Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Z tretieho Žampu už nie je chlapec. Vie to aj Pinturault

Vypestovať si správne návyky je kumšt. V jedle či vrcholovom športe. Dobrá rada je nad zlato.

18.10.2021 08:30
Bratia žampovci Foto: ,
Bratia Žampovci, zľava Teo, Adam a Andreas.
debata

Nájsť skúseného borca, ktorý vám čo-to poradí, je ešte cennejšie. Ako to však vyzerá, keď vám radia dvaja starší bratia?

„Ako sa hovorí v známej reklame – je to na nezaplatenie,“ usmieva sa Teo Žampa.

Nevypestuje si zlozvyky

Talentovaný alpský lyžiar už niekoľko rokov trénuje so staršími bratmi. Vo Svetovom pohári sa im hovorí The Žampas. Adam a Andreas pravidelne bodujú, najmä v obrovskom slalome.

„Nálada je skvelá. Ťaháme sa, hecujeme. Niekedy, keď to nejde tak ako má, je to náročnejšie. Sme však bratia, vždy držíme spolu,“ vraví najmladší i najvyšší z bratského tria.

Dvanásteho októbra oslávil 19. narodeniny. Uvedomuje si, že sa blíži k pomyselnej hranici. Tá vyselektuje talentovaných juniorov. Na neúspešných a takých, ktorí sa presadia aj medzi seniormi. Teo Žampa má však výhodu. Pomoc z prvej ruky.

Adam Žampa Čítajte viac Vlhovej úspech je fantastický. Druhú ženu vo Svetovom pohári však nemáme

„Je to obrovské plus. Adam i Andreas mi včas povedia, kde a akú chybu robím. Ťažím z toho, lebo si nevypestujem toľko zlozvykov hneď na začiatku. Ak si ich necháte, s pribúdajúcim vekom je náročnejšie odstrániť ich,“ pokračuje mladý Podtatranec.

Po spoločnej príprave pod štítmi našich veľhôr sa jeho cesta s bratmi rozdelí. Starších čaká v sobotu štart Svetového pohára v Söldene. Teo naskočí do Európskeho pohára či pretekov FIS.

„Rád by som sa dostal na pódium v Európskom pohári a získal medailu na svetovom šampionáte juniorov v Panorama City. Verím, že sa raz pridám k bratom a zajazdíme si všetci traja Svetový pohár,“ želá si najmladší Žampa.

Nie je vyplašený

O dvanásť rokov starší Adam i 28-ročný Andreas zaregistrovali výrazný bratov posun v rebríčku FIS. Z druhej tisícky až na 665. priečku v super G a 857. pozíciu v obrovskom slalome. Práve tieto disciplíny sú Teovou doménou.

„Teo nám doniesol mládežnícku dravosť. Nenechá si skákať po hlave. Keď nás na tréningu náhodou zdolá, vykrikuje nám to celý deň. A to si nedáme. Snažíme sa mu odovzdať naše skúsenosti a on nás zasa tlačí zozadu, aby sme nezaspali,“ vraví Adam.

Favoritky na zisk veľkého glóbusu 2021/2022 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Marta Bassinová v predošlej sezóne zničila...

„Mám radosť, že nám šliape na krk. Ide mu to. Má sebavedomie i talent. Čaká ho však ešte veľa roboty,“ pridáva sa Andreas.

Za posledné mesiace Teo povyrástol i zmohutnel.

„Už to nie je chlapec ako kedysi,“ usmieva sa Adam a registruje jeden zásadný rozdiel.

Teo ho ukázal aj počas dvojdňového tréningu s víťazom Svetového pohára 2021/22 Alexisom Pinturaultom. Francúz prijal ponuku slovenských bratov, aby si s nimi zajazdil na kopci, ktorý si rezervovali.

„Teo prišiel za Alexisom a povedal mu, že ide pred ním, lebo je to naša trať,“ smeje sa Adam.

vlha vlhová Čítajte viac Magoni najviac zranil Petru. Pini na ňu prenáša pokoj

„Je to skvelé. Nechýba mu rešpekt, ale nepociťuje z hviezd stres. Keď som prišiel na prvé preteky Svetového pohára ja, bol som z toho vyplašený. Benjamin Raich, Bode Miller, Ted Ligety… Pozeral som na nich a hovoril si: ty brďo, ja budem s nimi súťažiť?“ porovnáva Adam.

Sám veľmi dobre vie, aká náročná cesta Tea čaká…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Andreas Žampa #Teo Žampa