Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odermatt zdolal Kildeho. Nór prezradil, že s priateľkou Shiffrinovou sa nestretáva

Všadeprítomnú nákazu koronavírusom už v tejto lyžiarskej sezóne na vlastnej koži pocítili aj zvučné mená alpských svahov ako Mikaela Shiffrinová, Lara Gutová-Behramiová či Katharina Liensbergerová.

13.01.2022 15:13
Švajčiarsko lyžovanie SP super G Wengen Foto: ,
Marco Odermatt (v strede) oslavuje víťazstvo v superobrovskom slalome vo Wengene, vľavo je druhý Aleksander Aamodt Kilde, vpravo tretí Matthias Mayer.
debata

Tri týždne pred začiatkom zimných olympijských hier v Pekingu naďalej stúpa počet infikovaných lyžiarov, a tí zatiaľ negatívni vrátane Slovenky Petry Vlhovej sa oprávnene obávajú, že po prípadnom pozitívnom teste prídu o vrchol štvorročného súťažného obdobia.

"Za seba poviem, že začínam byť poriadne nervózny. Pozitívny výsledok testu by mohol mať obrovské následky a vážne ohroziť naše olympijské sny.

Je preto dôležité urobiť všetko pre to, aby sme sa nevystavili riziku nákazy. Všetko ostatné je príliš nebezpečné,“ povedal rakúsky zjazdár Max Franz na webe orf.at.

Chorvátsko Lyžovanie SP Slalom Ženy 1. kolo Čítajte viac Rozhodca bol pod tlakom Chorvátov. Kritika slalomu na blate neutícha

„S chorobami je to vo všeobecnosti náročné, ale teraz s koronavírusom ešte náročnejšie. Dbám na to, aby som mal čo najčastejšie prekrytú tvár a dodržiaval potrebné odstupy pri kontaktoch s inými ľuďmi,“ uviedol Nór Aleksander Aamodt Kilde, obhajca veľkého glóbusu vo Svetovom pohári.

Líder hodnotenia v super G Kilde dodal, že sa už dlhší čas nestretáva s rodinou ani priateľkou Mikaelou Shiffrinovou.

„Tam je to dané aj rozličným programom našich pretekov počas sezóny, ale určite platí, že v týchto dňoch pred zimnými olympijskými hrami trávim najviac času sám so sebou,“ podotkol.

Aleksander Aamodt Kilde, Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Lyžiarsky pár snov prvýkrát pred médiami. Trúfa si Shiffrinová na veľký glóbus?

Mužský Svetový pohár momentálne pokračuje na ikonickom mieste vo švajčiarskom Wengene, kde sú pomerne benevolentné pravidlá ochrany voči koronavírusu.

Preteky najlepších svetových zjazdárov môžu sledovať diváci a dokonca sú plánované aj verejné vyhlasovania výsledkov za prítomnosti fanúšikov.

„Pre mňa je ťažké si to v dnešnej dobe vôbec predstaviť. Príde tam množstvo ľudí, ktorí budú natlačení na malom priestranstve. My športovci musíme mať všetci negatívne výsledky testov, ale čo tí diváci, ktorí tam prídu?“ pýta sa švajčiarsky zjazdár Beat Feuz.

Johannes Strolz Čítajte viac Cieľom bolo druhé kolo. V Adelbodene sa tlieskalo senzácii s číslom 38

Špecifikom Wengenu je aj zlá dostupnosť pretekov. Jediná možnosť, ako sa tam dostať, je úzkorozchodná ozubnicová železnica Wengernalp, ktorá spája švajčiarske horské obce Lauterbrunnen, Wengen a Grindelwald.

„Ľudia tam bývajú natlačení a vôbec to nie je ideálne. Najlepšie je zabezpečiť si vlastné kupé,“ dodal Feuz.

