Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zaslepení medailami, ktoré prišli z Ruska. Súčasný stav je dôsledok

Domáca jednotka na zahanbujúcom stom mieste. Muži na tom nie sú lepšie, štafeta sa krčí medzi poslednými. Za ňou sú len krajiny, ktoré berú zimné športy doplnkovo.

07.12.2021 06:00
Fialková Foto:
Paulína Fialková.
debata (32)

Slovenský biatlon zažíva začiatok sezóny ako zo zlého sna. Nevýrazné výsledky striedajú ešte horšie a pretekári spoločne s fanúšikmi majú hlavy v smútku.

A ako to na Slovensku býva zvykom, tí si ventilujú frustráciu ponižovaním športovcov na sociálnych sieťach.

Kríza Fialkovej

Nový ročník Svetového pohára má za sebou úvodné dve kolá a slovenská bilancia je zatiaľ biedna – dva bodíky Paulíny Fialkovej za 39. miesto vo vytrvalostných pretekoch.

"Samozrejme, že s výsledkami nie sme spokojní. Aj vzhľadom na to, že reprezentácia mala v príprave k dispozícii najvyšší rozpočet za posledné roky.

Na druhej strane, do začiatku olympiády, ktorá je aj pre nás vrcholom sezóny, zostávajú viac ako dva mesiace. Stále je dostatok času, aby sa výkony zlepšili," vraví šéf domáceho biatlonu Peter Vozár.

Fialková Čítajte viac Covid ma naučil počúvať svoje telo. Už nejdem cez mŕtvoly

Slováci riskujú, že v Pohári národov nevybojujú umiestnenie do 20. miesta, čo by znamenalo neúčasť štafiet na olympiáde v Pekingu.

„Očakávali sme, že sa k svetovej konkurencii priblížime a nie, že sa od nej budeme vzďalovať. V minulej sezóne zabodoval Michal Šima, štafety sa vedeli umiestniť v top 15. To nám teraz chýba. Základným cieľom je, aby v Pekingu štartovali obe štafety. Zatiaľ sme tesne na hrane,“ pokračuje Vozár.

Pod drobnohľadom je najmä Paulína Fialková. Šiesta žena sezóny 2018/19 sa trápi, minulý týždeň zaznamenala vôbec najhorší výsledok v kariére – 100. miesto v šprinte.

V tíme, v ktorom pôsobí s mladšou sestrou Ivonou, došlo v lete k zmene. Trénerku Annu Murínovú nahradil Tomáš Kos. Na pozícii kondičného trénera zostal Jakub Leščinský a práve obsadenie tohto postu zostáva podľa viacerých názorov problematickým.

To najkrajšie z biatlonovej strelnice Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Paulína Fialková.

"Niekoľkokrát som zopakovala, že biatlonisti by mali spolupracovať s kvalitným bežeckým odborníkom. Takým, akým bol napríklad Martin Bajčičák. Spoločnú prípravu s mužmi schvaľujem, tréningy určite mali šťavu a iný rozmer.

Nepáčia sa mi však reči, že preteky Svetového pohára slúžia ako tréning na olympiádu. Všetci sa na ňu pripravujú, ale výsledky a výkony počas sezóny by mali byť rovnako dôležité," reaguje bývalá reprezentantka Martina Halinárová.

Útoky na internete

Fialková pred štartom sezóny vyjadrila s prípravou spokojnosť. Realita je však zatiaľ iná. Základom jej krízy je nepresná streľba, z ktorej potom pramení slabý beh.

"Paulína je, čo sa týka tréningu, veľmi poctivá. Je dobré, že má v tomto smere čisté svedomie. Aj mne sa stalo, že som mala natrénované, cítila som sa skvelo, ale výsledky tomu nezodpovedali. V živote športovca sú aj také momenty.

Musí si to prebrať v hlave, zamyslieť sa s trénermi, pretože niekde sa stala chyba. Streľbu má momentálne veľmi zlú, rovnako aj beh. Ale v biatlone platí, že ak sa nedarí na strelnici, potom trpí aj fyzický výkon," vysvetľuje Halinárová, vicemajsterka sveta z roku 1999.

Martina Halinárová. Foto: SITA, Dušan Hein
Halinárová Martina Halinárová.

