Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Životný úspech. Fillon Maillet získal veľký glóbus

Francúzsky biatlonista Quentin Fillon Maillet sa stal premiérovo v kariére celkovým víťazom Svetového pohára. Zisk veľkého glóbusu spečatil druhým miestom v sobotňajších pretekoch s hromadným štartom v estónskom stredisku Otepää.

12.03.2022 13:59 , aktualizované: 14:23
Quentin Fillon Maillet Foto: ,
Quentin Fillon Maillet.
debata

Z triumfu sa tešil Vetle Sjaastad Christiansen, ktorý ako jeden z dvoch pretekárov predviedol čistú streľbu.

Dvadsaťdeväťročný pretekár sa teší z celkového prvenstva v SP po troch tretích miestach v uplynulých troch sezónach, v ktorých triumfoval Johannes Thingnes Bö.

Pred ním vyhral rekordných sedemkrát v sérii Martin Fourcade. Fillon Maillet získal v prebiehajúcej sezóne okrem veľkého aj malý glóbus za stíhačku a na ZOH v Pekingu sa tešil zo zisku dvoch zlatých a troch strieborných cenných kovov.

Nemecko Biatlon SP 5. kolo Oberhof šprint ženy Čítajte aj Fialková potvrdila bežeckú formu, no nezvládla streľbu

V sobotu panovali v estónskom stredisku dobré slnečné podmienky s len miernym vetrom čo sa odrazilo aj na streľbe a úvodnú ležku zvládlo bez chyby až 19 z 30 pretekárov.

Na čele sa usadil Nór Sivert Guttorm Bakken s tesným náskokom pred Simonom Ederom a Francúzom Fabienom Claudeom. Po druhej položke zostalo bez chyby už len dvanásť biatlonistov a medzi nimi i líder Bakken, za ktorého sa už zaradili Christiansen a Fillon Maillet.

V tesnom závese išli ďalší Francúzi Emilien Jacquelin, Antonin Guigonnat či Nemci Erik Lesser a Benedikt Doll. Na tretej streleckej položke už minul jeden terč líder celkového poradia i Bakken a tak sa do čela dostali bezchybní Jacquelin, Guigonnat a Christiansen.

šíma biatlon Čítajte aj Slováci strieľali presne, bežali pomaly. Najlepší uzavrel päťdesiatku

Fillon Maillet stráca 18 sekúnd. Nórsky pretekár sklopil všetkých päť terčov aj na záverečnej stojke a prišiel si pre tretie víťazstvo v kariére. Na poslednom okruhu sa dokázal udržať pred Fillon Maillet, ktorý finišoval s jednou streleckou chybou a stratou 5,9 sekundy.

Tretí skončil rovnako s jednou chybou Bakken (+15,5 s) a štvrtú priečku obsadil druhý stopercentný strelec z 30-členného štartového poľa Guigonnat.

Fillona Mailleta mohol v boji o celkový triumf v SP ohroziť už len krajan a druhý v poradí Emilien Jacquelin, ktorý dlho držal v popredí, no nakoniec obsadil až deviate miesto. Fillon Maillet tak má tri preteky pred koncom na čele nedostihnuteľný 245-bodový náskok.

Biatlon, ilustračná Čítajte aj Krásne gesto od Čechov. Prichýlili mladé Ukrajinky, ktoré utiekli pred vojnou

Pre Christiansena to bolo tretie víťazstvo v SP a premiérové v masse, v ktorom skončil na olympiáde v Pekingu bronzový.

„Dnes to bol naozaj perfektný deň, počasie, trate, diváci tu v Estónsku a ja, keď som trafil všetkých 20 terčov. Snívate o tom, že sklopíte 20 z 20 terčov a mne sa to podarilo už v druhých pretekoch po sebe, takže to bol naozaj perfektný deň a ja som naozaj veľmi šťastný,“ povedal pre oficiálny kanál IBU.

Výsledky:

1. Vetle Sjaastad Christiansen (Nór.) 34:29,6 min (0), 2. Quentin Fillon Maillet (Fr.) +5,9 s (1), 3. Sivert Guttorm Bakken (Nór.) +15,5 (1), 4. Antonin Guigonnat (Fr.) +30,5 (0), 5. Erik Lesser (Nem.) +38,6 (1), 6. Lukas Hofer (Tal.) +46,4 (2), 7. Filip Fjeld Andersen (Nór.) +49,9 (2), 8. Emilien Jacquelin (Fr.) +52,5 (1), 9. Sebastian Samuelsson (Švéd.) +55,7 (1), 10. Sturla Holm Laegreid (Nór.) +1:01,9 (3)
Celkové poradie SP (19 z 22): 1. Fillon Maillet 870 b, 2. Jacquelin 625, 3. Samuelsson 596, 4. Christiansen 594, 5. Laegreid 574, 6. Tarjei Bö (Nór.) 545

Poradie SP v masse (3 zo 4): 1. Fillon Maillet 142 b, 2. Christiansen 127, 3. Benedikt Doll (Nem.) 123, 4. Bakken 122, 5. Guigonnat 111, 6. Tarjei Bö 104

debata chyba
Viac na túto tému: #Quentin Fillon Maillet