Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legenda kritizuje FIS: Organizovať preteky v októbri je nezmysel

Organizovať preteky Svetového pohára v októbri v Söldene je nezmysel, ktorý sa opakuje už vyše 20 rokov.

02.10.2021 18:47
Fínsko Lyžovanie SP slalom muži Neureuther víťaz Foto: ,
Felix Neureuther hladká soba po jeho víťazstve v slalome Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo fínskom Levi v novembri 2017.
debata

Tieto tvrdé slová na adresu Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) vyslovil niekdajší skvelý nemecký slalomár Felix Neureuther a má pre ne aj bližšie vysvetlenie.

"Treba konečne zmeniť kalendár pretekov. Lyžovať tak skoro na ľadovci je nevhodné. Ľadovce treba chrániť, lebo sa topia. A všetci vieme, aké sú pre nás mimoriadne dôležité.

Alpy sú najväčšou sladkovodnou nádržou Európy a ľadovce sú v nich najväčšími zásobníkmi vody. Ak prestanú existovať, bude to mať pre nás všetkých dramatické následky," uviedol Neureuther v rozhovore pre magazín Welt am Sonntag, cituje z neho portál ORF.

Víťaz 13 pretekov Svetového pohára a trikrát druhý najlepší slalomár sezóny SP zdupľoval, že udržiavanie októbrových pretekov v kalendári bojov o veľký glóbus naozaj nemá reálne opodstatnenie.

"Obrázky októbrovej krajiny s bielym pruhom uprostred asi nevyvolávajú nič dobré. Navyše lyžovanie je pod drobnohľadom verejnosti a ochrane klímy by sa mal naozaj venovať väčší priestor. Aj vyrábanie umelého snehu stojí veľa energie.

Lyžovanie sa stáva zraniteľným. Ak v najbližších rokoch niečo neurobíme, budeme mať veľký problém. Ak ho už teraz nemáme," zakončil Neureuther, päťnásobný medailista z majstrovsti­ev sveta.

Nový ročník zjazdárskeho Svetového pohára 2021/2022 štartuje v Söldene počas víkendu 23.- 24. októbra tradičnými pretekmi v obrovskom slalome mužov aj žien.

Slovenka Petra Vlhová tam pred necelým rokom obsadila tretie miesto a položila základ neskoršiemu zisku veľkého krištáľového glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #Felix Neureuther #alpské lyžovanie