Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej útok zmarila chyba, skončila druhá. Shiffrinová sa vyrovnala legende

Američanka Mikaela Shiffrinová zostala aj po piaty raz nezdolaná v slalome v pretekoch Svetového pohára na domácom snehu v Killingtone.

28.11.2021 19:41 , aktualizované: 21:07
USA SR Lyžovanie SP 2.kolo slalom ženy... Foto: ,
Petra Vlhová gratuluje Mikaele Shiffrinovej k víťazstvu v Killingtone.
debata (10)

Shiffrinová tam predtým triumfovala v rokoch 2016 – 2019 a aktuálne pridala na tratí Superstar ďalšie víťazstvo. Vlani sa v Killingtone nejazdilo pre pandémiu koronavírusu.

V súčte oboch kôl Shiffrinová zdolala svoju najväčšiu rivalku Petru Vlhovú o 75 stotín sekundy.

Slovenská víťazka úvodných dvoch slalomových podujatí vo fínskom Levi mala pred Shiffrinovou po 1. kole náskok 20 stotín sekundy, ale v druhej jazde sa v hornej časti nevyhla väčšej chybe, čo ju stálo útok na prvé miesto.

Súboj Vlhová vs. Shiffrinová v Killingtone Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Killington (USA), 26. a 27. novembra – obrovský...

Skvelým spôsobom sa však vrátila do svojho rytmu a nakoniec ubránila aspoň druhé miesto. Celkovo dosiahla Vlhová v druhom kole až štrnásty najlepší čas.

Tretie miesto si v Killingtone vybojovala Švajčiarka Wendy Holdenerová, ktorá bola o osem stotín sekundy pomalšia ako Slovenka.

Pre Holdenerovú to bolo už 28. pódiové umiestnenie v SP v kariére, víťazstvo v slalome jej stále chýba. Preteky nevyšli podľa predstáv Slovenke s českým pasom Matine Dubovskej, ktorá skončila osemnásta s mankom 3,37 s na víťazku.

Petra Vlhová Čítajte viac Druhé kolo slalomu v Killingtone sme sledovali ONLINE

Shiffrinová vyhrala druhé preteky v aktuálnej sezóne, keď predtým triumfovala aj v ľadovcovej ouvertúre v obrovskom slalome v rakúskom Söldene.

Celkovo si pripísala 71. víťazstvo na podujatí Svetového pohára v kariére a 46. v slalome. Vyrovnala sa tým historickému rekordérovi v počte víťazstiev v jednej disciplíne zjazdového lyžovania v SP Ingemarovi Stenmarkovi. Legendárny Švéd počas svojej kariéry dosiahol 46 víťazstiev v obrovskom slalome.

Druhým miestom v Killingtone Vlhová potvrdila líderskú pozíciu v slalomovom hodnotení Svetového pohára, kde má na konte 280 bodov.

Petra Vlhová Čítajte viac Takmer zastala. Vlhová opísala nešťastný moment, pozrite si ho

Zverenka švajčiarskeho trénera Maura Piniho vedie s náskokom 20 bodov pred Shiffrinovou. Američanka je však s 360 bodmi na čele celkového hodnotenia SP. Pred Vlhovou má náskok 20 bodov. Tretia je s 210 bodmi Slovinka Andreja Slokarová.

"Sú to pre mňa špeciálne preteky. Počula som publikum, bolo to úžasné. Prežívam veľké emócie, pýtala som sa sama seba, či dokážem opäť vyhrať, opäť byť najrýchlejšia, opäť jazdiť bez chyby.

Petra dnes urobila chybu, ja žiadnu výraznú. Je to medzi nami veľmi tesný súboj a tak asi bude vyzerať sezóna aj ďalej. Je pekné vyhrať prvý slalom v sezóne a ešte aj pred domácimi fanúšikmi," vyznala sa v cieli 26-ročná Američanka a k vyrovnaniu rekordu Stenmarka dodala:

„Ťažko sa mi to slovami opisuje. Nevedela som o tom, ale niečo to pre mňa určite znamená. Je to niečo špeciálne, skutočne cool.“

Tím Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Mauro Pini - hlavný tréner.