Fanúšikovia, rozmaznaní úspechmi Anastasie Kuzminovej i kvalitnými výsledkami Fialkovej z minulosti, staršiu zo súrodeneckého dua nešetria. Na internete ju podrobili značnej kritike. Nechýba osočovanie a urážky.

„Neviem, čo sa v našej spoločnosti stalo, že sme sa stali ľuďmi plnými zloby, hejtu, mudrovania, urážania, krutosti. Sme ako národ na takom dne, že toto je jediné čo nám ostáva? Asi áno,“ vyznala sa Fialková.

Sociálne siete slúžia športovcom na naháňanie fanúšikov i sponzorov. Majú však aj negatívne faktory. Názor na nich môže, častokrát v plnej anonymite, prezentovať ktokoľvek.

"Fialkové musia počítať s rizikom súčasnej doby a predovšetkým s dosahom sociálnych sietí. Hľadajú si sledovateľov a sponzorov. Keď sa darí, všetci sú vysmiati a počet fanúšikov narastá. Ale keď príde zlé obdobie, priaznivcom sa to logicky nepáči.

Je to ich údel – chcú byť populárne a mať veľa sledovateľov. Buď sa od toho odosobnia, nebudú čítať hanlivé príspevky, alebo sa vyrovnajú s tým, že sklamaní fanúšikovia vedia byť aj veľmi krutí," myslí si Halinárová.

Paulína Fialková Čítajte viac Hejteri, prebrali ste sa? Je náš národ na dne krutosti, pýta sa Fialková

Urážky na adresu Fialkovej odsúdili aj viacerí jej kolegovia. Podľa Vozára sa v takýchto prípadoch ukazuje aj mentalita slovenského národa.

"Treba si uvedomiť, že športovci neustále tvrdo pracujú. Do výkonu dávajú všetko, aj na úkor osobného života či iných aktivít. Športová drina je nesmierne ťažká. Ak by si ju mal niekto vyskúšať, zrejme by to po pár dňoch zabalil.

Na druhej strane, športovec musí zniesť určitú formu kritiky. Musí sa s ňou vyrovnať, hoci v tomto prípade sa prejavila aj mentalita slovenského národa," tvrdí prezident biatlonového zväzu.

Dedičstvo po minulom vedení

Začiatok sezóny vyzliekol domáci biatlon do naha aj v inom smere. Zdravotné problémy, ktoré mali na pretekoch Henrieta Horvátová i sestry Fialkové, spôsobili, že Slovensko v nedeľu neobsadilo tímovú súťaž.

Choré pretekárky jednoducho nemal kto nahradiť. Fanúšikovi zostáva len veriť, že do víkendových pretekov v Hochfilzene sa situácia zlepší.

„Rovnako ako ďalšie tímové športy u nás doma, aj my trpíme na úzku základňu. Ak nám vypadne jeden či dvaja členovia tímu, nemáme ich kým nahradiť,“ mrzí Vozára.

Paulína a Ivona Fialkové. Foto: TASR, Igor Stančík/slovenskybiatlon.sk
Paulína a Ivona Fialkové biatlon Paulína a Ivona Fialkové.

Podľa Halinárovej je súčasná situácia z veľkej časti spôsobená šafárením bývalého vedenia zväzu. Päťnásobná olympionička ho kritizovala už viackrát.

"V roku 2014 som sa dostala k práci s mládežou a spoznala katastrofálnu metodiku, v ktorej talenty vtedy pracovali. Súčasné vedenie dostalo to najhoršie, čo mohlo – dlhy a nepripravenú mládež. Veľkú vinu nesú bývalí šéfovia.

Zostali zaslepení medailami, ktoré prišli z Ruska a nevychovali žiadnych mladých pretekárov. Súčasný stav je toho dôsledkom. Je o to smutnejšie, že na zväze sú stále niektorí ľudia, ktorí sú za súčasný stav zodpovední," zdôrazňuje Halinárová.

Aj jej slová dokazujú, že situácia je vážna a kompetentní majú nad čím premýšľať.

Slovenský fanúšik drukuje biatlonu, ale ak neuvidí systematickú prácu a zlepšenie, na obľúbený šport rýchlo zanevrie. Ako v obdobných prípadoch, doplatila by na to predovšetkým mládež.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #biatlon #Paulína Fialková #Martina Halinárová #Peter Vozár