Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampa po chybe klesol. Patrím do najlepšej desiatky, vravel

Nórsky lyžiar Henrik Kristoffersen triumfoval v nedeľnom obrovskom slalome Svetového pohára. V talianskej Alta Badii prekonal o 31 stotín sekundy lídra celkového poradia SP Marca Odermatta zo Švajčiarska, tretí skončil Rakúšan Manuel Feller s odstupom 0,37 s.

19.12.2021 10:57 , aktualizované: 15:25
Taliansko lyžovanie Muži SP obrovský slalom 1.... Foto: ,
Adam Žampa v Alta Badii.
debata (4)

Slovenský reprezentant Adam Žampa zaostal o 2,07 s a obsadil 25. miesto, jeho brat Andreas nepostúpil do druhého kola.

Dvadsaťsedemročný Kristoffersen slávil 24. víťazstvo na podujatiach prestížneho seriálu zo siedmeho miesta po prvom kole. Po ňom viedol Francúz Mathieu Faivre, ktorý sa na trať vydal ako druhý, hneď po obhajcovi veľkého glóbusu Alexisovi Pinturaultovi.

Od svojho krajana bol rýchlejší na všetkých medzičasoch a z priebežnej vedúcej pozície ho nezosadil nikto zo súperov. Najbližšie k tomu mal víťaz úvodných dvoch tohtosezónnych „obrákov“ Odermatt, ktorý si takisto výborne poradil s náročnou hornou pasážou so zavretými bránkami.

Taliansko lyžovanie Muži SP obrovský slalom 1. kolo Čítajte viac Žampa po chybe klesol. Patrím do najlepšej desiatky, vravel

Na prvých dvoch medzičasoch viedol, no v dolnej časti trocha stratil a zaradil sa len o dve stotiny za Faivrea. Darilo sa však aj lyžiarom za dvoma žrebovanými skupinami, Feller sa na tretie miesto vyšvihol s číslom 16, priebežne štvrtý bol Američan River Radamus s 18-kou (+0,30 s).

Adam Žampa vyrazil na zjazdovku Gran Risa so štartovým číslom 20. Na vrchu predviedol riskantnú jazdu, zároveň však dokázal ísť čisto, čo zúročil predovšetkým v spodnej pasáži.

Chytil v nej dobrý rytmus a s prehľadom postúpil (+1,07 s). V cieli prvého kola sa zaradil na dvanástu pozíciu a hoci potom ešte o dve miesta klesol, v druhej jazde mohol pomýšľať aj na útok na elitnú desiatku.

Adam Žampa Čítajte viac Žampa pokazil 2. kolo a prepadol sa. Pripísal si však päť bodov

Mladšiemu Andreasovi (č. 52) po dojazde patrila 30. priečka s mankom 2,03 s, ale vzápätí ho o jedinú stotinu odsunul mimo najlepšej tridsiatky Švéd Mattias Rönngren.

V druhom kole Adam Žampa opäť riskoval, no tentoraz mu to až tak nevychádzalo. Viaceré oblúky nenasadil správne a krátko pred koncom spravil veľkú chybu, po ktorej stratil rýchlosť a vo výsledkovej listine sa prepadol o jedenásť priečok.

"Dnes som získal ďalšie body, obsadil som ďalšie super miesto. Mal som na oveľa viac, v prvom kole to bola solídna jazda so stratou iba jednej sekundy, takisto v druhom kole to bola veľmi dobrá jazda, v ktorej som predviedol skoro v celej časti, že patrím do najlepšej desiatky.

Žiaľ, pred cieľom som urobil chybu a v mužskom lyžovaní si človek nemôže dovoliť žiadnu chybu. Tu sa nič neodpúšťa, nevadí, body sú na účte," povedal 31-ročný Slovák pre Zväz slovenského lyžovania (ZSL).

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Shiffrinová sa na čelo nevrátila. Dravé Talianky ju odsunuli mimo pódia

Kristoffersen ukázal, ako skĺbiť agresivitu s precíznosťou, skvele išiel najmä v ťažkej strmine a tretím najlepším časom sa prepracoval na čelo, ktoré dovtedy dlho okupoval Rakúšan Patrick Feurstein.

Ten sa napokon posunul o 23 miest na štvrtú pozíciu. Kristoffersen zdolal aj Odermatta s Fellerom, ktorí uhájili svoje miesta z prvého kola, post lídra neudržal Faivre.

Napriek tomu, že trať staval francúzsky tréner Kevin Page, stratil všetok náskok už na prvom medzičase a postupne sa prepadol až na 16. priečku.

Miška Oravcová Čítajte viac Koláčik pre Vlhovú, triumf pre Slovensko. Lyžovanie je pre Mišku viac ako šport

Kristoffersen je majster sveta v „obráku“ z roku 2019. V tejto disciplíne čakal na víťazstvo v pretekoch SP od 22. decembra 2019, keď sa radoval práve v Alta Badii, celkovo v nej dosiahol piaty triumf.

„Je to nádherný pocit, tvrdo som pracoval, aby som sa zžil s materiálom. V prvom kole som išiel možno až príliš ostro, ale získal som sebavedomie. Druhú jazdu som zašiel veľmi dobre, urobil som len drobné chyby,“ citoval Nóra portál laola1.at.

Fakty zo Svetového pohára

Obrovského slalom v Alta Badii: 1. Henrik Kristoffersen (Nór.) 2:25,04 min, 2. Marco Odermatt (Švaj.) +0,31 s, 3. Manuel Feller +0,37, 4. Patrick Feurstein (obaja Rak.) +0,58, 5. Luca De Aliprandini (Tal.) +0,69, 6. River Radamus (USA) +0,73, 7. Justin Murisier (Švaj.) +0,78, 8. Rasmus Windingstad (Nór.) +0,82, 9. Filip Zubčič (Chor.) +0,93, 10. Stefan Brennsteiner (Rak.) +0,95, … 25. Adam ŽAMPA +2,07, Andreas ŽAMPA (obaja SR) nepostúpil do 2. kola

Celkové poradie SP (po 11 súťažiach): 1. Odermatt 533 bodov, 2. Matthias Mayer (Rak.) 405, 3. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) 329, 4. Vincent Kriechmayr (Rak.) 277, 5. Beat Feuz (Švaj.) 255, 6. Kristoffersen 237, 91. Adam ŽAMPA 14

Poradie v obrovskom slalome (3 z 8): 1. Odermatt 280 bodov, 2. Kristoffersen 163, 3. Alexis Pinturault (Fr.) 141, 4. Feller 136, 5. De Aliprandini 127, 6. Žan Kranjec (Slov.) 106, … 28. Adam ŽAMPA 14

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Mathieu Faivre