrovskou psychickou silou. Uplynulý víkend bol v Aare odmäk, na trati sa vytvorili ryhy a tie obom nesadli. Ako špičkové pretekárky trénujú na ľade, na podložke, na ktorej sa jazdí počas sezóny. Vo Švédsku to tak nebolo.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Ani slovo o Vlhovej či glóbuse. Shiffrinová myslí na iné

Vo francúzskych Alpách to podľa predpovede vyzerá opäť na teplý týždeň, dokonca cez víkend hrozí dážď. Ktorej takéto ťažké podmienky viac svedčia?

Trať je už zrejme pripravená. Európa má za sebou chladné noci, organizátori hádam spravili dobrý ľadový základ v predstihu. Svah by mohol vydržať. Petra je agresívna, potrebuje sa o niečo oprieť. Inak by bola v nevýhode.

Ktorá disciplína bude kľúčová?

Veľa bude záležať na tom, ako sa vyvinie zjazd i super G. Ale nebudú kľúčové. Ak by sa Shiffrinová dvakrát dostala na pódium, pre Petru by to bolo fatálne. Ale nemyslím si, že sa jej to podarí. Navyše, ak bude super G dostatočne technické, aj Vlhová môže dosiahnuť výborný výsledok.

Chcem však zdôrazniť, že Petra si tento rok nevytýčila veľký glóbus za hlavný cieľ. To, po čom túžila, si splnila v Pekingu – vyhrala slalomárske zlato. Teraz je v situácii, že chce nielen tortu, ale aj čerešňu. Nech to dopadne akokoľvek, po sezóne bude spokojná.

Po nevydarenom Lenzerheide niekoľkokrát povedala, že cieľ už splnila. Neblafovala? Nevytvára takýmito vyjadreniami tlak na Shiffrinovú?

Skôr sa sama zbavuje tlaku. Nepredpokladám, že by podrobne sledovala Shiffrinovú, už dávnejšie sa rozhodla, že si pôjde vlastnou cestou a nebude sa rozptyľovať súperkami. Podľa mňa už má v hlave akési „hotovo“, má malý glóbus aj olympijské zlato.

Pred predčasným odchodom z Pekingu však naznačovala, že prípadnú ďalšiu medailu obetuje boju o veľký krištáľový glóbus. Nie je v jej tvrdeniach rozpor?

(úsmev) Misia Peking nebola jednoduchá, v obrovskom slalome jej to vôbec nefungovalo, v slalome sa totálne vyžmýkala – fyzicky aj psychicky. Zrejme už nechcela podstupovať ďalšiu záťaž kvôli neistému výsledku.

Petra Vlhová Čítajte viac Prvý tréning Vlhovej na finálový zjazd nevyšiel. Shiffrinová je ďaleko

Jej vyhliadky však boli solídne, napriek tomu toto rozhodnutie nikomu ani len nenapadlo kritizovať. Na Slovensku akoby bola nedotknuteľná…

Lebo je na vrchole, absolútne ikonická…

Jaromíra Jágra, obrovskú športovú celebritu, si české médiá kedykoľvek podajú…

Rozumiem, Jágr je naša celebrita. Urobil však sériu rozhodnutí, ktoré novinári neodpúšťajú. Dnes má päťdesiat rokov, ani jeho výkonnosť nie je taká, ako kedysi, čo však akiste všetci chápu. Už toto je zázrak. Ale médiá ho čoraz viac začínajú vnímať ako bežného človeka. Je ikonou minulosti, nie súčasnosti.

O Shiffrinovej sa zvyklo vravieť, že žije v bubline. Nie je v nej už aj Vlhová?

Pred fanúšikmi áno. Je výraznou osobnosťou, u vás na Slovensku miláčikom, musí sa nejako chrániť. Každý jej chce niečo povedať, odkázať, ako je na ňu hrdý, ale ona už na to jednoducho nemá priestor. Tím ju potrebuje dať do bubliny. Len tam môže mať aj osobný život. Inak by sa stala – v úvodzovkách – verejným majetkom. Sledovala som ju počas predsezónnej prípravy a už i tam som mala pocit, že sa stráni od zvyšku sveta.

Shiffrinová bude tento týždeň náskok brániť, Vlhová ho chce zmazať. Je priestor na taktizovanie?

Kdeže. Otázkou zostáva, čo im dovolí hlava. Ako sa popasujú s náročnou skúškou. Ale – v každom prípade – obe musia ísť, čo to dá. Žiadne špekulovanie.

Čaká nás posledných päť pretekárskych dní sezóny. Ako sú na tom telá lyžiarov v porovnaní s jej začiatkom?

Vo Francúzsku od zajtra lyžiarky pobežia záverečnú stovku na 400 metrovej trati. A všetci vieme, že tá bolí najviac. Viete, čo najhoršie sa im môže stať?

Triumf Petry Vlhovej v obrovskom slalome v Aare Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Winner Petra Vlhová (v strede) na najvyššej...

Vravte…

Keď ráno prídu na kopec, zapnú si lyžiarky a počas jazdy dolu svahom majú „plné“ stehná. Bolia ich. To znamená, že sú už neskutočne unavené. Vtedy treba energiu rozumne šetriť. Každá si praje, aby už bolo po sezóne.

Váš tip? Kto si na letnú dovolenku odvezie veľký glóbus?

Prajem ho Petre, mám k nej bližšie, poznám ju lepšie ako Mikaelu. Na druhej strane – som rada, keď sa dejú veľké veci a Shiffrinová naháňa ikonické rekordy Ingemara Stenmarka. Baví ma sledovať, keď sa prekonávajú. K veľkému glóbusu má teraz bližšie Shiffrinová, je tam však veľké ale.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Eva Kurfürstová