Po sobotňajšom nepriaznivom počasí, ktoré zapríčinilo zrušenie obrovského slalomu, vládlo v nedeľu v Killingtone bezvetrie s mrazivými teplotami a nič nebránilo konaniu súťaže.

Vlhová vyrazila na trať ako prvá, obhajkyňa veľkého glóbusu jazdila isto, uvoľnene a bez väčších problémov. Po 1. kole sa usadila na čele s náskokom dvoch desatín pred Shiffrinovou.

Americká spolufavoritka sa nevyhla zaváhaniam, na treťom medzičase zaostávala o pol sekundy, až v spodnej časti zrýchlila a zredukovala stratu.

Priebežne tretia bola Švajčiarka Wendy Holdenerová, ktorá zaostala za Vlhovou o 0,58 s. Ďalšie pretekárky nabrali už vyše sekundové manko, obhajkyňa malého glóbusu Rakúšanka Katharina Liensbergerová bola priebežne piata (+1,24).

Killington Čítajte viac Magoni vinil časomer, Shiffrinová sa nebála. Pozrite si galériu

Trať druhého kola postavil Slovák Matej Gemza, jeden z trénerov Vlhovej. Poveternostné podmienky sa zhoršili, začalo snežiť a okrem viditeľnosti sa postupne zhoršovala aj podložka.

Z piatej priečky zaútočila Liensbergerová, ktorá sa vydarenou jazdou dostala do čela. Nestačila na ňu Nemka Lena Dürrová, Nemka po dvoch tretích miestach v Levi tentoraz skončila mimo pódia.

Oproti prvému kolu pridala na agresivite Holdenerová, ktorá došla do cieľa v zelených číslach a mala záruku pódiového umiestenia.

Favoritky na zisk veľkého glóbusu 2021/2022 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Marta Bassinová v predošlej sezóne zničila...

Shiffrinová vyštartovala razantne, z rytmu ju nevyviedla ani chyba v hornej časti, keď sa dostala do záklonu. Dynamickou jazdou sa dostala jasne do vedenia a hodila rukavicu Vlhovej.

Tá urobila obrovskú chybu po prvom medzičase, keď sa jej takmer skrížili lyže a takmer úplne zastala.

Na ďalšom medzičase tak už strácala 83 stotín, dokázala sa však rýchlo skoncentrovať, strminu i spodnú časť zvládla výborne a udržala si aspoň druhú priečku.

„Neviem, čo sa presne stalo. Zrazili sa mi lyže, stratila som rovnováhu. Bola to veľká chyba. Potok som musela riskovať. Mohlo to pre mňa dopadnúť aj horšie. Cítila som sa dnes skutočne dobre, keď riskujete, tak sa môže stať niečo také,“ povedala Vlhová pre ORF.

Fakty z Killingtonu:

Slalom SP: 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:38,33 min., 2. Petra VLHOVÁ (SR) +0,75 s, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,83, 4. Katharina Liensbergerová (Rak.) +1,41, 5. Lena Dürrová (Nem.) +1,55, 6. Sara Hectorová (Švéd.) +1,85, 7. Paula Moltzanová (USA) +2,13, 8. Maria Therese Tvibergová (Nór.) +2,15, 9. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) +2,39, 10. Andreja Slokarová (Slovin.) +2,55

Celkové poradie SP (po 5 z 37 súťaží): 1. Shiffrinová 360, 2. VLHOVÁ 340, 3. Slokarová 210, 4. Dürrová 201, 5. Liensbergerová 187, 6. Hectorová 158

Poradie v slalome (3 z 9): 1. VLHOVÁ 280, 2. Shiffrinová 260, 3. Dürrová 165, 4. Holdenerová 146, 5. Liensbergerová 122, 6. Michelle Gisinová (Švaj.) 101

odkaz Foto: Pravda
Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2021/2022.
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová