Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čistá duša Hilda Múdra odišla za slávnym zverencom

Jej najslávnejší zverenec Ondrej Nepela odišiel do krasokorčuliarskeho neba mladý, pred takmer 33 rokmi. V pondelok sa za slovenským športovcom storočia vybrala aj jeho legendárna trénerka Hilda Múdra. Mala 95 rokov.

22.11.2021 09:41 , aktualizované: 21:28
Hilda Múdra Foto: ,
Hilda Múdra počas rozhovoru pre Pravdu v roku 2008.
debata (21)

"Príčinou smrti nebola korona, ale situácia, ktorá vládne, jej nepomáhala. Žila v domove služieb Archa, navštevovali sme ju, ale už to nebolo vždy možné ako pred pandémiou.

Babička sa dlho držala. Zlyhalo jej srdce, zomrela pokojne, v spánku, nič ju nebolelo. Mali sme pocit, akoby si sama určila, kedy sa s týmto svetom rozlúči. Mala krásny život a aj dôstojnú smrť," hovorí o jej posledných týždňoch vnučka Andrea Kráľovičová.

Aj takto si budeme pamätať Hildu Múdru Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Ondrej Nepela so svojou trénerkou Hildou Múdrou...

Optimizmus, empatia, úprimnosť

Ako najstaršia vnučka ju často sprevádzala na rôznych športových i spoločenských akciách. Trávili spolu veľa času, zhovárali sa o jej úspechoch, ale aj o iných významných udalostiach, ktoré ovplyvňovali jej život.

Čo si uvedomí na prvom mieste, keď bude na ňu spomínať?

"Babička bola životný optimista. Takí ľudia sú dnes vzácni. V ničom nehľadala nič negatívne. V každom videla len to dobré, mala v sebe obrovskú empatiu.

A neexistovala pre ňu prekážka, ktorá by sa nedala preskočiť. Život nemala vždy jednoduchý, ale plávala ním s neskutočnou ľahkosťou.

Bola čistý a úprimný človek. Čo na srdci, to na jazyku. To bola moja babička," približuje veľkú postavu slovenského športu.

Hilda Múdra s Ondrejom Nepelom v marci 1973. Foto: TASR
Hilda Múdra, Ondrej Nepela Hilda Múdra s Ondrejom Nepelom v marci 1973.

Rodáčka z Viedne žila od roku 1947 v Bratislave. Vtedy sa členka Viedenskej ľadovej revue Hildegard Klimpel, ktorá sa v mladosti venovala na Dunaji aj kajaku, vydala v bratislavskom Modrom kostolíku za novinára Jozefa Múdreho. V roku 1949 sa jej narodila dcéra Dagmar a o rok neskôr syn Pavol.

Nepela? Ako tretie dieťa

Vypracovala sa na špičkovú krasokorčuliarsku odborníčku. Viedla Mariána Filca, Agnesu Búřilovú-Wlachovskú, Miroslava Šošku, Ľudmilu Bezákovú, Evu Križkovú-Ďurišinovú či úspešného tanečníka a trénera Martina Skotnického.

Pôsobila aj v zahraničí a medzi jej zverenky patrila napríklad Švajčiarka Charlotta Walterová, deviata na ZOH 1972, alebo Chorvátka Sanda Dubravčičová, strieborná z ME 1981 a desiata na sarajevských ZOH 1984, na ktorých zapaľovala olympijský oheň. Neskôr sa v Dúbravke, kde bývala, intenzívne venovala najmä športovcom s mentálnym postihnutím.

Hilda Múdra, Ondrej Nepela Čítajte viac Keď sa v telefóne ozvalo teta, vedela som, že je to Ondrík

Jej klenotom však bol Ondrej Nepela. Olympijského šampióna zo Sappora 1972, trojnásobného majstra sveta a päťnásobného majstra Európy piplala od jeho siedmich rokov. Často ho sama vnímala ako svoje tretie dieťa. Absolútne jej dôveroval, ideálne sa dopĺňali. Až do predčasného odchodu ju neoslovoval inak ako teta.

„Naša spolupráca bola jedinečná a neopakovateľná,“ vravela v rozhovore pred takmer rokom, keď oslavovala 95. narodeniny.

Šampión si úspechy vydrel

V našom rozhovore si zaspomínala na Nepelu, ktorého viedla pätnásť rokov.

„Na Ondríka ma upozornila jeho mamička, keď som trénovala mladých adeptov krasokorčuľovania v Slovane. Poprosila ma, či by som sa na neho nepozrela, lebo tam už dlhšie chodí, veľmi ho to baví a nik z trénerov si ho poriadne nevšíma. Ako poďakovanie mi doniesla pohár malinového džemu.“ Zdôrazňovala, že mal veľkú pokoru a bol mimoriadne usilovný.

Dlhoročná trénerka Ondreja Nepelu Hilda Múdra... Foto: TASR, Michal Svítok
SR Krasokorčuľovanie Memoriál Nepelu voľné jazdy muži BAX Dlhoročná trénerka Ondreja Nepelu Hilda Múdra na snímke z októbra 2014.

„Nebol klasicky talent, úspechy na ľade si tvrdo vydrel. Ale práve jeho cieľavedomosť ho odlišovala od ostatných krasokorčuliarov. Vedel, že chce niečo dokázať a že v jeho prípade je talent málo.“

Krasokorčuľovanie bol jej život. Ale nežila len ním. Jej vnučka spomína, že rada trávila čas na chate v Senci, rada aj plávala.

„A často chodila do kina, divadla, na rôzne vernisáže… Aj keď už nebola v najlepšej kondícii, odoberala noviny, sledovala televíziu.“

Posledná rozlúčka s Hildou Múdrou bude 1. decembra v bratislavskom krematóriu.

Hilda Múdra s Jozefom Sabovčíkom v januári 2016. Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Krasokorčuľovanie ME ženy krátky program BAX Hilda Múdra s Jozefom Sabovčíkom v januári 2016.

Prezidentka: Slovensku spravila dobré meno

Prezidentka Zuzana Čaputová sa poďakovala Hilde Múdrej za to, aké dobré meno spravila Slovensku vo svete.

"Pre jedného z najslávnejších slovenských športovcov, krasokorčuliara Ondreja Nepelu, bola druhou mamou. Priviedla ho k olympijskému zlatu a oporou mu bola aj v jeho ťažkých životných chvíľach.

Rodená Viedenčanka našla druhý domov v Bratislave. A aj keď pri okupácii v 1968 zvažovala odchod, napokon zostala do konca svojho života na Slovensku.

Hilda Múdra mala srdce zapálené pre šport. Ďakujem jej za to, aké dobré meno spravila Slovensku vo svete," uviedla hlava štátu na sociálnej sieti.

Prezidentka navštívila Hildu Múdru pred šiestimi mesiacmi v jednom z bratislavských domovov seniorov. „Pamätám si jej pohľad a vnímala som jej krehkosť,“ napísala. (TASR)

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Ondrej Nepela #Hilda Múdra