Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Covid ma naučil počúvať svoje telo. Už nejdem cez mŕtvoly

Nový tréner, rovnaké ambície. Paulína Fialková (29) by sa rada aj v olympijskej sezóne zaradila medzi užšiu svetovú špičku.

26.11.2021 18:30
Fialková Foto:
Paulína Fialková.
debata (3)

„Chcem byť spokojná s výkonmi nielen pod piatimi kruhmi, ale aj počas celého ročníka Svetového pohára,“ vraví slovenská biatlonová jednotka pred sobotným štartom sezóny vo švédskom Östersunde.

V sobotu sú na programe vytrvalostné preteky – ženy na 15 km (11.45), muži na 20 km (15.00), v nedeľu sa pôjde šprint – ženy na 7,5 km (11.00), muži na 10 km (13.45).

Vstupujete do 11. ročníka medzi profesionálkami, cítite sa už ako veteránka?

Tak by som sa nenazvala, ale skúsená som už dosť. Príprava vyšla podľa plánu. Neviem si predstaviť, čo by som mohla urobiť viac. Ako to celé vypáli, už nie je úplne v mojich rukách.

Trénerku Annu Murínovú nahradil po minulej sezóne český odborník Tomáš Kos. Prospela vám zmena?

Bol to dobrý krok v prospech všetkých zúčastnených. Som spokojná.

Fialkové biatlon Kos Čítajte viac Biatlon spojil sily. Profitovať chcú z toho muži i ženy

Je iné, keď velí tréner ako trénerka?

Je tam rozdiel, ale nechcem hovoriť, čo je dobré a čo zlé. S Ankou máme stále veľmi dobrý vzťah. Dlho sme spolupracovali a dosiahli veľmi pekné výsledky. Ale chcelo to zmenu a fakt, že teraz máme mužského kouča, je vlastne náhoda. Mužov-trénerov je v biatlone aj tak všeobecne viac.

Kos je špecialista na streľbu, získali ste pod jeho vedením väčšiu istotu na strelnici?

To je ťažké hodnotiť. V príprave aj v pretekoch sú momenty, keď sa na strelnici cítim istejšia a zase naopak, keď ma prípadný strelecký neúspech zneistí. Streľba nie je o trénerovi, skôr o mne ako o pretekárke. Sú to veci, s ktorými sa musím vyrovnať sama. Tréner môže pomôcť, ale už som dostatočne skúsená, aby som si tieto veci riešila v hlave sama.

Využívali ste aj služby mentálneho kouča?

V minulosti som s ním spolupracovala. Dospela som však k záveru, že musím na sebe pracovať samostatne. Sama si viem najlepšie uvedomovať veci, keď sa nad nimi zamýšľam.

Paulína a Ivona Fialkové. Foto: TASR, Igor Stančík/slovenskybiatlon.sk
Paulína a Ivona Fialkové biatlon Paulína a Ivona Fialkové.

Ako sa vám trénovalo s kolegami z mužskej reprezentácie?

Mala som z toho dobrý pocit, išlo o spestrenie prípravy. Určite aj im to niečo prinieslo, najmä profesionálnejší tím, ktorý sme mali a oni predtým veľmi nie. Aj chalani si prípravu pochvaľovali. Sme dobrí kamaráti, bolo to fajn.

Cítili ste počas prípravy zdravotné obmedzenia, ktoré vás limitovali po prekonaní vírusu v minulej sezóne?

Verím, že po covide je už všetko v poriadku. Cítim sa fajn, nemám žiadne obmedzenia. Už nič nenaznačuje tomu, že by som mala mať po chorobe nejaké následky. Teraz sa musím chrániť, aby sa to nezopakovalo, pretože po minulej sezóne viem, že covid môže byť pre športovca fatálny.

V akom zmysle?

Kompletný ročník bol o jednom veľkom ponaučení, predovšetkým v súvislosti s rešpektom k vlastnému zdraviu a telu. Vždy som bola a stále som typom človeka i športovca, ktorý ide cez „mŕtvoly“. Častokrát som odignorovala varovné signály, ktoré mi telo vysielalo, keď už malo dosť. A to nielen po covide, aj pri inom extrémnom zaťažení.

Po lanskom ročníku som si uvedomila, že v mojom veku už musím rešpektovať, čo mi vraví telo. Zdravie mám iba jedno. Šport je len určitou etapou môjho života a komplikácie mi nestoja za to, aby som si privodila trvalé zdravotné následky. Podľa tohto pravidla sa už budem riadiť do konca života.

Biatlon Čítajte viac Smúti nielen biatlon. Zomrel prvý tréner Kuzminovej na Slovensku

Platí, že vrcholom sezóny budú olympijské preteky v Pekingu?

Áno, ale okrem olympiády je pre mňa dôležitá aj celá sezóna Svetového pohára. Chcem byť spokojná s výkonmi nielen pod piatimi kruhmi, ale aj počas celého ročníka. Verím, že všetko, čo som natrénovala, pretavím do výsledkov.

V minulosti ste vyhlásili, že pokračovanie kariéry bude závisieť aj od prípadného úspechu či neúspechu na olympiáde. Zmenilo sa na tom niečo?

Je to otvorená otázka, na ktorú teraz neviem odpovedať. Sústredím sa na novú sezónu a po jej skončení uvidíme, čo bude.

Ako sa pripraviť na preteky v stredisku pri Pekingu, ktoré leží v nadmorskej výške 1800 m?

Výška bude hlavným aspektom, pre ktorý bude olympiáda mimoriadne náročná. Len samotná aklimatizácia na tieto parametre stojí veľa síl, nehovoriac o samotnom plnom programe pretekov. Podmienky na trati môže skomplikovať aj veterné počasie, ktoré býva v tejto oblasti časté.

Aké máte informácie o trati?

Takmer žiadne. Nemám ich ja, ale ani ostatné pretekárky, pretože žiadna tam ešte nebola. Už dva roky na nej trénujú výhradne domáci. Skúška olympijskej trate, ktorá býva zvykom, sa tentoraz nekonala. Určité informácie vopred dostaneme od servismanov, ktorí v decembri vycestujú do Číny na obhliadku snehu.

Avšak z môjho pohľadu je to veľmi neskoro, cítim nespravodlivosť. Olympiáda je pre všetkých, nielen pre Číňanov. Aj ostatní pretekári by mali mať možnosť vyskúšať si trať. Ale v tomto smere budeme na tom s ostatnými pretekárkami rovnako.

Ktoré biatlonistky budú patriť medzi vaše hlavné súperky?

Tradične silné budú Nórky, ale vo veľmi dobrom svetle sa ukazuje Elvira Öbergová (mladšia sestra olympijskej šampiónky Hanny Öbergovej, pozn.). Videli sme ju na sústredení v Idre Fjäll, nastúpila s nami aj v kontrolných pretekoch. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať sezóna, ale Elvira je podľa mňa kandidátkou na umiestnenie v najlepšej trojke ročníka.

Ako vnímate aspoň čiastočný návrat divákov na tribúny?

Veľmi sa tomu teším. Bola by som najradšej, ak by sa už situácia vrátila do normálu. Verím, že ešte zažijem sezónu, počas ktorej budem môcť súťažiť pred zaplnenými tribúnami.

Petra Vlhová i Peter Sagan deklarovali kladný postoj k očkovaniu, ako je to s vami?

Po skončení minulej sezóny sme sa dali zaočkovať spoločne s celým tímom. Vedeli sme, že vakcína je podmienkou pre účasť na olympiáde. Zároveň sme to chceli mať čím skôr „z krku“, čo sa nám aj vyplatilo, pretože som mala silnú reakciu na očkovanie a dosť ma to odrovnalo z tréningu.

Športovec by sa mal očkovať čím skôr pred predpokladaným vrcholom sezóny – tak, aby sa stihol dať dokopy. A čo sa týka môjho všeobecného názoru na očkovanie, vyjadrovať by sa mali len odborníci.

Počet nakazených na Slovensku stúpa, nemocnice sú plné, vláda schválila lockdown. Ako takáto situácia vplýva na športovca?

Počas sezóny to až tak nevnímam. Ideme si svoje, trénujeme a štartujeme na pretekoch, hoci aj tam platia viaceré obmedzenia. V zásade robíme to isté, čo každú sezónu, počas nej sa nás lockdown nedotkne. Ale ak by som mala byť celú zimu doma, asi by som už bola zo situácie poriadne utrápená. Myslím, že to už je asi každý na Slovensku…

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #ZOH 2022 #Paulína Fialková #Peking 2022 #SP