Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Starenu strieda deva. FIS berie Vlhovej tromf, čelí kritike legendy

Gordon Neil Spencer bol netuctový chlapík. Známe meno v histórii alpskej kombinácie, druhej svetovej vojny i vývoja kontaktných šošoviek.

07.10.2021 12:05
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová počas pretekov vo Val di Fassa.
debata

Letecké eso z druhej svetovej vojny so siedmimi potvrdenými zostreleniami, utrpelo počas Bitky o Britániu v roku 1940 vážne poranenie zraku. Na jedno oko Spencer videl, na druhé nie.

Hoci musel predčasne odísť na výsluhový dôchodok, pomohol s revolučným objavom kontaktných šošoviek.

Deväť rokov predtým žil bezstarostný i hviezdny športový život ako zjazdový lyžiar. Veď v roku 1931 sa stal historicky prvým víťazom v alpskej kombinácii v Kitzbüheli.

Súčet Britových časov v zjazde na legendárnom Streife a dvoch slalomových kolách je jediným víťazstvom pre ostrovnú krajinu v histórii legendárnych pretekov na Hahnenkamme.

V tom čase bola alpská kombinácia akýmsi bleskom z jasného neba. Vďaka nej sa na olympiáde v Ga-Pa 1934 premiérovo objavilo zjazdové lyžovanie.

Vlhová Čítajte viac Problém pre Vlhovú. FIS zvažuje vyradenie super-G, bude viac zjazdov?

Po takmer sto rokoch jedna z najlepších disciplín víťazky Svetového pohára Petry Vlhovej zrejme definitívne zapadne prachom. Na budúcoročných olympijských hrách v Pekingu jej zaznie umieračik.

"Viete, čo mám rád na Američanoch? Že keď si napnem ligu amerického futbalu NFL, tak vytiahnu štatistiku z roku 1952 a porovnávajú ju s terajšími parametrami.

Hovorí sa tomu budovanie tradície. V USA vedia, ako na to. Vážia si ju. Uvedomujú si, aká je dôležitá.

Kombinácia má takmer storočnú tradíciu. Nič nie je náročnejšie ako stavať na nej. To však vyžaduje čas. A FIS (Medzinárodná lyžiarska federácia, pozn.) ho nemá," hnevá sa bývalý zjazdár Ivica Kostelič pre skiracing.com.

Koniec obojživelníkom

Pre legendárneho Chorváta bola alpská kombinácia najsilnejšou disciplínou. Štartoval na štyroch olympiádach, získal kvarteto strieborných medailí, z toho tri práve v kombinácií.

Pred desiatimi rokmi zdvihol nad hlavu veľký krištáľový glóbus pre celkového víťaza Svetového pohára. Štvrtinu bodov mu zaistila práve disciplína lyžiarskej univerzálnosti.

"Alpská kombinácia je podstata zjazdového lyžovania. Kombinuje zručnosti v zjazde a slalome. Uspieť v nej je najťažšia úloha pre hociktorého zjazdára.

Petra Vlhová s veľkým glóbusom v Bratislave Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová s otcom Igorom na tlačovej...

Opýtajte sa hocikoho – od starších až po nových pretekárov a povedia vám to isté. Alpská kombinácia je skúška schopností každého lyžiara," pokračuje Kostelič.

Málokto dokázal prepnúť z dlhých lyží i oblúkov na tie kratšie ako on či práve Vlhová. Obojživelníci však „vymierajú.“ Komplexnosti sa čoraz menej vypláca a preto aj vytráca. Ruka v ruke s pretekmi Svetového pohára v alpskej kombinácii.

"Sú to dve odlišné spektrá tréningu. Lenže FIS ich nechce mať vo svojom programe. Stále počúvam tie isté argumenty, prečo sa doba kombinácie končí. Keď sa s nimi bavím, je to ako keby mali odpoveď nahratú na páske.

Nie je kde, nie je začo, nemáme televízie ani sponzorov, to isté dokola… Vraj kombinácia nemá žiadnu hodnotu. Akoby mohla mať, keď sa už dlhodobo jazdia jedny-dvoje pretekov za rok?

Keby ich bolo desať, to by ste videli ten záujem, lebo pretekári by na ne museli trénovať. Teraz sa im to neoplatí," argumentuje sa Kostelič.

Disciplína pre piatich

Nie je jediným, komu sa nový trend – výmeny starodávnej alpskej kombinácie za príťažlivú novinku v podobe paralelným pretekov – nepozdáva.

„Je to škoda. Kalendár je nahustený, takže z tohto pohľadu je to v poriadku. Mne sa však táto disciplína páči a rád by som ju jazdil aj v budúcnosti,“ priznáva Marco Schwarz, majster sveta z februárového šampionátu v Cortine d’Ampezzo.

SR Slovensko Lyžovanie SP slalom ženy 1. kolo ZAX Čítajte viac Zlé spomienky ožili. Holdenerová si pri páde zranila ruky a nestihne štart sezóny

Rakúsky špecialista na technické disciplíny však zrejme v Pekingu zažije posledné preteky na dlhých i krátkych lyžiach zároveň.

FIS so svojim novým prezidentom Johanom Eliaschom a pracovnou skupinou na budúce projekty (The Alpine Future Vision Working Group) do tohtoročného kalendára nezaradila ani jedny mužské či ženské kombinačné preteky. Rokovania s Wengenom, respektíve Zauchensee stroskotali.

Podľa FIS už nebude možné, aby alpská kombinácia stvorila takých hrdinov ako Karla Schranza či Jeana-Clauda Killyho. Dôvod? Evolúcia…

"Telá rýchlostných pretekárov ako Beat Feuz či Dominik Paris sú silovejšie. Slalomári, ich postavy a tréningy vyzerajú odlišne. Je to nebezpečné i komické.

Drobný slalomár na štarte zjazdu predstavuje riziko zranenia. Vidieť Parisa v slalome ako nejakého začiatočníka – toto chceme ukázať svetu? Nie. Potrebujeme atraktívnu šou a najlepšie výkony.

Ďalší problém? Medzi mužmi je zo päť ľudí, ktorí vedia obe disciplíny jazdiť na solídnej úrovni. Nie je to dobrý produkt.

Lara Gutová-Behramiová, Petra Vlhová Čítajte viac Získa Vlhová výhodu nad Gutovou? Úlohu môže zohrať vakcína

Po úprave pravidiel kombinácie idú najlepší po zjazde ako prví v slalome. Výsledok je jasný v prvých minútach prenosu.

Preto bola sledovanosť alpskej kombinácie v Cortine minimálna a jednoznačne najslabšia v porovnaní s ostatnými disciplínami," reaguje Markus Waldner, šéf mužských pretekov v rámci Svetového pohára

Dosluhujúcu starenku nahradila atraktívna deva. Alpská kombinácia odchádza na zaslúžený odpočinok a jej miesto zaujmú paralelné disciplíny.

Čo to znamená pre obhajkyňu prvenstva Vlhovú? Jeden tromf strieda druhý…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Ivica Kostelič #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2021/2022