Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medaila z obráku bola ďaleko. Vlhovej nevyšiel olympijský štart

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v pondelňajšom obrovskom slalome na ZOH v Pekingu štrnástu priečku.

07.02.2022 08:58
Čína Peking ZOH2022 alpské lyžovanie Obrovský... Foto: ,
Petra Vlhová v cieli 2. kola obrovského slalomu.
debata (95)

Za víťaznou Švédkou Sarou Hectorovou zaostala o 2,46 sekundy. Druhá skončila Talianka Federica Brignoneová (+0,28) a tretia bola Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová (+0,72).

Už v prvom kole nedokončila preteky obhajkyňa titulu Mikaela Shiffrinová z USA. Ďalšia slovenská reprezentantka Rebeka Jančová figurovala po úvodnej jazde na 48. priečke s 9-sekundovým mankom.

Dvadsaťšesťročná Vlhová otvorila úvodnú súťaž alpských lyžiarok na ZOH 2022 so štartovým číslom 1. Na zjazdovku „Ľadová rieka“ v horskom stredisku Jen-čching sa od prvých bránok vrhla so svojou typickou agresivitou, no na rytmicky postavenej trati mala menšie problémy na dvoch miestach.

Obrovský slalom na ZOH s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Víťazka obrovského slalomu v Pekingu Sara...

Musela korigovať smer a hoci opticky jej to až tak neuškodilo, časy niektorých súperiek ukázali, že do výsledkovej listiny prvého kola sa chyby premietli pomerne výrazne.

Na priebežnej trinástej priečke zaostávala za vedúcou Hectorovou o 1,78 sekundy. Na druhej a tretej pozícii sa usadili Rakúšanka Katharina Truppeová (+0,30) a Brignoneová (+0,42). Rovnako rýchla ako Vlhová bola Rakúšanka Katharina Liensbergerová.

Beat Feuz Čítajte aj Kilde mimo pódia, zjazd dobyl Feuz. Najstarší medailista zaostal o desatinu

Omnoho lepšie než Slovenka využila možnosti trate Brignoneová, ale ani jej čistá jazda nestačila na Hectorovú. Výsledky v tejto sezóne Svetového pohára z nej robili najväčšiu adeptku na zlato, zvíťazila v troch zo šiestich súťaží a vedie aj hodnotenie disciplíny.

Tieto predpoklady začala napĺňať aj na vrcholnom podujatí, keď dravou a zároveň bezchybnou jazdou odstavila väčšinu konkurencie.

Ako-tak sa k nej priblížili iba Truppeová a Brignoneová, okrem nich mala menšie než sekundové manko už len Slovinka Meta Hrovatová na priebežnej štvrtej priečke.

Veľkým rozčarovaním sa preteky skončili pre obhajkyňu zlata Shiffrinovú, ktorá už v najvrchnejšom úseku nezahranila, šmykla sa po boku a nezmestila sa do nasledujúcej bránky. Talianska spolufavoritka Marta Bassinová spadla ešte skôr.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Tak toto je veľký šok, kričal komentátor. Shiffrinovej by plač nepomohol

„Deň sa skončil predtým, ako sa vôbec začal. Je to veľké sklamanie, ale nebudem plakať, to by bolo iba mrhanie energie. Ako ste mohli vidieť, deje sa čokoľvek a deje sa to naozaj, naozaj rýchlo,“ citovala agentúra AP Shiffrinovú, ktorá išla krátko po vypadnutí trénovať na stredajší slalom.

Na ten sa bude upínať aj Vlhová, keďže ani v druhom kole sa nepriblížila k naplneniu medailových ambícií.

Išla bez viditeľnejšieho zaváhania, ale na agresívnom snehu jej lyže nedržali stopercentne a v nesúrodom prejave nedokázala zapnúť potrebnú dynamiku. Po dojazde sa zaradila na piate miesto, postupne klesla na konečnú štrnástu priečku.

vlhová Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o Petre Vlhovej na ZOH

"V prvom aj druhom kole som sa trápila s podložkou, príliš mi to nevyšlo. Podložka sa trošku zmenila, olympiáda je o tom, že buď to vyjde, alebo to nevyjde.

Mrzí ma, že to nevyšlo, ale je to šport, nedá sa nič robiť. Snažila som sa ísť najlepšie, ako viem. Som trošku nešťastná, ale dnes som nemala na tie najlepšie. Už sa však koncentrujem na slalom," zdôraznila Vlhová pre RTVS.

Zažíva svoju tretiu olympijskú účasť, v obrovskom slalome skončila v Soči 2014 na 24. pozícii a pred štyrmi rokmi v Pjongčangu bola trinásta.

Petra Vlhová Čítajte viac Aj druhé kolo obrovského slalomu sme sledovali ONLINE

„Najväčšie sklamanie prežíva sama Petra, ktorá chcela aj očakávala viac. Povedala, že sneh jej veľmi nevyhovoval, bolo cítiť, že nebola uvoľnená a nejazdila tak, ako mala,“ uviedla expertka RTVS a niekdajšia skvelá slalomárka Veronika Velez-Zuzulová.

Gutová-Behramiová, ôsma po prvom kole, síce spravila na začiatku veľkú chybu, no dokázala ju vykompenzovať a chytila ideálny rytmus, vďaka čomu si vybudovala solídny náskok.

Víťazka obrovského slalomu v Pekingu Sara... Foto: TASR/AP, Luca Bruno
Čína Peking ZOH2022 alpské lyžovanie Obrovský slalom Víťazka obrovského slalomu v Pekingu Sara Hectorová (uprostred), strieborná Federica Brignoneová (vľavo) a bronzová Lara Gutová-Behramiová.

Po pádoch Francúzky Tessy Worleyovej a najmä Američanky Niny O'Brienovej, ktorú niekoľko minút ošetrovali priamo v cieľových priestoroch a transportovali na kanadských saniach, sa päť najlepších pretekárok po prvom kole predstavilo až po dlhej prestávke.

Gutovú-Behramiovú predstihla až Brignoneová, naopak, Truppeová skončila tesne za pódiovými umiestneniami.

Hectorovej náskok klesal, ale neustále sa držala v zelených číslach a v závere si čistou jazdou postrážila životný úspech.

Aktualizujeme…

95 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová