Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová: Som pripravená. Na reči a pohľady súperiek i medailový sen

Nedávno zdvíhala nad hlavu veľký glóbus. Teraz, po krátkom lyžiarskom lete, už myslí na ďalšie trofeje. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (26) prišla na pondelňajšiu tlačovú konferenciu v pohodlných teniskách a s veľkým odhodlaním.

11.10.2021 10:50 , aktualizované: 16:54
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na tlačovej konferencii pred začiatkom novej sezóny.
debata (18)

„Chcem medailu z olympiády, viackrát som už povedala, že veľký glóbus nie je priorita,“ povedala Liptáčka slovenským médiám. Obhajkyňa celkového prvenstva vo Svetovom pohári vstúpi do novej sezóny o dva týždne – obrovským slalomom v Söldene.

Stihli ste si medzi sezónami oddýchnuť?

Po sezóne som išla na dve dovolenky a strávila som aj viac času doma a menej na lyžiach. Potrebovala som to, inak by som prišla teraz do Söldenu a možno povedala, že mám toho plné zuby.

Ako ste dobíjali baterky?

Bola som trochu s rodinou aj s neterou Lujzou. Rada by som si s ňou zalyžovala, ale nemám na to čas. Mám problém si ho nájsť sama na seba. Dávam lyžovaniu všetko, je to celý môj život. Pozerám sa na detaily.

Mám voľno, ale nemôžem ísť robiť niečo, lebo budem na druhý deň unavená. Neviem, koľko rokov ma čaká, ale dám do toho všetko. Som na vrchole a tieto detaily rozhodujú. Po kariére si všetko užijem.

Favoritky na zisk veľkého glóbusu 2021/2022 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Marta Bassinová v predošlej sezóne zničila...

Čo vám najviac utkvelo v pamäti z predošlej sezóny?

Zisk glóbusu. S odstupom času sa tam však viac tlačí Jasná. Navždy budem mať tamojší triumf v srdci. Bolo to veľmi emotívne. Je to môj domov, vždy som tam chcela vyhrať. Podarilo sa a ešte v akej situácii.

Musela som zvíťaziť, aby som sa dotiahla na vtedajšiu líderku Laru Gutovú-Behramiovú. Navyše, obrák mi vtedy nešiel. Našla som vnútornú silu a vyhrabala som sa z ťažkých chvíľ.

Aká je atmosféra v tíme pred štartom nového ročníka?

Je tam smiech, ale aj pracovné nasadenie. Každý robí maximum, aby som podávala najlepšie výkony – na tréningu i v pretekoch. Človek však nikdy nevie, aká bude sezóna.

Zmena nastala v tréningu, vymenili sme kvantitu za kvalitu. Moje telo sa trochu zmenilo, využívam iné svaly, ktoré som predtým nezapájala.

Petra Vlhová, vľavo asistent hlavného trénera... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Matej Gemza Petra Vlhová, vľavo asistent hlavného trénera Matej Gemza a vpravo jej brat Boris Vlha.

Trénera Livia Magoniho nahradil Mauro Pini. Ako sa vám so Švajčiarom zatiaľ spolupracuje?

Urobila som veľkú zmenu. Každý človek je iný, som spokojná s týmto krokom. Iste, aj ja porovnávam, aké to bolo s Liviom a aké to je s Maurom. Príde mi to normálne, môžu to robiť aj ostatní ľudia.

Musia však rešpektovať, že išlo o moje rozhodnutie. Potrebovala som zmenu. Taký je život. Musím byť šťastná a spokojná na to, aby som podávala výkony. Teraz som, nebolo však ľahké spraviť túto zmenu. Aj ja si však niekedy poviem – chvalabohu…

Do sezóny vstupujete ako obhajkyňa veľkého glóbusu. Cítite tlak?

Bude to iné. Snažím sa zostať pokojná a sústrediť sa na seba. Neriešiť, že všetky oči sa budú upierať na mňa. Bude tam veľa rečí, ale som na ne pripravená. Pôjdem si svoje a podám maximum. Cítim sa silná.

petra vlhová, lara gutová-behramiová Čítajte viac Poľovačka na Vlhovú sa začína. Toto sú jej najväčšie rivalky

Začína sa olympijská sezóna, Peking 2022 bude špecifický. Idete do neznámej destinácie, neotestovali ste si trať. Ako to vnímate?

Úprimne? Vôbec som sa nad tým nezamýšľala… Môže to byť výhoda i nevýhoda. Olympiáda je špecifická udalosť. Jediná šanca raz za štyri roky.

Zatiaľ vám chýba olympijská medaila. Pôjdete si po ňu do Pekingu?

Nebudem sa na to upínať. Je tam veľa faktorov a je to aj ďaleko. Budem sa snažiť o to, aby som uspela. Dala som tento rok do lyžovania maximum, aby sme to dosiahli. S tímom urobíme všetko, aby sa môj sen stal skutočnosťou.

Je prioritou obhajoba veľkého glóbusu alebo zisk olympijskej medaily?

Chcem medailu z olympiády, viackrát som už povedala, že veľký glóbus nie je priorita.

Tešíte sa do Söldenu?

Áno, ale ešte sú dva týždne. Viac to začnem cítiť tesne pred štartom.

Lara Gutová-Behramiová, Petra Vlhová Čítajte viac Získa Vlhová výhodu nad Gutovou? Úlohu môže zohrať vakcína

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2021/2022