Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najúspešnejší rakúsky olympionik: Hanbím sa za našu krajinu!

Po zavedení lockdownu pre neočkovaných obyvateľov proti ochoreniu COVID-19 obvinil Felix Gottwald rakúsku vládu z diskriminácie a rozdeľovania.

17.11.2021 06:40
Rakúsko koronavírus vláda opatrenia... Foto: ,
Ľudia čakajú v rade na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vo verejnom autobuse vo Viedni počas lockdownu pre nezaočkovaných. Obyvatelia Rakúska, ktorí nie sú zaočkovaní proti koronavírusu alebo za posledných 180 dní neprekonali ochorenie COVID-19, musia ísť do lockdownu.
debata (47)

Opatrenia začali platiť v pondelok a uplatňovať by sa mali zatiaľ desať dní, pričom jednotlivé spolkové krajiny môžu zaviesť aj prísnejšie pravidlá. Týkajú sa približne dvoch miliónov Rakúšanov.

Bývalý združenár Gottwald vyjadril svoje znechutenie z tohto kroku v otvorenom liste a oznámil odchod z národného športového výboru, kde sa angažoval najmä v rozvoji telesnej kultúry.

„Po deviatich mesiacoch vo funkcii môžem povedať, že v našej krajine sa toho môže stať veľa, ale určite to nie je o zdraví či pohode Rakúšanov a ľudí žijúcich v Rakúsku – a to uprostred najväčšej zdravotnej krízy,“ citujú tamojšie médiá trojnásobného olympijského i svetového šampióna.

„Hlboko sa hanbím za našu krajinu a ako Rakúšan som nahnevaný, smutný a zarazený zároveň,“ dodal 45-ročný rodák z mesta Zell am See.

Považuje sa za „zdravého človeka, ktorý veľmi zodpovedne používa rozumné opatrenia na zvládnutie pandémie“.

„Ako športovec som sa naučil vyrovnať s prehrami a neúspechmi, poučiť sa z nich, ďalej napredovať a správať sa k sebe aj k ostatným s rešpektom a dôstojnosťou. Tieto cnosti mi zo strany politikov v súčasnosti úplne chýbajú,“ tvrdí Gottwald.

Djokovič a Kyrgios Čítajte viac Djokovič našiel zaočkovaného antivax zástancu. Absolútne nečakaného

Hnev legendy severskej kombinácie si odniesol najmä minister športu Werner Kogler. Ten ocenil Gottwaldovu snahu prispieť k rozvoju pohybovej kultúry a jeho rezignáciu z funkcie označil za poľutovaniahodnú.

„Z pozície politikov je naším poslaním chrániť obyvateľstvo,“ obhajuje rozhodnutia Kogler.

Doplnil, že k zavedeným opatreniam podnietil kompetentných dramatický počet nárastu pozitívnych prípadov najmä medzi neočkovanými ľuďmi a vyťažené kapacity nemocníc.

Rakúsko Lyžovanie SP Ženy Obrovský Slalom Čítajte viac Vlhová sa dala zaočkovať už v apríli: Nečítala som hlúpe názory

Zdôrazňuje, že veľkej časti rakúskej populácie je stále umožnené športovať.

„Tí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať, môžu, samozrejme, tiež športovať.

Zatiaľ však medzi štyrmi stenami alebo na verejných priestranstvách v dostatočnej vzdialenosti od ostatných, aby minimalizovali riziko infikovania seba a ostatných.

Pandémia sa ani zďaleka neskončila. Teraz je kľúčové, aby sa dalo zaočkovať čo najviac ľudí. Takto môžeme chrániť seba aj ostatných pred infekciou a vážnymi chorobami,“ uzavrel Kogler.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #lockdown #Felix Gottwald