Odermatt zvýšil náskok pred Kildem

Vo Wengene vo štvrtok odjazdili prvé zo štyroch plánovaných pretekov a víťazom super G sa stal domáci favorit Marco Odermatt.

Líder celkového poradia Svetového pohára prerušil víťaznú sériu Nóra Aleksandra Aamodta Kildeho v tejto druhej najrýchlejšej disciplíne, zdolal ho o 23 stotín sekundy. Tretí skončil Rakúšan Matthias Mayer (+0,58). Lídrom hodnotenia super G zostal Kilde.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marco Odermatt (@marcoodermatt)

Odermatt si jubilejným desiatym víťazstvom v pretekoch SP upevnil vedenie v celkovom poradí, druhý Kilde zaostáva už o 396 bodov.

Dvadsaťštyriročnému lyžiarovi najlepšie vyšla záverečná technická pasáž s obávaným cieľovým esíčkom, v ktorej získal na Kildeho rozhodujúcich 27 stotín. Po triumfe v americkom Beaver Creeku si pripísal druhé víťazstvo v tejto disciplíne v prebiehajúcej sezóne a celkovo štvrté v kariére.

Prerušil tak sériu Kildeho, ktorý vyhral predošlé tri super G. Nór naďalej vedie priebežné poradie disciplíny, Odermatt sa posunul na druhú pozíciu, za Kildem zaostáva o 61 bodov. Mayer klesol na tretie miesto a na lídra stráca 90 b.

Petra Vlhová Čítajte viac Rútila sa 120 km/h. Vlhová sa vrátila na dlhé lyže

„Šieste víťazstvo v sezóne je neuveriteľné. V Adelbodene to bolo úplne iné, bol som pod veľkým tlakom, o výhre tam som sníval už ako chlapec,“ povedal po pretekoch Odermatt.

„V takom super G ako dnes musíte mať rýchlosť a dobre trafiť niektoré veci,“ citoval ho web laola1.at.

V pretekoch nakoniec štartoval aj súčasný držiteľ malého glóbusu Vincent Kriechmayr, ktorý strávil predchádzajúce dni v izolácii po pozitívnom teste na koronavírus.

Luca De Aliprandini Čítajte viac Žampovci tesne nepostúpili, Gisinovej priateľ mal hrozivý pád

V stredu ho však prepustili z karantény a mohol sa predstaviť v super G, v ktorom obsadil deviate miesto (+1,03). Rakúšan však po absenciách v tréningoch zrejme nebude môcť štartovať v piatkovom a sobotnom zjazde. Podujatie vo Wengene v nedeľu uzavrie slalom.

Fakty zo Svetového pohára

Výsledky super G SP mužov vo Wengene: 1. Marco Odermatt (Švaj.) 1:29:00 min., 2. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) +0,23 s, 3. Matthias Mayer (Rak.) +0,58, 4. Romed Baumann (Nem.) +0,61, 5. James Crawford (Kan.) +0,77, 6. Josef Ferstl (Nem.) +0,86, 7. Dominik Paris +0,98, 8. Christof Innerhofer (obaja Tal.) +0,99, 9. Vincent Kriechmayr +1,03, 10. Daniel Danklmaier (obaja Rak.) +1,04

Celkové poradie SP (po 18 z 36 súťaží): 1. Odermatt 945 bodov, 2. Kilde 549, 3. Mayer 507, 4. Kriechmayr 402, 5. Alexis Pinturault (Fr.) 382, 6. Henrik Kristoffersen 349, …, 106. Adam ŽAMPA 14, 124. Andreas ŽAMPA (obaja SR) 8

Poradie v super G (5 zo 7): 1. Kilde 380, 2. Odermatt 319, 3. Mayer 290, 4. Kriechmayr 239, 5. Raphael Haaser (Rak.) 150, 6. Beat Feuz (Švaj.) 142

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
debata chyba
Viac na túto tému: #Matthias Mayer #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Aleksander Aamodt Kilde #Marco Odermatt