Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová sa naladila na Peking druhým miestom. Stiahla náskok líderky

Petra Vlhová sa nestala víťazkou obrovského slalomu v talianskom Kronplatzi v rámci Svetového pohára žien v zjazdovom lyžovaní. Slovenka skončila druhá, keď v súčte oboch kôl bola o 15 stotín sekundy pomalšia ako Švédka Sara Hectorová.

25.01.2022 14:29 , aktualizované: 16:14
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v cieli obrovského slalomu v Kronplatzi.
debata (24)

Tá si pripísala tretie víťazstvo v obrovskom slalome v aktuálnej sezóne a zvýšila náskok na čele hodnotenia disciplíny vo Svetovom pohári.

Tretia v Kronplatzi skončila Francúzka Tessa Worleyová s mankom 52 stotín na víťazku. Američanka Mikaela Shiffrinová bola až piata (+0,81) a to znamená, že jej náskok pred Vlhovou na čele celkového poradia SP sa zmenšil na 17 bodov.

Obe sa už dostali cez magickú tisícku – Shiffrinová má 1026 bodov a Vlhová 1009. V hodnotení obrovského slalomu je Vlhová štvrtá.

Obrovský slalom v Kronplatzi s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Sara Hectorová s víťaznou korunkou po triumfe v...

„Posledná časť kopca sa v druhom kole nachádzala v tieni a bolo to tam pre mňa veľmi náročné. V závere som sa snažila tlačiť, druhé miesto je dobré, ale chcela som zvíťaziť. V Garmisch-Partenkirchene sa nepredstavím, pred Pekingom potrebujem trénovať slalom,“ povedala Vlhová pre portál laola1.at.

Vlhová si druhým miestom v Kronplatzi vyrovnala sezónne maximum v obrovskom slalome, druhá bola aj na sklonku kalendárneho roka 2021 v rakúskom Lienzi.

Pre 26-ročnú ambicióznu Liptáčku boli utorkové preteky posledné pred odchodom na zimné olympijské hry v Pekingu.

Zverenka švajčiarskeho trénera Maura Piniho si dobrým výkonom aj výsledkom opäť zvýšila sebavedomie pred ZOH 2022.

odkaz Foto: Pravda
Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2021/2022.

Na vrchole štvorročného obdobia v ďalekej Číne by rada pridala do vitríny úspechov olympijské medaily, ktoré jej v nej zatiaľ chýbajú.

"Skončila som tu na pódiu, veľmi sa z toho teším. Prvé kolo bolo iné ako druhá. V prvom sme mali viac slnka, v druhom sa šlo viac v tieni a menej sme videli.

Navyše, trať bola trochu rozbitejšia a bol to veľký boj. Na jednej strane som smutná či nahnevané sama na seba, keďže som chcela zvíťaziť, na druhej strane je druhá priečka úžasná.

Veľa sme trénovali a v obrovskom slalome sa cítim dobre. Aj z druhého miesta sa teda veľmi tešíme," uviedla Petra Vlhová pre Zväz slovenského lyžovania a doplnila.

Petra Vlhová, Sara Hectorová Čítajte viac Kronplatz v obrazoch: vyjavená Shiffrinová i bublinková naháňačka

"Ešte dnes sa presúvame do iného talianskeho strediska a budeme tam trénovať slalom aj obrovský slalom. A 30. januára letíme na olympijské hry. Všeobecne sa cítim veľmi dobre.

Som silná a verím si, do Pekingu ideme s dobrými pocitmi. Niektoré pretekárky vynechali dnešné preteky, ale ja nie som tá, ktorá by si zvolila oddych. Mám za sebou posledné preteky pred olympiádou a teraz už myslím na ňu," doplnila.

Bezchybné 1. kolo

Vlhová si utvorila výbornú východiskovú pozíciu pre prípadný celkový triumf v 1. kole. Po takmer bezchybnej jazde ho vyhrala s náskokom 34 stotín sekundy pred Hectorovou a 59 stotín pred Shiffrinovou.

VIDEO: Vlhovej jazda v 1. kole

Väčšina zjazdovky sa v 2. kole ponorila do tieňa, slnko svietilo len na prostrednú pasáž a na niektorých miestach presvitalo, takže lyžiarky si museli dávať pozor aj na svetelné kontrasty.

Na trati, ktorú postavil Shiffrinovej tréner Mike Day, sa darilo Slovinke Ane Bucikovej, vyšvihla sa o dvadsať priečok na deviate miesto. Worleyová sa posunula o päť pozícii, naopak, Shiffrinová sa po dojazde zaradila až na tretiu priečku a vo výsledkovej listine ešte klesla.

Hectorová však zaútočila, išla nesmierne dravo a hoci sa v najnebezpečnejšej časti nevyhla veľkej chybe, ukorigovala ju bez straty rýchlosti a v súčte jej stačila siedma najlepšia druhá jazda.

Vlhová sa na všetkých medzičasoch držala na úrovni Hectorovej, no tiež mala v strmom prechode značné problémy a až osemnásty najlepší čas druhého kola ju odsunul na celkové druhé miesto.

VIDEO: Vlhovej jazda v 2. kole

Vlhová nikdy predtým v Kronplatzi nebola na stupňoch víťazov. Z predchádzajúcich štyroch účastí v týchto špecifických pretekoch v Južnom Tirolsku si najlepší výsledok pripísala v roku 2019, keď skončila štvrtá.

Strmý svah v Kronplatzi sa považuje za jeden z najnáročnejších v ženskom obrovskom slalome vo Svetovom pohári.

Slovenka v tejto sezóne už má istotu zisku malého glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári v slalome. V najviac točivej disciplíne vyhrala až päť pretekov.

Dvadsaťdeväťročná Švédka Hectorová vyhrala už tretí zo šiestich „obrákov“ v tomto ročníku, v kariére má na konte štyri triumfy.

„Je to neskutočné a prekvapujúce. Nikdy by som si nemyslela, že tu uspejem s takouto chybou. Vždy som mala silu, no teraz jazdím s väčším citom. Po chybe som mala čo robiť, aby som sa zmestila do každej ďalšej bránky,“ povedala Hectorová.

Upevnila si vedenie v hodnotení disciplíny, v ktorom vedie o 95 bodov pred Worleyovou. Tretia je Shiffrinová, Vlhová na štvrtej priečke zaostáva o 131 bodov.

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová sa naladila na Peking druhým miestom. Stiahla náskok líderky

Fakty zo Svetového pohára

Výsledky obrovského slalomu SP v Kronplatzi: 1. Sara Hectorová (Švéd.) 2:03,63 min, 2. Petra VLHOVÁ (SR) +0,15 s, 3. Tessa Worleyová (Fr.) +0,52, 4. Federica Brignoneová (Tal.) +0,57, 5. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,81, 6. Thea Louise Stjernesundová (Nór.) +0,92, 7. Marta Bassinová (Tal.) +0,99, 8. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +1,04, 9. Ana Buciková (Slov.) +1,23, 10. Maryna Gasienicová Danielová (Poľ.) +1,32

Celkové poradie SP (po 25 z 37 súťaží): 1. Shiffrinová 1026 bodov, 2. VLHOVÁ 1009, 3. Sofia Goggiová (Tal.) 769, 4. Hectorová 682, 5. Brignoneová 659, 6. Ramona Siebenhoferová (Rak.) 533

Poradie v obrovskom slalome (6 z 9): 1. Hectorová 462 bodov, 2. Worleyová 367, 3. Shiffrinová 361, 4. VLHOVÁ 331, 5. Bassinová 196, 6. Mowinckelová 148

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
24 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Sara Hectorová