Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred sviatkami si spravila náladu. Mladšia Fialková zvládla netradičnú situáciu

Švédska biatlonistka Elvira Öbergová triumfovala v nedeľných dramatických pretekoch s hromadným štartom na podujatí Svetového pohára vo francúzskom Annecy.

19.12.2021 13:42 , aktualizované: 17:09
Švédsko Biatlon SP 1.kolo vytrvalostné ženy... Foto: ,
Ivona Fialková.
debata (1)

Na 12,5 km trati so štyrmi streleckými položkami zvíťazila s náskokom vyše 10 sekúnd pred domácou Juliou Simonovou, tretia finišovala Ruska Kristina Rezcovová.

Slovenská reprezentantka Ivona Fialková so štyrmi chybami na strelnici skončila 21.

Prvé tri pretekárky urobili na strelnici po dve chyby, najlepšou biatlonistkou s čistou streľbou bola na piatom mieste Češka Jessica Jislová.

Ivona Fialková Čítajte viac Hromadné preteky s I. Fialkovou sme sledovali ONLINE

Nedeľný „mass“ mal zaujímavý priebeh, pred poslednou streľbou si vybudovala náskok Talianka Dorothea Wiererová, ale urobila jednu chybu a preteky sa zdramatizovali. Na jednom trestnom kole sa objavili aj ďalšie vedúce pretekárky, čo využila Jislová.

Česká pretekárka v nedeľu trafila všetky terče a dostala sa do vedúcej skupiny, kde sa pohybovali aj E. Öbergová, Simonová, Wiererová a Rezcovová.

O víťazke sa rozhodlo v záverečnom kole a najlepšie nohy mala E. Öbergová. Tá výborne zvládla streľbu v stoji, vybielila všetkých desať terčov a napokon dosiahla druhé víťazstvo za sebou.

Pri absencii viacerých biatlonistiek ako Eckhoffová, Perssonová, Bescondová, Herrmannová či Preussová sa do nedeľných pretekov napokon dostala aj Ivona Fialková.

Švédsko Biatlon SP 1.kolo vytrvalostné ženy Fialková Čítajte viac Bezchybné stojky. Ivona Fialková vylepšila slovenské maximum sezóny

Po prvej čistej streľbe v ležke urobila Slovenka tri chyby druhej položke, po ďalšej čistej stojke v záverečnej streľbe urobila jednu chybu.

Na víťazku napokon stratila vyše dve minúty. Pre I. Fialkovú to bol ešte len tretí hromadný štart v kariére. Pri jej premiére v Kontiolahti pred štyrmi rokmi strelecky vybuchla a prišla do cieľa posledná.

Pred dvoma rokmi na jej životných MS v Anterselve jej už nezostali sily a skončila 25. Slovenka si do celkového hodnotenia SP pripísala v prvých pretekoch s hromadným štartom v tomto ročníku 20 bodov.

Fialková Čítajte viac Zaslepení medailami, ktoré prišli z Ruska. Súčasný stav je dôsledok

"Je to netradičná situácia, že neviem, či budem bežať. Urobila som si ale od rána normálny rutinný pretekový deň. Tréner mi zavolal, že bežím, tak som sa nachystala. Taký deň chaos.

Som rada, že to ale takto vyšlo, je tu skvelá atmosféra. Neviem, čo sa na druhej ležke stalo, asi som mala zlú polohu, lebo všetky rany išli hore na jedno miesto. Nedokázala som reagovať, mrzelo ma to.

Prvá nula bola centrová, verila som si na druhú položku. Potom tam už bola diera. Pri stojkách som cítila rešpekt a napätie, či to včera bola náhoda alebo som už prekonala tie moje katastrofálne stojky. Skúsila som rytmus a celkom to vyšlo.

Už ani nula v stojke ma neposunula, ale teším sa z nich, lebo mi konečne sadli. Som šťastná, že som mohla bežať mass štart, lebo to je privilégium bežať v najlepšej tridsiatke.

Mohlo to skončiť aj lepšie, ale som spokojná, urobila som si náladu pred Vianocami," citoval I. Fialkovú web slovenskybiatlon­.sk.

