Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dopujete, no skrývate sa za lieky! Björgenová opísala boj za svoje očistenie

V zbierke má pätnásť medailí zo zimných olympijských hier a dvadsaťšesť cenných kovov z majstrovstiev sveta.

21.10.2021 06:33
Marit Björgenová Foto:
Marit Björgenová v Pjongčangu.
debata (17)

Tých s najcennejším odleskom je osem zo ZOH a osemnásť z MS. K tomu neuveriteľných 114 víťazstiev v pretekoch Svetového pohára, ktoré zdobia kariéru Marit Björgenovej.

Fenomenálna Nórka vládla jeden a pol dekády svetovému bežeckému lyžovaniu, ale počas kariéry prežila aj niekoľko náročných okamihov. Zrejme ten najťažší opisuje vo svojej autobiografii s názvom

„Srdce víťazky. Príbeh Marit Björgenovej“, ktorú s ňou napísala moderátorka televízie NRK Ingerid Stenvoldová.

Marit Björgenová Čítajte viac Legenda oznámila koniec. Už nemám motiváciu, priznáva Björgenová

Bolo ním obvinenie z dopingu, ktoré sa však nikdy nedostalo na verejnosť. A podľa jej neprajníkov sa celá záležitosť schválne zamietla pod koberec. Čo sa vlastne stalo pred štyri a pol rokom?

Bolo to krátko po majstrovstvách sveta vo fínskom Lahti v roku 2017, kde si vtedy 37-ročná nórska „superžena“ vybehala štyri zlaté medaily.

Rok a pol po narodení syna Mariusa sa svet behu na lyžiach dozvedel, že sa vlastne nič nezmenilo. Kráľovnej bielej stopy nemal kto sňať korunku z hlavy.

Marit Björgenová Čítajte viac Astmatička Björgenová víťazí už na štarte

Radostná idylka v dome Björgenovej v Trondheime však trvala len dovtedy, kým sa nedozvedela výsledky dopingových testov po behu na 30 km voľnou technikou, kde brala zlato.

Keď zdvihla telefón, tímový lekár Petter Olberg jej smutným hlasom oznámil, že mala vo vzorke moču stopy po anabolickom steroide 19-norandrosteróne.

Je to látka zo zoznamu zakázaných Svetovou antidopingovou agentúrou, lebo zásadne zvyšuje svalový výkon, a Björgenová to dobre vedela.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marit Bjørgen (@mabjoerg)

Z opojenia zlatými medailami z Lahti spadla na psychické dno. Bála sa, ako ju znenávidí celý lyžiarsky svet. Pripomenula si nedávnu dopingovú kauzu krajanky Therese Johaugovej a všetky dôsledky, ktoré to malo na jej kariéru.

Björgenová tušila, že toto môže byť povestná kvapka, po ktorej sa jej zrúti celá skvostná kariéra.

V minulosti už musela neraz vysvetľovať, ako je možné, že má terapeutickú výnimku na užívanie liekov proti astme, keď väčšina jej súperiek sa musela zaobísť bez nej.

Vitalina Bacaraškinová Čítajte viac Čakali ste, že bez dopingu nebudeme vyhrávať. A teraz to vidíte, smejú sa Rusi

Pripomenula si ostré slová veľkej poľskej súperky Justyny Kowalczykovej:

„Nóri dopujú rovnako ako ostatní, ale skrývajú sa za lieky, na ktoré majú špeciálny certifikát. Bez nich by ani Björgenová nebola taká fenomenálna. A možno by nebola ani nadpriemerná…“

Nórska bojovníčka začala boj za svoje očistenie. Spolu s lekárom Olbergom pripravili kompletnú dokumentáciu pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu o lieku, ktorý mala predpísaný – prečo, ako dlho ho užívala a v akých množstvách.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #beh na lyžiach #Marit Björgenová