Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Karta sa otočila. Teraz musí Shiffrinová ísť na hranu, aby zdolala Petru

Druhé miesto Petry Vlhovej v Schladmingu a zisk malého krištáľového glóbusu za slalom si pozrel z hotela v Poľsku so svojimi zverencami.

11.01.2022 22:40
Rakúsko Lyžovanie Schladming SP Slalom Ženy 2.... Foto: ,
Petra Vlhová s Mikaelou Shiffrinovou (v odraze) na pódiu v Schladmingu.
debata (4)

Niekdajší mládežnícky tréner slovenskej zjazdárky Rastislav Mažgút je presvedčený o tom, že je titul slalomovej kráľovnej v správnych rukách.

„Nespomínam si, že by sa to v minulosti niektorej lyžiarke podarilo takýmto štýlom,“ vraví.

Čo hovoríte na utorkový slalom v Schladmingu?

Prvá v cieli Mikaela Shiffrinová plakala, druhá Petra Vlhová bola smutná, tretia Lena Dürrová prekvapená. Druhé miesto je perfektné. Prišlo zopár špicarov, ale bál som sa, že to bude na mužskom kopci ešte horšie.

Bolo to aj tým, že svah bolo narýchlo nanovo nainjektovaný. To znamená, že sneh bol državý. Sekal špičky lyží a z toho pramenili tie chyby.

Málo emócií mohol spôsobiť aj fakt, že sa išli 6. preteky za 15 dní. Prelomy rokov sú pre technické jazdkyne náročné. Zvládli to veľmi dobre.

odkaz Foto: Pravda
Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2021/2022.

Slalomová sezóna je po 7. pretekoch rozhodnutá. Je malý glóbus v správnych rukách?

Vlhová má najlepšiu slalomovú formu v živote. Prial by som si, aby bola ešte lepšia. Je toho schopná.

Petra vyhrala päť slalomov v aktuálnom ročníku, dva razy bola druhá. Nespomínam si, že by sa to v minulosti niektorej lyžiarke podarilo takýmto štýlom, a tak rýchlo.

Zdá sa vám Vlhovej slalomový štýl ladnejší a menej upracovaný?

Aj laik si v minulosti všimol, že Petra bola veľmi silová. Potrebovala tvrdú podložku, aby uspela, jazdila zhrbená. Pred 3–4 rokmi si v jej tíme uvedomili, že ak vystrie vrch tela, bude jazdiť s väčšou ľahkosťou i prehľadom. A dokáže to isté, čo Shiffrinová.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Nový tréner Mauro Pini priznal, že sa pred sezónou zamerali na slalom. Zmenili ten prejav. Stále je silový, ale skôr vnútorne, navonok to tak nebadať. Zrazu jazda vyzerá ladná. Mikaela má o pár centimetrov i kilogramov menej, u nej to vyzerá zasa inak.

Čím to je, že Američanka za Slovenkou zaostáva?

Teším sa na veľkú olympijskú bitku v Pekingu v podaní Vlhová – Shiffrinová… Mikaela robí chyby. Pramení to z dvoch vecí. Svoju rolu zohral aj covid, ale najmä Petrine výkony.

Vyhráva a vtedy je Shiffrinová nervózna. Ak chce Vlhovú zdolať, musí predviesť maximum a ešte čosi naviac. A tak sa karta otočila.

Rakúsko Lyžovanie Schladming SP Slalom Ženy 2. kolo Čítajte viac Shiffrinová vyfúkla Vlhovej víťazstvo. Ale malý glóbus ide na Slovensko

Petra je v pozícii, v ktorej bola Mikaela pred 3–4 rokmi. Musí zdolať geniálnu súperku, ktorá je rýchla, stabilná a nerobí chyby.

Shiffrinová išla za hranicu svojich možností v ostatných dvoch pretekoch. Kým v Kranjskej Gore vypadla, v Schladmingu uspela…

Presne tak. Shiffrinová vie, že v aktuálnej situácii jej štandardné výkony na Vlhovú nestačia. Musí ešte čosi pridať. Raz to vyjde, inokedy je z toho chyba.

Rozhodujú niekedy neviditeľné detaily, lebo obe sú na inej úrovni ako ostatné.

Slalom v Schladmingu s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová s Petrou Vlhovou po slalome...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Rastislav Mažgút #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2021/2022