Fakty zo Svetového pohára

Ženy – preteky s hromadným štartom: 1. Elvira Öbergová (Švéd.) 35:21,7 min. (2), 2. Julia Simonová (Fr.) +10,7 s (2), 3. Kristina Rezcovová (Rus.) +12,1 (2), 4. Dorothea Wiererová (Tal.) +13,3 (1), 5. Jessica Jislová (ČR) +13,9 (0), 6. Marte Olsbuová Röiselandová (Nór.) +19,3 (2), 7. Uljana Nigmatullinová (Rus.) +28,2 (1), 8. Markéta Davidová (ČR) +30,1 (2), 9. Lisa Theresa Hauserová (Rak.) +31,1 (1), 10. Hanna Öbergová (Švéd.) +40,4 (4), …, 21. Ivona FIALKOVÁ (SR) +2:08,3 (4)

Poradie v SP v pretekoch s hrom. štartom (po 1 z 4): 1. E. Öbergová 60 bodov, 2. Simonová 54, 3. Rezcovová 48, 4. Wiererová 43, 5. Jislová 40, 6. Olsbuová Röiselandová 38, …, 21. I. FIALKOVÁ 20

Poradie v SP (po 9 z 22): 1. Olsbuová Röiselandová 417, 2. E. Öbergová 387, 3. Dzinara Alimbekavová (Biel.) 327, 4. Hauserová 321, 5. Hanna Solová (Biel.) 320, 6. H. Öbergová 318, …, 42. I. FIALKOVÁ 45, 49. Paulína FIALKOVÁ (obe SR) 30

Jacquelin triumfoval pred krajanom

Domáci biatlonista Emilien Jacquelin triumfoval v pretekoch mužov s hromadným štartom a dostal sa na čelo celkového poradia.

Na 15 km trati so štyrmi streleckými položkami zvíťazil s náskokom 3,5 sekundy pred krajanom Quentinom Fillonom Mailletom, tretí finišoval Nór Tarjei Bö. Slovensko nemalo v posledných pretekoch roka zastúpenie.

Jacquelin dosiahol prvé víťazstvo v individuálnych pretekoch SP v kariére a o dva body sa dostal na čelo priebežného poradia SP pred Fillona Mailleta. Doposiaľ získal „len“ dve zlaté medaily v stíhačkách na majstrovstvách sve­ta.

Na prvej ležke urobili jednu chybu favorizovaní Fillon Maillet aj Nór Johannes Thingnes Bö. Po prvej streľbe viedol Nór Sivert Guttorm Bakken, po druhej sa už dostal na čelo Jacquelin, ktorý v ležkách ani raz nechyboval. Fillon Maillet aj J.T. Bö opäť urobili jednu chybu.

V prvej stojke Jacquelin raz minul, ale post lídra si vďaka bežeckému náskoku tesne udržal pred Rakúšanom Felixom Leitnerom a krajanom Fabienom Claudeom.

Rozhodovalo sa na záverečnej stojke, 26-ročný Jacquelin skvele vybielil rýchlopaľbou všetkých päť terčíkov a postrážil si cenný triumf pred nadšeným domácim publikom.

To mohlo napokon sláviť double, keď Fillon Maillet predbehol Leitnera, no stíhacia jazda v závere mu už na druhú výhru v Annecy nestačila. Tretie miesto ukoristil Tarjei Bö.

Svetový pohár bude pokračovať 5. kolom od 6. do 9. januára v nemeckom Oberhofe.

Fakty zo Svetového pohára

Preteky s hromadným štartom: 1. Emilien Jacquelin 35:54,8 min (1), 2. Quentin Fillon Maillet (obaja Fr.) +3,5 (2), 3. Tarjei Bö (Nór.) +10,3 (1), 4. Felix Leitner (Rak.) +15,6 (0), 5. Vetle Sjastad Christiansen (Nór.) +16,4 (1), 6. Johannes Kühn +17,7 (1), 7. Benedikt Doll (obaja Nem.) +27,1 (1), 8. Sivert Guttorm Bakken (Nór.) +45,0 (1), 9. Sebastian Samuelsson (Švéd.) +47,8 (4), 10. Benjamin Weger (Švaj) +48,4 (1)

Poradie SP v pretekoch s hrom. štartom (po 1 z 4): 1. Jacquelin 60 bodov, 2. Fillon Maillet 54, 3. Tarjei Bö 48, 4. Leitner 43, 5. Christiansen 40, 6. Kühn 38

Poradie v SP (po 9 z 22): 1. Jacquelin 371, 2. Fillon Maillet 369, 3. Christiansen 347, 4. Samuelsson 344, 5. Eduard Latypov (Rus.) 336, 6. Tarjei Bö 320

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivona Fialková